Ενέργεια

Enagás: Επίτευξη των στόχων του 2022 - Ενίσχυση του στρατηγικού της σχεδίου ως το 2030

Enagás: Επίτευξη των στόχων του 2022 - Ενίσχυση του στρατηγικού της σχεδίου ως το 2030
Το άθροισμα της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ισπανία και των εξαγωγών ήταν 4,4% υψηλότερο από το 2021

Η ισπανική ενεργειακή εταιρεία Enagás ανακοίνωσε ότι όλοι οι στόχοι της για το 2022 έχουν επιτευχθεί και ο βαθμός εκτέλεσης του στρατηγικού της σχεδίου 2022-2030 είναι υψηλότερος από τον αναμενόμενο. Τα καθαρά κέρδη της Enagás στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ανήλθαν σε 375,8 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο για το έτος.

Σημαντικά ορόσημα για την εταιρεία είναι η πώληση του μεριδίου 45,4% της Enagás στην GNL Quintero για 639 εκατ. ευρώ και η αποεπένδυση της Enagás Renovable, στην οποία η εταιρεία κατέχει σήμερα μερίδιο 60%.

Αναλυτικά τα επιτεύγματα

Το καθαρό χρέος το 2022 μειώθηκε κατά 19%, κυρίως λόγω της υψηλής δημιουργίας ταμειακών ροών, της αποεπένδυσης στο GNL Quintero και της καλής απόδοσης του κεφαλαίου κίνησης.

Οι θυγατρικές έχουν συνεισφέρει το 39% των καθαρών κερδών.

Οι υποδομές του ισπανικού συστήματος φυσικού αερίου έχουν λειτουργήσει με 100% διαθεσιμότητα, οι υπόγειες αποθήκες έχουν φτάσει στο 93% της χωρητικότητας στην αρχή του χειμώνα και οι μονάδες LNG είχαν μέσο επίπεδο πληρότητας περίπου 70%

Το φυσικό αέριο έφτασε στην Ισπανία από 19 διαφορετικές προελεύσεις και έχει επιτευχθεί ετήσιο ρεκόρ εξαγωγών στη Γαλλία μέσω αγωγών

Το άθροισμα της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ισπανία και των εξαγωγών ήταν 4,4% υψηλότερο από το 2021

Το 2022 ήταν έτος ορόσημο για το υδρογόνο με την Enagás και τους Γάλλους και Πορτογάλους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς (TSO) να καταλήγουν σε συμφωνία για την ανάπτυξη του έργου H2Med

Η συμβολή του TAP

Σύμφωνα με την Εnagas, ο TAP συνεχίζει να συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ιδιαίτερα στην Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, και ο ΔΕΣΦΑ ενισχύει τον ρόλο τΟΥ για την ασφάλεια του εφοδιασμού στη χώρα.

Οι επενδύσεις της Enagás στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), το Μεξικό και το Περού συνεχίζουν να προωθούν τη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης σε αυτές τις χώρες.

Σε ό, τι αφορά το 2023, θα είναι επίσης έτος κλειδί και ο στόχος καθαρών κερδών είναι μεταξύ 310 και 320 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2023, η Enagás αγόρασε επιπλέον ποσοστό 4% στον TAP από την AXPO για επένδυση 168 εκατομμυρίων ευρώ, αυξάνοντας έτσι τη συμμετοχή της σε αυτή την υποδομή στο 20%.

Τον ίδιο μήνα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε συμφωνία για την ένταξη της Γερμανίας στο έργο H2Med. Αυτό το έργο θα επιτρέψει τη μεταφορά 2 εκατομμυρίων τόνων πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη, το οποίο θα παραχθεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Οι πρώτες εξελίξεις του έτους

Τέλος, το πρώτο τρίμηνο του 2023, Enagás δήλωσε ότι αναμένει την πώληση της Gasoducto Morelos, η οποία θα αποφέρει κεφαλαιακό κέρδος περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ το 2023.

Στο πλαίσιο του σχεδίου της για το 2030, η Enagás είπε ότι έχει λάβει όλα τα μέτρα για να ξεκινήσει το El Musel ως μονάδα logistics LNG και είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη λειτουργία της μόλις ολοκληρωθούν οι τελικές διοικητικές διαδικασίες. Αυτό το εργοστάσιο αναμένεται να ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού στην Ευρώπη κατά δυναμικότητα έως και 8 bcm.

Η Enagás σημείωσε ότι έχει επίσης επικαιροποιήσει τη στρατηγική της για βιωσιμότητα εστιάζοντας στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την εφοδιαστική αλυσίδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης