Ενέργεια

ΡΑΕ: Πράσινο φως για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ ΘΕΣΣ - Τα επενδυτικά προγράμματα

ΡΑΕ: Πράσινο φως για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ ΘΕΣΣ - Τα επενδυτικά προγράμματα
Σε ορίζοντα 7 ετίας η ΕΔΑ Αττικής θα έχει εγκαταστήσει περισσότερους από 180.000 μετρητές και η ΕΔΑ ΘΕΣΣ 384,316 μετρητές

Το ¨πράσινο¨ φως για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δικτύων φυσικού αερίου έδωσε χθες η Ολομέλεια της ΡΑΕ με την έγκριση των μελετών κόστους- οφέλους των ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ ΘΕΣΣ για την αντικατάσταση των υφιστάμενων μετρητών με "έξυπνα" σύστηματα μέτρησης. Οι δύο Διαχειριστές έχουν εντάξει τις σχετικές μελέτες στα προγράμματα ανάπτυξης που υπέβαλλαν στη ΡΑΕ και τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση, η οποία ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Σε ορίζοντα 7 ετίας η ΕΔΑ Αττικής θα έχει εγκαταστήσει περισσότερους από 180.000 μετρητές και η ΕΔΑ ΘΕΣΣ 384,316 μετρητές.


Tα εναλλακτικά σενάρια για την ΕΔΑ Αττικής

Όσον αφορά την ΕΔΑ Αττικής, στη μελέτη κόστους-οφέλους που πραγματοποίησε εξετάζει τρία σενάρια τεχνολογικής λύσης αναφορικά με τον τρόπο προμήθειας, εγκατάστασης και λειτουργίας των νέων μετρητών. Για κάθε ένα από τα σενάρια εξετάστηκαν δυο εναλλακτικές εμπορικής εξάπλωσης, που σημαίνει συνολικά 6 περιπτώσεις ανάπτυξης. Το κόστος για τον κάθε έξυπνο μετρητή κυμαίνεται από 64 ευρώ (τύπος G4) μέχρι 462 ευρώ ( τύπος G100), ενώ επιβαρύνεται με επιπλέον 61 ευρώ για την εγκατάσταση.


Το 7ετές και το 10ετές για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ στην μελέτη κόστους -οφέλους έλαβε υπόψη το κόστος προμήθειας εξοπλισμού, το κόστος εργασίας για την εγκατάσταση ευφυών συστημάτων μέτρησης και το κόστος λογισμικού-επικοινωνίας. Ελαβε υπόψη δύο σενάρια ανάπτυξης ένα με ορίζοντα εγκατάστασης 7ετίας και ένα 10ετίας. Στο πρώτο σενάριο των 7 ετών το κόστος υπολογίζεται 53,9 εκατ. ευρώ και στο δεύτερο με ορίζοντα 10ετίας σε 55,7 εκατ. ευρώ. Η εταιρία αναφέρει ως επικρατέστερο σενάριο πλήρους αντικατάστασης των μετρητών την δεκαετία.


Εξορθολογισμός κατανάλωσης

Τα ¨εξυπνα¨ συστήματα μέτρησης θα βάλουν τέλος στα υφιστάμενα προβλήματα καταμέτρησης των καταναλώσεων και παράλληλα θα δώσουν την δυνατότητα στους καταναλωτές να εξορθολογήσουν τις καταναλώσεις τους. Επιπλέον θα ανοίξουν το δρόμο για τη διάθεση καινούριων υπηρεσιών από τους προμηθευτές, αλλά και νέων εμπορικών συμβολαίων. Οι Διαχειριστές θα μπορούν επίσης να μειώσουν το λειτουργικό κόστος συντήρησης του δικτύου και εξυπηρέτησης των πελατών αλλά και να επεμβαίνουν από απόσταση για την διόρθωση βλαβών και την αντιμετώπιση προβλημάτων ασφαλείας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης