Ενέργεια

ΟΠΕΚ: Aύξηση της πρόβλεψης για την ζήτηση πετρελαίου το 2023

ΟΠΕΚ: Aύξηση της πρόβλεψης για την ζήτηση πετρελαίου το 2023

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 2,32 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd)

 

Ο ΟΠΕΚ βελτίωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2023 στην πρώτη ανοδική αναθεώρησή του εδώ και μήνες, λόγω της χαλάρωσης από την Κίνα των περιορισμών για τον COVID-19 ενώ περιόρισε τις προβλέψεις προσφοράς για τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ, δείχνοντας σε μια πιο σφιχτή αγορά.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί φέτος κατά 2,32 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ή 2,3%, ανέφερε την Τρίτη ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών σε μηνιαία έκθεση.
Η πρόβλεψη είναι 100.000 bpd υψηλότερη από αυτήν του περασμένου μήνα.

Ένα αυστηρότερο ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης θα μπορούσε να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου που διατηρούνται σχετικά σταθερές από τον Δεκέμβριο και βρίσκονται σε κάτι λιγότερο από 86 δολάρια το βαρέλι. Ο ΟΠΕΚ είχε διατηρήσει σταθερή την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ζήτησης για το 2023 τους τελευταίους δύο μήνες μετά από μια σειρά υποβαθμίσεων καθώς οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώθηκαν.

«Κλειδί για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2023 θα είναι η επιστροφή της Κίνας από τους υποχρεωτικούς περιορισμούς της κινητικότητας και η επίδραση που θα έχει στη χώρα, την περιοχή και τον κόσμο», ανέφερε ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.
«Η ανησυχία κινείται γύρω από το βάθος και τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και τις επακόλουθες επιπτώσεις στη ζήτηση πετρελαίου».

Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η κινεζική ζήτηση θα αυξηθεί κατά 590.000 bpd το 2023, από την πρόβλεψη του περασμένου μήνα για 510.000 bpd. Η κατανάλωση πετρελαίου της Κίνας μειώθηκε για πρώτη φορά εδώ και χρόνια το 2022, συγκρατημένη από τα μέτρα περιορισμού του COVID-19.

Στο 2,6% η παγκόσμια ανάπτυξη

Η έκθεση του ΟΠΕΚ ήταν αισιόδοξη για τις οικονομικές προοπτικές, ανεβάζοντας την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023 στο 2,6% από 2,5%, αν και ανέφερε ότι η σχετική επιβράδυνση παρέμεινε εμφανής και ανέφερε υψηλό πληθωρισμό και αναμενόμενες περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια.

Άλλοι ανοδικοί παράγοντες είναι η πιθανότητα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διαχειριστεί μια ήπια προσγείωση για την οικονομία των ΗΠΑ και περαιτέρω εξασθένηση των τιμών των εμπορευμάτων, ανέφερε ο ΟΠΕΚ, αν και επιμένουν διάφοροι δυνητικά αρνητικοί παράγοντες.
«Οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι προφανείς και μπορεί να περιλαμβάνουν περαιτέρω γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη, τις συνεχιζόμενες εσωτερικές προκλήσεις της Κίνας εν μέσω της πανδημίας και πιθανές επιδράσεις από τον ακόμη εύθραυστο τομέα ακινήτων της Κίνας», ανέφερε ο ΟΠΕΚ.
Το πετρέλαιο υποχώρησε περισσότερο από 1 δολάριο, κινούμενος προς τα 85 δολάρια, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Ιανουάριο, αφού η ευρύτερη συμμαχία ΟΠΕΚ+ υποσχέθηκε περικοπές της παραγωγής για να στηρίξει την αγορά.

Μείωση παραγωγής

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, με τις τιμές να εξασθενούν, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε μείωση του στόχου παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια bpd - τη μεγαλύτερη από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας το 2020. Το μερίδιο του ΟΠΕΚ στη μείωση είναι 1,27 εκατομμύρια bpd.
Στην έκθεση, ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι η παραγωγή του αργού πετρελαίου τον Ιανουάριο μειώθηκε κατά 49.000 bpd στα 28,88 εκατομμύρια bpd καθώς οι μειώσεις στη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και το Ιράν αντιστάθμισαν τις αυξήσεις αλλού.

Ο ΟΠΕΚ μείωσε επίσης την πρόβλεψή του για την αύξηση της προσφοράς το 2023 από παραγωγούς εκτός του ομίλου σε 1,4 εκατομμύρια bpd, από 1,5 εκατομμύρια bpd τον περασμένο μήνα, επικαλούμενος χαμηλότερες προσδοκίες από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 bpd τον Μάρτιο, αφού η Δύση επέβαλε ανώτατα όρια τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
Ο ΟΠΕΚ, ο οποίος προέβλεπε ήδη μείωση της ρωσικής παραγωγής το 2023, ανέφερε στην έκθεση ότι αναμένει τώρα η ρωσική παραγωγή να μειωθεί κατά 900.000 bpd φέτος, από πτώση 850.000 bpd που αναμενόταν τον περασμένο μήνα.

Με χαμηλότερη προσφορά εκτός ΟΠΕΚ και αύξηση της ζήτησης υψηλότερα, η έκθεση ενίσχυσε την εκτίμηση της για την ποσότητα αργού που πρέπει να αντλήσει ο ΟΠΕΚ το 2023 για να εξισορροπήσει την αγορά κατά 200.000 bpd στα 29,4 εκατομμύρια bpd - περίπου 500.000 περισσότερα από ό, τι άντλησε ο ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης