Ενέργεια

Η επενδυτική ακτινογραφία των αποδόσεων της ενεργειακής αγοράς - Credit Suisse

Η επενδυτική ακτινογραφία των αποδόσεων της ενεργειακής αγοράς - Credit Suisse
Τι δείχνει η ανάλυση της Credit Suisse
Οι ενεργειακές επενδύσεις παραμένουν στο επίκεντρο στις αρχές του 2023, καθώς εξασφαλίζουν υψηλά μερίσματα στους επενδυτές σύμφωνα με την Credit Suisse.
H Equinor ανέβασε το μέρισμά της στα επίπεδα του 2019 προ Covid και δημιουργεί ένα προηγούμενο για τους διεθνείς κολοσσούς του κλάδου που έχουν υψηλά κέρδη, όπως την BP και την Shell.

Οι ενεργειακοί δείκτες του MSCI είχαν την προηγούμενη εβδομάδα καλύτερη συμπεριφορά από αυτούς της Κοινής Ωφέλειας (utilities) σύμφωνα με στοιχεία 10/2.


Η πορεία των δεικτών

8_55.JPG

O MSCI World Energy έχει την καλύτερη συμπεριφρά και απόδοση για το 2022 σε σχέση με τους λοιπούς δείκτες αναφοράς


1_149.JPG


Ο δείκτης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για κοινή ωφέλεια είχε χαμηλότερη απόδοση το 2022 από τον S&P Gobal καθαρής ενέργειας και αυτόν των ηλεκτρικών δικτύων.



Η απόδοση των κλάδων σε εβδομαδιαία βάση δείχνει ότι ο μεγάλες πατρελαϊκές είχαν πολύ καλή απόδοση 7,2%, ακολουθούμενες από τα διυλιστήρια, με 4,2% για τα ευρωπαϊκά.
Αντίθερα σε αρνητικό έδαφος η καθαρή ενέργεια, οι εταιρίες ανεμογεννητριών, φωτοβολταϊκών και ηλεκτρικών δικτύων.

2_162.JPG

Μέχρι τώρα σε ετήσια βάση έχουν υπεραποδόσει οι ευρωπαϊκές ενεργειακές και τα διυλιστήρια, οι αμερικανικές που διενεργούν και γεωτρήσεις καθώς και αυτές που έχουν σχέση με πράσινο υδρογόνο, αιολικού και φωτοβολταϊκού εξοπλισμού, ενώ υποχωρούν αυτές της καθαρής ενέργειας όπως και οι κοινής ωφέλειας καθαρής ενέργειας


MSCI World Energy : Διαπραγματεύεται σε μεγάλα discounts

Σε discount με P/E 9,4 o παγκόσμιος ενεργειακός δείκτης κατά 38% έναντι του MSCI World, ενώ προβλέπτει πτώση 5% πτώση για τα κέρδη ανά μετοχή το 2023.


3_159.JPG


Η σχέση του EV/EBITDA είναι στο 5,4, δηλαδή σε discount 48% με βάση τις εκτιμήσεις του 2023, ενώ η μερισματική απόδοση στο 3,8% σε premium κατά 1,4% από τους τον MSCI World.


MSCI Κοινής ωφέλειας: Ανάκαμψη από τα προ -covid επίπεδα και σταθεροποίηση

To P/E η σχέση τιμών προς κέρδη είναι στο 14,9, σε premium δηλαδή 1% έναντι του MSCI, ενώ το EPS αναμέναται να ανέβει κατά 13% το 2024 έναντι του 2023, που σημαίνει ανoδική κερδοφορία.

4_100.JPG

Αντίστοιχα το EV/EBITDA είναι 9,9 για το 2023, σε discount 4% έναντι του MSCI World και το μέρισμα σε premium 4% κατά 1,7%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης