Ενέργεια

Bloomberg: Πώς διατηρείται ζωντανή η πετρελαϊκή βιομηχανία της Ρωσίας - Οι τρεις βασικοί λόγοι

Bloomberg: Πώς διατηρείται ζωντανή η πετρελαϊκή βιομηχανία της Ρωσίας - Οι τρεις βασικοί λόγοι
Οι ρωσικές εξέδρες πετρελαίου άνοιξαν συνολικό βάθος άνω των 28.000 χιλιομέτρων πέρυσι, το υψηλότερο σε πάνω από μια δεκαετία

Οι ρωσικές εταιρείες έκαναν τις περισσότερες γεωτρήσεις στα κοιτάσματα πετρελαίου τους σε περισσότερο από μια δεκαετία πέρυσι, με ελάχιστες ενδείξεις ότι οι διεθνείς κυρώσεις ή η αποχώρηση ορισμένων μεγάλων δυτικών εταιρειών έβλαψαν άμεσα τις εν λόγω δραστηριότητες, μεταδίδει το Bloomberg.

Όπως μεταξύ άλλων αναφέρει το διεθνές Μέσο Ενημέρωσης, η παραγωγή πετρελαίου της χώρας το δεύτερο εξάμηνο του 2022, ακόμη και όταν επιβλήθηκαν περαιτέρω περιορισμοί στις εξαγωγές της.

«Η βιομηχανία συνεχίζει σε μεγάλο βαθμό να λειτουργεί όπως πριν», δήλωσε ο Vitaly Mikhalchuk, επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου στην Business Solutions and Technologies, πρώην ρωσική μονάδα συμβούλων της  Deloitte & Touche LLP. «Η Ρωσία μπόρεσε να διατηρήσει τις περισσότερες αρμοδιότητες, περιουσιακά στοιχεία και τεχνολογίες στον τομέα των υπηρεσιών πετρελαίου».

Από την απόφαση του Προέδρου Vladimir Putin να εισβάλει στην Ουκρανία πριν από σχεδόν έναν χρόνο, η βιομηχανία πετρελαίου της Ρωσίας έχει υποστεί την πιο δραματική αλλαγή στις πολιτικές συνθήκες από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Oι αποχωρήσεις

Ενεργειακοί κολοσσοί όπως η BP Plc, Shell Plc και Exxon Mobil Corp εγκατέλειψαν επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα. Μερικοί από τους μεγαλύτερους διεθνείς παρόχους υπηρεσιών τους ακολούθησαν. Η Ευρώπη εισήγαγε επίσης «ολοκληρωτικό περιορισμό των εξαγωγών σε εξοπλισμό, τεχνολογία και υπηρεσίες για την ενεργειακή βιομηχανία στη Ρωσία».

Ωστόσο, οι ρωσικές εξέδρες πετρελαίου άνοιξαν συνολικό βάθος άνω των 28.000 χιλιομέτρων πέρυσι, το υψηλότερο σε πάνω από μια δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανίας που είδε το Bloomberg. Τα ίδια στοιχεία, δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των νέων πηγαδιών αυξήθηκε σχεδόν 7% σε πάνω από 7.800, με τις περισσότερες βασικές εταιρείες πετρελαίου να ξεπερνούν τα αποτελέσματά τους του προηγούμενου έτους.

Πώς διατηρήθηκε ζωντανή η βιομηχανία πετρελαίου

Οι κορυφαίοι διεθνείς πάροχοι αντιπροσώπευαν μόνο το 15% του συνολικού τμήματος υπηρεσιών πετρελαίου της χώρας το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Vygon Consulting. Οι εσωτερικές μονάδες εγχώριων παραγωγών όπως η Rosneft PJSC, η Surgutneftegas PJSC και ο Όμιλος Gazprom αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Επίσης, ορισμένοι από τους σημαντικότερους δυτικούς παρόχους υπηρεσιών πετρελαίου δεν έφυγαν από τη χώρα. Η SLB και η Weatherford International Plc συνεχίζουν τις δραστηριότητες στη Ρωσία, με ορισμένους περιορισμούς.

Τέλος, οι δύο κολοσσοί των υπηρεσιών πετρελαίου που έφυγαν από τη Ρωσία, όπως η Halliburton Co. και η Baker Hughes Co.  πούλησαν τις εγχώριες επιχειρήσεις τους στην τοπική διοίκηση. Αυτό επέτρεψε στις μονάδες να διατηρήσουν προσωπικό και τεχνογνωσία, σύμφωνα με τον Victor Katona, αναλυτή της Kpler.

www.worldenegynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης