Χρηματιστήριο & Αγορές

Έτοιμη για ανοδική διάσπαση η Mytilineos - Oι ενεργειακές καταλύτης για την πορεία της αγοράς

Έτοιμη για ανοδική διάσπαση η Mytilineos - Oι ενεργειακές καταλύτης για την πορεία της αγοράς
Ισχυρό το ανοδικό μομέντουμ παρά τις διορθώσεις

Το ισχυρό ανοδικό μομέντουμ που υπάρχει στην χρηματιστηριακή αγορά είναι φυσικό να υπόκειται σε διορθώσεις, όμως όπως δείχνουν τα τεχνικά στοιχεία δεν χάνει εύκολα την τάση που παραπέμπει στην περιοχή των 1.090 -1.100 μονάδων. Οι ενεργειακές μετοχές δείχνουν την δυναμική τους, καθώς μετά την είσοδο της Motor Oil στον MSCI αποδεικνύουν ότι αποτελούν βασικό καταλύτη για την κίνηση της αγοράς.

Η κεφαλαιοποίηση που συγκεντρώνει τώρα το ενδιαφέρον είναι αυτή της Mytilineos, που την περασμένη Παρασκευή 10/2 προϊδέασε με ανοδική διάσπαση ενδοσυνεδριακά του ιστορικού υψηλού των 24,52 ευρώ. Ζητήματα τεχνικής φύσης οδήγησαν την μετοχή σε κλείσιμο στα ίδια επίπεδα, παρά τα 24,90 που κατέγραφε λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης. Σύμφωνα με πληροφορίες η διεύρυνση της μετοχικής βάσης με παρουσία ξένων χρτοφυλακίων συνεχίστηκε στην κατεύθυνση της ανοδικής κερδοφορίας για το 2023, που καθιστούν με βάση την αναμενόμενη κερδοφορία ιδιαίτερα ελκυστική σε αυτά τα επίπεδα την κεφαλαιοποίηση και την μετοχή από πλευράς κερδών ανά μετοχή και μερίσματος.To p/e είναι 6,06 με πρόβλεψη NBG κερδών ανά μετοχή 6 για καθαρά μετά φόρων το 2023, 577 εκατ ευρώ.
Αντίστοιχα η μερισματική πολιτική μόνο για φέτος δίνει κοντά στο 5% με μέρισμα 1,22 ευρώ/μετοχή.

Η προετοιμασία της εταιρίας για είσοδο της στον FTSE - 100 του Λονδίνου, ώστε να αποτιμηθεί καλύτερα η κεφαλαιοποίησή της, συνάδει με έναν στόχο που αναμένεται να κινηθεί υψηλότερα των 4 δισ. Ήδη οι αναλύσεις έχουν δώσει τιμή - στόχο τα 31 ευρώ / ανά μετοχή, καθώς η χρονιά που διανύουμε έχει σοβαρά πλεονεκτήματα που αντιστοιχούν στην λειτουργία του CCGT στον ενεργειακό κλάδο, στην σημαντική αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στις ΑΠΕ και στα κλειδωμένα κέρδη του αλουμινίου.

Παράλληλα πέραν των ανακοινώσεων που έχουν γίνει για σειρά συνεργασιών με κολοσσιαίες διεθνείς εταιρίες όπως η RWE και η Saint Gobain, θα υπάρξει σειρά σημαντικών ανακοινώσεων σύμφωνα με πληροφορίες.


Οι άλλες ενεργειακές

Πέραν της Mytilineos, η Motor Oil μετά την είσοδό της αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική πορεία της βασιζόμενη στην κερδοφορία, το υψηλό μέρισμα και το ευρύ επενδυτικό της πρόγραμμα. Το P/E της παραμένει χαμηλό ακόμα ενώ υψηλή κερδοφορία θα υπάρχει και το 2023.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται τα ΕΛΠΕ, που έχουν μετονομαστεί σε Hellniq Energy με αναμενόμενα νέα για τα σεισμικά δεδομένα ΝΔ της Κρήτης και ανακοινώσεις για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ δείχνει ότι διασπά διαδοχικά επίπεδα και η αγορά αναμένει τους όρους, με τους οποίους θα ολοκληρώσει την εξαγορά της ENEL στην Ρουμανία.


Υψηλότερα βλέπει την αγορά η BETA

Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 8 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του 2012, κλείνοντας ωστόσο την εβδομάδα με μια συνεδρίαση φορτισμένη από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Το κλείδωμα κάποιας ρευστότητας από γρήγορα χαρτοφυλάκια μπορεί να θεωρηθεί κίνηση εντός προγράμματος καθώς στις πρώτες 28 συνεδριάσεις του 2023 ο Γενικός Δείκτης έφθασε να καταγράφει κέρδη 15,6%.

Τα καλά νέα για την αγορά δεν έχουν να κάνουν μόνο με την άνοδο των αποτιμήσεων αλλά και με την σημαντική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας η οποία έχει εδραιωθεί σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό έχει αυξήσει τα αντανακλαστικά της αγοράς και παρά την αύξηση της ροής της ανεπίσημης πληροφόρησης και των διαψεύσεων που ακολούθησαν σε φήμες νέων εταιρικών συμπράξεων, η αγορά δείχνει να διατηρεί την αποτελεσματικότητα της, όπως φάνηκε και μετά την ανακοίνωση των μηνιαίων πωλήσεων της Jumbo ή την προσθήκη της Motor Oil στο δείκτη Global Standard  του MSCI. Επιπλέον η πορεία της αγοράς δείχνει να μην συναρτάται από την πορεία των ξένων αγορών, ενισχύοντας έτσι το βαθμό συμμετοχής και την έκταση των αποδόσεων σε όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων.

Στις ΗΠΑ η ερχόμενη Τρίτη μπορεί να θεωρηθεί κομβικής σημασίας για μετοχές, ομόλογα και την στάση της FED στην προσεχή συνάντηση νομισματικής πολιτικής (21/3). Συγκεκριμένα θα δημοσιευθούν τα στοιχεία πληθωρισμού για τον μήνα Ιανουάριο (15:30 Ώρα Ελλάδος) στα οποία εκτιμάται κάμψη του Δείκτη τιμών καταναλωτή για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Η συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναμένουν πληθωρισμό 6,2%  (Δεκ. 2022: 6,7%) με τον δομικό πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 5,4% (5,7% προηγ.) Οι επιδόσεις του λιανικού εμπορίου για τον Ιανουάριο (Τετάρτη 15/2, 15:30) επίσης θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ενώ σε ότι αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα η ερχόμενη εβδομάδα στο εξωτερικό θα εστιάσει κυρίως σε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου από τις AirBnb, Coca Cola (14/02) και Cisco  (15/02).

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει 300 εταιρίες του S&P-500 εμφανίζοντας κάμψη κερδών ανά μετοχή κατά 6,7% και αύξηση κύκλου εργασιών 5,7%.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μια από τις υψηλότερες τιμές όλων των εποχών στους ημερήσιους ταλαντωτές στην συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης (87,2 με όριο το 100). Ανάλογης έντασης ανοδική δυναμική είχε καταγραφεί τον Μάιο του 2017 όταν ο Γενικός Δείκτης είχε ξεπεράσει την τιμή 90. Η πληθωριστική εικόνα των ταλαντωτών και παραμονή της για 19 ημερολογιακές ημέρες σε υπεραγορασμένες ζώνες έφερε την διόρθωση της Παρασκευής, η οποία είναι μια μάλλον αναμενόμενη έως και αργοπορημένη εξέλιξη για την έκταση της ανόδου που προηγήθηκε. Ακόμα και δοκιμαστούν τα επίπεδα των 1040 μονάδων δεν αλλάζει κάτι βραχυπρόθεσμα, η ορμή της ανόδου παραμένει ισχυρή και η άνοδος πλέον κοιτάζει το νέο επίπεδο αντίστασης που βρίσκεται στα υψίπεδα των 1.100 μονάδων.

Ουσιαστικά θα μιλάμε για αλλαγή τάσης μόνο αν η αγορά χάσει τις 1000 μονάδες κάτι το οποίο επί του παρόντος δεν φαίνεται άμεσα εφικτό  αφού οι όγκοι είναι υποστηρικτικοί και η εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών βοηθά στην γρήγορη απορρόφηση των σημαντικών βραχυπρόθεσμών κερδών. Η αγορά έχει «πλάτη» και αυτό οφείλεται στην επανεπένδυση των γρήγορων κερδών και στην διατήρηση της ρευστότητας σε υψηλά επίπεδα. Μια καλή ένδειξη ωστόσο ολοκλήρωσης ή κορεσμού της διόρθωσης θα είναι μια συνεδρίαση ισορροπίας με μειωμένο τζίρο. Προς το παρόν η διόρθωση που ξεκίνησε από το μεσημέρι της Πέμπτης μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Την Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η συνέχιση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της MIG. Την Τρίτη η Coca Cola HHBC ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης, μέρισμα και την προοπτική του 2023 πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Την ίδια ημέρα αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η παρουσίαση της Titan στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Tέλος την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών για το μήνα Φεβρουάριο.

Oι αποτιμήσεις των κεφαλαιοποιήσεων

13_183.jpg

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης