Τελευταία Νέα

Ολλανδική έκθεση για κίνδυνο σαμποτάζ της Ρωσίας στα υπεράκτια αιολικά

Ολλανδική έκθεση για κίνδυνο σαμποτάζ της Ρωσίας στα υπεράκτια αιολικά
Η έκθεση προειδοποίησε τους φορείς εκμετάλλευσης θαλάσσιων υποδομών ότι θα πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας

Τα ολλανδικά υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι μεταξύ των υποδομών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους δολιοφθοράς για τη Ρωσία, σύμφωνα με το Renewsbiz. Η σπουδαιότητα του εν λόγω θέματος αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχει καλυφθεί ειδησεογραφικά από μεγάλα Πρακτορεία Ενημέρωσης, όπως οι Financial Times και το Recharge.

Οι κρίσιμες υπεράκτιες υποδομές, όπως καλώδια διαδικτύου, σωλήνες φυσικού αερίου και πάρκα ανεμογεννητριών, έχουν γίνει στόχος ρωσικών δραστηριοτήτων σαμποτάζ.

H ρωσική απειλή

Σύμφωνα με εκθέσεις του ολλανδικού στρατού, η Ρωσία χαρτογραφεί κρυφά αυτή την υποδομή και αναλαμβάνει δραστηριότητες που υποδεικνύουν κατασκοπεία και προπαρασκευαστικές ενέργειες για αναστάτωση και δολιοφθορά.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός είναι στο επίκεντρο των Ρώσων, εφόσον τέτοιου είδους επιθέσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν κρυφά. Παράλληλα, οι ολλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών MIVD και AIVD ενημερώνουν τους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την οργάνωση και την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας για την αύξηση της ανθεκτικότητας των ζωτικών ολλανδικών διαδικασιών.

Οι προειδοποιήσεις

Οι ολλανδικές αρχές πληροφοριών έχουν προειδοποιήσει για τις προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει την ενεργειακή υποδομή της στη Βόρεια Θάλασσα και είπαν στους χειριστές να είναι σε επιφυλακή.Ο στρατηγός Jan Swillens, επικεφαλής της MIVD, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ένα πλοίο εντοπίστηκε να προσπαθούσε να χαρτογραφήσει την ενεργειακή υποδομή στη Βόρεια Θάλασσα τους τελευταίους μήνες, αλλά ότι το πλοίο δεν είχε επιτυχία καθώς το ολλανδικό ναυτικό και η ακτοφυλακή το συνόδευσαν.

Η έκθεση προειδοποίησε τους φορείς εκμετάλλευσης θαλάσσιων υποδομών ότι θα πρέπει να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων. Ολλανδός αξιωματούχος είπε ότι το πλοίο είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στο ολλανδικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας και ότι η Χάγη επεκτείνει την ικανότητα αναγνώρισης στην περιοχή.

«Στο στόχαστρο και η Νορβηγία»

Η Νορβηγία έδωσε παρόμοια προειδοποίηση την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο ετήσιας αξιολόγησης επιπέδων ασφαλείας. Η υπηρεσία πολιτικής ασφαλείας PST του Όσλο είπε ότι ενώ ήταν «απίθανο» να υπονομευθούν τα νορβηγικά περιουσιακά στοιχεία φέτος, θα μπορούσε να συμβεί εάν η Μόσχα αποφασίσει να κλιμακώσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Θεώρησε ότι «ο τομέας του πετρελαίου είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στόχος».

Σημειώνεται ότι το περασμένο φθινόπωρο, η Νορβηγία αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τις ένοπλες δυνάμεις της μετά την υποτιθέμενη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Οι γραμμές, οι οποίες κάποτε μπορούσαν να μεταφέρουν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, καταστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό από εκρήξεις τον Σεπτέμβριο.

Το Όσλο αύξησε τη στρατιωτική επιτήρηση της Βόρειας Θάλασσας και έκανε επίδειξη στρατιωτικής δύναμης, πετώντας μαχητικά αεροσκάφη F-35 πάνω από τις πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου του μετά από αναφορές για θεάσεις άγνωστων drones στην περιοχή τους.

Η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία παρείχαν επίσης βοήθεια, ενώ η Ιταλία είπε ότι το ναυτικό της θα αυξήσει τα μέτρα για την προστασία των αγωγών φυσικού αερίου που φέρνουν προμήθειες από τη βόρεια Αφρική στην Ευρώπη μέσω του καναλιού της Σικελίας, προειδοποιώντας ότι φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσπαθήσει να στοχεύσει σημαντικές ενεργειακές υποδομές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης