Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην 8η θέση η Ελλάδα στην ΕΕ σε μέτρα στήριξης - Διαγράμματα

Στην 8η θέση η Ελλάδα στην ΕΕ σε μέτρα στήριξης - Διαγράμματα
Ο λογαριασμός για την Ευρώπη έως τον Ιανουάριο του 2023 έχει ανέλθει ξεπεράσει τα 800 δισ. ευρώ

Τον συνολικό λογαριασμό των ευρωπαϊκών χωρών για τη θωράκιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από την αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους κατέγραψε με νέα του ανάλυση η δεξαμενή σκέψης Bruegel.

Συνολικά ο λογαριασμός για την Ευρώπη έως τον Ιανουάριο του 2023 έχει ανέλθει ξεπεράσει τα 800 δισ. ευρώ (806,1 δισ. ευρώ). Στην λίστα αυτή συμπεριλαμβάνεται προφανώς και η Ελλάδα, της οποίας οι δαπάνες υπολογίζονται σε 9.5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα, καταλαμβάνει την 8η θέση αναφορικά με το ποσοστό επί του ΑΕΠ των επιδοτήσεων.

Τι περιλαμβάνουν τα μέτρα της Ελλάδας

Στα «όπλα» της χώρας μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης συμπεριλαμβάνεται η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, η στήριξη των ευάλωτων ομάδων, εντολές στις κρατικές εταιρείες και στήριξη των επιχειρήσεων.

89_70.JPG


Από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης η οποία έκανε την εμφάνισή της τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2023, η Ελλάδα έχει διαθέσει συνολικά 9,5 δια. ευρώ για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Το ποσό αυτό αναλογεί στο 5,2% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα στην όγδοη θέση στη σχετική λίστα, μαζί με τη Λιθουανία. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σλοβακία με ποσοστό 9,3% και στην τελευταία η Φινλανδία με 0,6%.

98_17.JPG


Παράλληλα, όπως αναμεταδίδει το Reuters, το συνολικό ποσό των 792 δισ. ευρώ συγκρίνεται με 706 δισ. ευρώ στην τελευταία αξιολόγηση του Bruegel τον Νοέμβριο, καθώς οι χώρες συνεχίζουν μέσα στον χειμώνα να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις από τη διακοπή των περισσότερων παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη το 2022.

www.worldenegynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης