Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Morgan Stanley: Βλέπει αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 36% το 2023

Morgan Stanley: Βλέπει αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 36% το 2023

Στα 100 δολ. το Brent το δεύτερο εξάμηνο η εκτίμηση της τράπεζας

 

Η Morgan Stanley ανέβασε την εκτίμησή της για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για φέτος κατά περίπου 36%, επικαλούμενη την αυξανόμενη δυναμική από το άνοιγμα της Κίνας και την ανάκαμψη των αερομεταφορών, αλλά επισήμανε την υψηλότερη προσφορά από τη Ρωσία ως αντισταθμιστικό παράγοντα.

Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά περίπου 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), έναντι της προηγούμενης πρόβλεψής της για 1,4 εκατομμύρια bpd, ανέφερε η τράπεζα σε σημείωμα της Τρίτης.

«Οι δείκτες κινητικότητας για την Κίνα, αυξάνονται σταθερά», ενώ «τα προγράμματα πτήσεων έχουν σταθεροποιήσει τις προοπτικές για τη ζήτηση αεροπορικών καυσίμων », ανέφερε η τράπεζα.

Ωστόσο, η προσφορά από τη Ρωσία ήταν ισχυρότερη από το αναμενόμενο, οδηγώντας σε ελαφρώς μικρότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, έλλειμμα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας, οι οποίοι την πρόβλεψή τους για την τιμή του πετρελαίου Brent για εκείνη την περίοδο στα 90-100 δολάρια το βαρέλι από 100 δολάρια -110 προηγουμένως.

«Προηγουμένως υπολογίσαμε μια πτώση ~1 mb/d σε ετήσια βάση το 2023, την οποία μετριάζουμε σε 0,4 mb/d», επεσήμανε η τράπεζα, αναφερόμενη στις προοπτικές της ρωσικής παραγωγής σε εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η Goldman Sachs

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Goldman Sachs μείωσε την πρόβλεψή της για τις τιμές Brent για το 2023 και αύξησε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια προσφορά για το 2023 και το 2024, με τη Ρωσία, το Καζακστάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν τις πιο αξιοσημείωτες ανοδικές προσαρμογές.

Ωστόσο, η Goldman σημείωσε επίσης ότι μια αύξηση κατά 1,1 εκατ. bpd της κινεζικής ζήτησης φέτος θα ωθήσει τις αγορές πετρελαίου σε έλλειμμα τον Ιούνιο.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη, με το Brent να διαπραγματεύεται γύρω στα 82,75 δολάρια το βαρέλι λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπο των υψηλότερων συμφερόντων των ΗΠΑ στην οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση καυσίμων.
Ωστόσο, οι προσδοκίες για στενότερες παγκόσμιες προμήθειες και την αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα περιόρισαντη συνολική αδυναμία των τιμών.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης