Ενέργεια

Centrica:Τριπλασιάστηκαν τα κέρδη λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας

Centrica:Τριπλασιάστηκαν τα κέρδη λόγω της ανόδου των τιμών της ενέργειας

Προς επαναγορά μετοχών 300 εκατομμυρίων λιρών

 

Τα κέρδη της Centrica τριπλασιάστηκαν σε ρεκόρ 3,3 δισεκατομμυρίων λιρών πέρυσι λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και της παραγωγής, ανοίγοντας το δρόμο για επαναγορά μετοχών 300 εκατομμυρίων λιρών, και οδηγώντας τις μετοχές της εταιρείας στο υψηλότερο επίπεδό τους σε σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Τα αποτελέσματα έρχονται καθώς εκατομμύρια νοικοκυριά στη Βρετανία δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και με την εταιρεία υπό έλεγχο μετά την δημοσίευση της εφημερίδας The Times ότι πράκτορες που εργάζονταν για την επιχείρηση British Gas της Centrica είχαν εγκαταστήσει βίαια μετρητές προπληρωμής σε σπίτια ευάλωτων πελατών.
Τα αποτελέσματα έρχονται επίσης αφού οι βρετανικοί ενεργειακοί όμιλοι BP και Shell ανακοίνωσαν κέρδη ρεκόρ για το 2022 ύψους 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα.

Ο διευθύνων σύμβουλος Chris O'Shea δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αποκαλύψεις που έκανε η εφημερίδα ήταν βαθιά ανησυχητικές και ότι έχει σταματήσει τις αναγκαστικές δόσεις του μετρητή προπληρωμής και διενεργεί έρευνα.

Ο O'Shea είπε ότι οι πιέσεις κόστους ζωής δημιούργησαν ένα περιβάλλον προκλήσεων για τους πελάτες και υπερασπίστηκε τα κέρδη ρεκόρ της εταιρείας, λέγοντας ότι ξόδεψε 75 εκατομμύρια λίρες (90,44 εκατομμύρια δολάρια) σε προγράμματα υποστήριξης λιανικών και επιχειρηματικών πελατών πέρυσι.

Επιδοτήσεις

Η βρετανική κυβέρνηση επιδοτεί επί του παρόντος το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος για τα περισσότερα νοικοκυριά, αλλά ακόμη και με αυτό το κόστος στήριξης εξακολουθεί να είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο O'Shea είπε ότι τα κέρδη στη British Gas μειώθηκαν, με τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη της British Gas Energy να υποχωρούν κατά 39% στα 72 εκατομμύρια λίρες.

Τα κέρδη της Centrica ενισχύθηκαν από τα ραγδαία κέρδη στο ανάντη τμήμα πετρελαίου και φυσικού αερίου της, με τις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου να σημειώνουν υψηλά ρεκόρ πέρυσι, καθώς οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη συρρικνώθηκαν μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η εταιρεία κατέχει επίσης μερίδιο 20% στους πυρηνικούς σταθμούς της Βρετανίας, οι οποίοι αύξησαν την παραγωγή πέρυσι και επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Centrica αποκατέστησε το μέρισμά της στα ενδιάμεσα αποτελέσματά της πέρυσι για πρώτη φορά από το 2019. Την Πέμπτη πρότεινε τελικό μέρισμα 2 πένες, ανεβάζοντας το μέρισμα ολόκληρου του έτους στις 3 πένες.

Η επέκταση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών της εταιρείας, πέρα από τις εξαγορές 250 εκατομμυρίων λιρών που έχουν ήδη ανακοινωθεί, θα είχε ως αποτέλεσμα την επαναγορά του 10% του κεφαλαίου της, ανέφερε ο όμιλος.

Αποθήκευση

Η Centrica πέρυσι άνοιξε εκ νέου εν μέρει τον χώρο αποθήκευσης ακατέργαστου αερίου που είχε κλείσει το 2017 για να διασφαλίσει την παροχή φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο O'Shea είπε ότι αναμένει ότι η εγκατάσταση θα είναι διαθέσιμη με την ίδια χωρητικότητα 30 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων για το χειμώνα της 23/24.
Τα συνολικά προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη της Centrica για το 2022 αυξήθηκαν στα 3,3 δισεκατομμύρια λίρες από 948 εκατομμύρια λίρες το προηγούμενο έτος.
Οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν περισσότερο από 5% το πρωί της Πέμπτης, το υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάιο του 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης