Τελευταία Νέα
Ενέργεια

EE: Περιορισμένες αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ζητούν επτά χώρες

EE: Περιορισμένες αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ζητούν επτά χώρες
Τι αναφέρουν σε επιστολή προς την Κομισιόν

Η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Εσθονία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και η Λετονία έχουν προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες να μην βιαστούν να προχωρήσουν σε μεγάλες αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση, ζητώντας αντίθετα περιορισμένες τροποποιήσεις στο σύστημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσει αναθεώρηση των κανόνων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, με στόχο να μειώσει καλύτερα τους λογαριασμούς των καταναλωτών από τις αυξήσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων και να αποφύγει την επανάληψη της αύξησης της ηλεκτρικής ενέργειας που προκλήθηκε πέρυσι από τις περικοπές στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι επτά χώρες, με επικεφαλής τη Δανία, ανέφεραν σε επιστολή τους ότι ο υπάρχων σχεδιασμός της αγοράς της Ευρώπης έχει ενθαρρύνει χρόνια χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, βοήθησε στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διασφάλισε ότι παράγεται αρκετή ενέργεια για την κάλυψη της ζήτησης και την αποφυγή ελλείψεων.

«Πρέπει να αντισταθούμε στον πειρασμό να σκοτώσουμε τη "χρυσή χήνα", που είναι η ενιαία μας αγορά ηλεκτρικής ενέργειας την τελευταία δεκαετία», δήλωσε ο Lars Aagaard, υπουργός Ενέργειας της Δανίας.

Περιθώρια βελτίωσης

Οι χώρες επεσήμαναν ότι υπάρχει κάποιο περιθώριο βελτίωσης, ιδίως υπό το φως του αυξανόμενου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι. Ωστόσο, οποιεσδήποτε αλλαγές πρέπει να διασφαλίζουν ότι η αγορά εξακολουθεί να λειτουργεί και να παρέχει κίνητρα για μαζικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπαν.

«Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση που υπερβαίνει τις στοχευμένες προσαρμογές στο υπάρχον πλαίσιο θα πρέπει να υποστηρίζεται από μια εις βάθος εκτίμηση επιπτώσεων και δεν θα πρέπει να υιοθετείται σε κατάσταση κρίσης», ανέφερε η επιστολή προς την Επιτροπή, την οποία είδε το Reuters.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Γαλλίας, επιδιώκουν βαθύτερες μεταρρυθμίσεις. Η Ισπανία πρότεινε μια στροφή σε πιο μακροπρόθεσμες συμβάσεις σταθερής τιμής για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, για να προσπαθήσει να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών.

Εθελοντικά σχέδια

Οι επτά χώρες ανέφεραν στην επιστολή τους ότι τα σχέδια περιορισμού των τιμών - όπως συμβόλαια για διαφορά (CfDs) - θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο, αλλά θα πρέπει να είναι εθελοντικά, να επικεντρωθούν στη νέα γενιά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να «αντιδρούν» στην αγορά.

Ο όμιλος λόμπι της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας Eurelectric έχει επίσης προειδοποιήσει να μην καταστούν υποχρεωτικά τα CfD, κάτι που εκτιμά ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να αποτρέψει τους επενδυτές.

Στην επιστολή τους, οι επτά χώρες υποστήριξαν μια ιδέα που έχει ήδη διατυπώσει η Επιτροπή για να διευκολύνει τους καταναλωτές να επιλέγουν μεταξύ συμβάσεων ηλεκτρικής ενέργειας κυμαινόμενης και σταθερής τιμής.
Ωστόσο, απέρριψαν μια άλλη πρόταση της Επιτροπής για παράταση ενός προσωρινού μέτρου της ΕΕ που αναχαιτίζει τα απροσδόκητα έσοδα από μη παραγωγούς αερίου.

"Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις απαραίτητες επενδύσεις", ανέφεραν οι χώρες στην επιστολή, επικαλούμενες εκτιμήσεις της ΕΕ ότι απαιτούνται εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ετησίως για να βοηθηθούν οι χώρες να εγκαταλείψουν τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης