Ενέργεια

Η προειδοποίηση του ΙΕΑ για ελλείψεις στην αγορά ενέργειας τον επόμενο χειμώνα - Τι συζήτησαν 40 υπουργοί

Η προειδοποίηση του ΙΕΑ για ελλείψεις στην αγορά ενέργειας τον επόμενο χειμώνα - Τι συζήτησαν 40 υπουργοί
Στόχος ο μετριασμός των κινδύνων που συνδέονται με τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της εργαλειοποίησης της ενέργειας από την Ρωσία

Στις 15 Φεβρουαρίου 2023, υπουργοί αρμόδιοι για την ενέργεια από περίπου 40 χώρες συμμετείχαν σε υπουργική συνάντηση του IEA για τις Αγορές Φυσικού Αερίου και την Ασφάλεια του Εφοδιασμού.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν οι τρόποι αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και η διατήρηση μιας βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης για να διατηρηθεί το όριο των 1,5°C.

Η εν λόγω συνάντηση διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Task Force του IEA για την παρακολούθηση της αγοράς αερίου και την ασφάλεια του εφοδιασμού (TFG ), υπό την ηγεσία του εκτελεστικού διευθυντή του IEA Fatih Birol.

Ο Καναδός Υπουργός Jonathan Wilkinson τόνισε ότι στόχος είναι να παραμείνουμε αφοσιωμένοι στη δράση για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την επίτευξη των δεσμεύσεών μας για το κλίμα. Ο Ιρλανδός Υπουργός Eamon Ryan δήλωσε ότι: «Προσβλέπουμε στον επόμενο χειμώνα και τα καλά νέα είναι ότι πολλά από τα μέτρα που λαμβάνουμε θα μας βάλουν σταθερά στο σωστό δρόμο για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια». Η Υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Jennifer M. Granholm υποστήριξε ότι: «Η διεθνής κοινότητα μπόρεσε να δράσει γρήγορα για να αποτρέψει τα χειρότερα σενάρια εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης φυσικού αερίου. Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας να προετοιμάσουμε επιλογές για συντονισμένη απάντηση».

Όλοι οι συμμετέχοντες υπουργοί συμφώνησαν με την ανάγκη συντονισμού των σχεδίων για τον μετριασμό των κινδύνων που συνδέονται με τον απρόβλεπτο χαρακτήρα της εργαλειοποίησης της ενέργειας από την Ρωσία, που είχε ως αποτέλεσμα άνευ προηγουμένου αυξήσεις τιμών και αστάθεια. Τέτοιοι κίνδυνοι πρέπει να αξιολογηθούν σε ένα πλαίσιο βραχυπρόθεσμης κλίμακας.

Birol: «Το 2023-2024 τα πραγματικά δύσκολα»

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA Fatih Birol τόνισε ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ό, τι αναμένονταν. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο χειμώνας 2023-2024 είναι πιθανό να είναι η πραγματική δοκιμασία. «Τα συγκεκριμένα βήματα που συμφωνήσαμε σήμερα, καθώς και η αλληλεγγύη που επιδείξαμε, μου δίνουν σιγουριά ότι θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το επόμενο κύμα της κρίσης.

Οι συμφωνίες στα επίμαχα ενεργειακά ζητήματα

Παράλληλα, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η εξοικονόμηση ενέργειας και η βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση είναι το πρώτο ζητούμενο και η επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας. Χαιρέτησαν την επιτυχή απάντηση της ΕΕ και άλλων στην ενεργειακή κρίση σε βασικούς τομείς της ενεργειακής πολιτικής. Από την ασφάλεια του εφοδιασμού και την αποθήκευση φυσικού αερίου έως τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και τη βελτίωση της διαφάνειας των τιμών, την ταχύτερη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις στοχευμένες αναβαθμίσεις των ενεργειακών υποδομών.

Οι Υπουργοί σημειώνουν ότι αυτή η κρίση φυσικού αερίου κατέστησε σαφές ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και η αύξηση της σταθερότητας στην παγκόσμια αγορά LNG, ιδίως η ασφάλεια του εφοδιασμού και η σταθερότητα των τιμών, είναι κοινό καθήκον για όλες τις χώρες παραγωγής και κατανάλωσης αερίου στον κόσμο.

Οι μελλοντικές συζητήσεις θα λάβουν υπόψη μακροπρόθεσμες προοπτικές και ευκαιρίες για διάλογο μεταξύ των χωρών παραγωγής και κατανάλωσης φυσικού αερίου, με στόχο να αποφευχθεί η επανάληψη της τρέχουσας κρίσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης