Ενέργεια

Engie: Εκτοξεύθηκαν στα 5,2 δισ. ευρώ τα κέρδη το 2022 λόγω των υψηλότερων τιμών του φυσικού αερίου

Engie: Εκτοξεύθηκαν στα 5,2 δισ. ευρώ τα κέρδη το 2022 λόγω των υψηλότερων τιμών του φυσικού αερίου

Το διοικητικό συμβούλιο πρότεινε μέρισμα 1,40 ευρώ ανά μετοχή

 

Η γαλλική ενεργειακή εταιρεία Engie ανακοίνωσε απότομη αύξηση των ετήσιων κερδών της, βοηθούμενη από τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εταιρεία κατέγραψε καθαρά επαναλαμβανόμενα κέρδη 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2022 από 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021.
Τα κέρδη ολόκληρου του έτους προ φόρων και τόκων ήταν 9 δισ. ευρώ, από 6,1 δισ. ευρώ το 2021.

Τα κέρδη περιορίσθηκαν εν κατά 900 εκατομμύρια ευρώ που αποδόθηκαν σε φόρους απροσδόκητου κέρδους και 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω των ορίων στα έσοδα που επέβαλε η κυβέρνηση στα κέρδη πυρηνικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας στο Βέλγιο και τη Γαλλία, ανέφερε η Engie, προσθέτοντας ότι ο θερμότερος από το συνηθισμένο καιρός μείωσε επίσης τη ζήτηση για φυσικό αέριο.
«Για το 2023 αναμένουμε μια αγορά με λιγότερη κρίση, αλλά ένα περιβάλλον που δεν είναι δυσμενές», δήλωσε ο Chief Financial Officer Pierre-François Riolacci.

Πρόβλεψη

Η εταιρεία προέβλεψε καθαρά επαναλαμβανόμενα κέρδη για το 2023 μεταξύ 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και 4,0 δισεκατομμυρίων ευρώ και το διοικητικό της συμβούλιο πρότεινε μέρισμα 1,40 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο μεταφράζεται σε ποσοστό αποπληρωμής 65%.

Η πώληση της μονάδας υπηρεσιών Equans από την Engie το τέταρτο τρίμηνο βοήθησε στη μείωση του χρέους κατά 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο απόρριψης περιουσιακών στοιχείων αξίας 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επικεντρωθεί εκ νέου η εταιρεία στις βασικές της δραστηριότητες.
Η εταιρεία επανεκτίμησε το μερίδιο 9% στη Nord Stream AG σε 90 δισεκατομμύρια ευρώ, από 474 εκατομμύρια ευρώ το 2021, επικαλούμενη ζημιά στον αγωγό και «αυξημένο προφίλ κινδύνου» του μοναδικού της πελάτη φυσικού αερίου, της ρωσικής Gazprom.

«Καταφέραμε να εξαλείψουμε σε μεγάλο βαθμό την έκθεσή μας στο ρωσικό φυσικό αέριο χρησιμοποιώντας νέους προμηθευτές», δήλωσε η CEO της Engie Catherine MacGregor. "Ο εφοδιασμός φυσικού αερίου θα παραμείνει διαρθρωτικά ανεπαρκής λόγω της διακοπής στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου έως ότου τεθεί σε λειτουργία η νέα χωρητικότητα LNG από το 2026 και μετά... αναμένουμε ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν αρκετά ασταθείς βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα."

Η εταιρεία είπε ότι το χαρτοφυλάκιό της με 350 Τερβατώρες μακροπρόθεσμων συμβάσεων φυσικού αερίου, μαζί με αποθήκευση φυσικού αερίου, θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG και δεσμευμένη χωρητικότητα αγωγών θα είναι το κλειδί για την ενίσχυση των κερδών καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου κυμαίνονται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης