Ενέργεια

ADNOC: Έσοδα έως και 2 δισ. δολάρια από την IPO της μονάδας φυσικού αερίου

ADNOC: Έσοδα έως και 2 δισ. δολάρια από την IPO της μονάδας φυσικού αερίου

Η τελική τιμή προσφοράς αναμένεται να ανακοινωθεί στις 3 Μαρτίου, ενώ η εισαγωγή και η διαπραγμάτευση αναμένεται να ξεκινήσουν στις 13 Μαρτίου

 

Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έχει ορίσει ένα εύρος τιμών για μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της μονάδας φυσικού αερίου του που θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια και να δώσει στην ADNOC Gas αποτίμηση ιδίων κεφαλαίων από 47 δισ. δολ. έως 50,8 δισ. δολ.

Το εύρος τιμών για τη μονάδα που δημιούργησε τον Νοέμβριο συνδυάζοντας το σκέλος επεξεργασίας φυσικού αερίου και τη θυγατρική της στο υγροποιημένο φυσικό αέριο ορίστηκε στα 2,25 ντιρχάμ (0,6126 $) έως 2,43 ντιρχάμ ανά μετοχή, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση.

Οι θεμελιώδεις επενδυτές Abu Dhabi Pension Fund, Alpha Wave Ventures II, IHC Capital Holding, OneIM Fund I και οντότητες που τελικά ελέγχονται από την ADQ και την Emirates Investment Authority έχουν αναλάβει μια συνδυασμένη δέσμευση περίπου 850 εκατομμυρίων δολαρίων, πρόσθεσε.

Η ADNOC πουλά περίπου 3 δισεκατομμύρια μετοχές της επιχείρησης φυσικού αερίου, που αντιστοιχεί περίπου στο 4% του εκδομένου μετοχικού της κεφαλαίου.
Αναμένεται συγκεντρώσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Η IPO της ADNOC Gas καλύφθηκε μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξη των λογαριασμών της εταιρείας, ένδειξη ότι η ζήτηση από τους επενδυτές μετοχών για εισαγωγές στον Κόλπο παραμένει υγιής.

Η τελική τιμή προσφοράς αναμένεται να ανακοινωθεί στις 3 Μαρτίου, ενώ η εισαγωγή και η διαπραγμάτευση αναμένεται να ξεκινήσουν στις 13 Μαρτίου, ανέφερε η εταιρεία.

Η ADNOC οξύνει την εστίασή της στην αγορά φυσικού αερίου καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας ήδη από τα μέσα του 2024 μετά από σταδιακές περικοπές εφοδιασμού από τότε που επιβλήθηκαν οι δυτικές κυρώσεις στη χώρα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Εταιρείες από τη Μέση Ανατολή συγκέντρωσαν περίπου 21,9 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω IPO το 2022, περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου για την ευρύτερη περιοχή EMEA, η οποία περιλαμβάνει επίσης την Ευρώπη και την Αφρική, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η ADNOC έχει εισαγάγει την εταιρεία πετροχημικών Borouge, την εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων και προϊόντων καθαρής αμμωνίας Fertiglobe και την ADNOC Drilling. Σχεδιάζει επίσης να εισαγάγει και τη μονάδα logistics και υπηρεσιών της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης