Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Green Tank: Η Ελλάδα ξεπέρασε τον ευρωπαϊκό στόχο του -15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου

Green Tank: Η Ελλάδα ξεπέρασε τον ευρωπαϊκό στόχο του -15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου
Μηδενικές οι εισαγωγές φυσικού αερίου τον Ιανουάριο
Μηδενικές ήταν οι εισαγωγές ρωσικού αερίου που προορίζονται για εγχώρια κατανάλωση από τον αγωγό Turkstream τον Ιανουάριο του 2023. Στους έξι πρώτους μήνες (Αύγουστος-Ιανουάριος) της οκτάμηνης περιόδου μείωσης της κατανάλωσης ορυκτού αερίου που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα βρίσκεται στο -22.6% σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας, υπερβαίνοντας έτσι τον ευρωπαϊκό στόχο του -15%, και στο -32% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ (ως τον Ιανουάριο 2023):

O μήνας Ιανουάριος

Τον Ιανουάριο του 2023, 6ο μήνα της οκτάμηνης περιόδου όπου η χώρα πρέπει να μειώσει τη χρήση αερίου σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, η συνολική εγχώρια κατανάλωση ήταν 3.93 TWh, η χαμηλότερη για τον μήνα Ιανουάριο για τα τελευταία 6 χρόνια τουλάχιστον. Η συνολική μείωση κατά 2.39 TWh τον Ιανουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022 προήλθε πρωτίστως από την ηλεκτροπαραγωγή (-1.56 TWh), δευτερευόντως από τα δίκτυα διανομής (-0.79 TWh), και πολύ λιγότερο από τη βιομηχανία (-0.04 TWh) που είχε ήδη αρχίσει να μειώνει τη χρήση αερίου από το 2021.

8_54.JPG



Αθροιστική επίδοση και ο ευρωπαϊκός στόχος του -15%

Λόγω της πολύ μεγάλης μείωσης στην κατανάλωση τον Ιανουάριο, αθροιστικά στο πρώτο εξάμηνο της οκτάμηνης περιόδου μείωσης που έθεσε η ΕΕ-27, η Ελλάδα με συνολική κατανάλωση 24.34 TWh «έπιασε» και ξεπέρασε τον στόχο μείωσης του -15% όχι μόνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους αλλά και σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας (26.72 TWh).

Πιο συγκεκριμένα, η αθροιστική κατανάλωση του εξαμήνου Αυγούστου-Ιανουαρίου ήταν 7.1 TWh χαμηλότερη από τον μέσο όρο των ίδιων εξαμήνων της προηγούμενης πενταετίας. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε ως τον Δεκέμβριο του 2022, τα αθροιστικά δεδομένα ως τον Ιανουάριο του 2023, δείχνουν ότι την κύρια συνεισφορά στη μείωση του εξαμήνου είχε η ηλεκτροπαραγωγή (-3.24 TWh), ξεπερνώντας τη βιομηχανία (-2.6 TWh) και τα δίκτυα διανομής (-1.24 TWh).

Σε όρους ποσοστιαίων μεταβολών, η χώρα το εξάμηνο Αυγούστου 2022-Ιανουαρίου 2023 μείωσε τη συνολική κατανάλωση αερίου κατά 32% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο μείωσης που αντιστοιχεί στην εξαίρεση που πήρε η Ελλάδα στον σχετικό ευρωπαϊκό Κανονισμό, σύμφωνα με την οποία, μπορεί να υπολογίζει την επίδοσή της σε σχέση με το προηγούμενο έτος και όχι με τον μέσο όρο πενταετίας. Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα από την έναρξη της περιόδου μείωσης τον Αύγουστο, η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του στόχου του -15%, σημειώνοντας αθροιστικά ποσοστιαία μείωση κατά 22.6% σε σχέση με τον μέσο όρο των αντίστοιχων εξαμήνων της προηγούμενης πενταετίας. Αποδεικνύεται συνεπώς ότι η επίκληση της εξαίρεσης δεν είναι αναγκαία προκειμένου η χώρα να εκπληρώσει την ευρωπαϊκή της υποχρέωση.

Επιπλέον, όλες οι τελικές χρήσεις παρουσιάζουν σημαντικές ποσοστιαίες μειώσεις συγκριτικά με την ίδια εξάμηνη περίοδο του προηγούμενου έτους. Πρωτοστατεί η βιομηχανία (-54.7%) και ακολουθούν τα δίκτυα διανομής (-32.3%) και η ηλεκτροπαραγωγή (-29.7%). Oι ποσοστιαίες μειώσεις στις τελικές χρήσεις είναι παρόμοιες και ως προς τον μέσο όρο πενταετίας, με τη βιομηχανία, τα δίκτυα διανομής και την ηλεκτροπαραγωγή να εμφανίζουν μειώσεις κατά 69.8%, 19.9% και 15.1%, αντίστοιχα.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τα υπόλοιπα σημαντικά στοιχεία
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης