Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αρχίζει η μάχη της αναπλήρωσης αποθεμάτων φυσικού αερίου - Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Αρχίζει η μάχη της αναπλήρωσης αποθεμάτων φυσικού αερίου - Τι προβλέπουν οι αναλυτές

Η ευρωπαϊκή χειμερινή ζήτηση φυσικού αερίου λήγει στις 31 Μαρτίου - Απαιτείται συνεχής μείωση της ζήτησης

Καθώς η Ευρώπη βγαίνει από έναν ήπιο χειμώνα με την αποθήκευση φυσικού αερίου κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, πρέπει να προετοιμαστεί για την αναπλήρωση των αποθεμάτων της στη διεθνή αγορά.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία που ξεκίνησε σχεδόν πριν από ένα χρόνο και έφτασαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ όταν η Ρωσία σταμάτησε στη συνέχεια τις προμήθειες σχετικά φθηνού φυσικού αερίου αγωγών.

Αν και οι ευρωπαϊκές τιμές έχουν υποχωρήσει σε περίπου 50 ευρώ (53 $) ανά μεγαβατώρα (MWh) από το ανώτατο όριο του περασμένου Αυγούστου που ξεπέρασε τα 340 ευρώ, παραμένουν πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους.

Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν άλλο ένα τεράστιο λογαριασμό για να ξαναγεμίσουν τις αποθήκες πριν από την αιχμή της χειμερινής ζήτησης.
Για να αποτρέψουν την αστάθεια της αγοράς και να προστατεύσουν από την έλλειψη, θα πρέπει να το επαναλαμβάνουν ετησίως έως ότου η ήπειρος αναπτύξει μια πιο μόνιμη εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο του αγωγού από το οποίο εξαρτιόταν για δεκαετίες.

Αναλυτές και στελέχη της αγοράς λένε ότι οι ποσότητες που έχουν ήδη αποθηκευτεί θα βοηθήσουν, όπως και η αύξηση της γαλλικής πυρηνικής παραγωγής μετά από ασυνήθιστα εκτεταμένη συντήρηση.

«Η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου δεν είναι πλέον τόσο τεταμένη», δήλωσε στο Reuters ο Markus Krebber, Διευθύνων Σύμβουλος της RWE ), της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφελείας της Γερμανίας.
Δεν περιμένει επανάληψη της περσινής άνοδος των τιμών ρεκόρ, αλλά επεσήμανε επίσης ότι «δεν πρέπει κανείς να νανουρίζει τον εαυτό του σε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας».

Ομοίως, οι αναλυτές προειδοποίησαν να μην αφήσουν πολύ αργά την αγορά για μελλοντική παράδοση.
«Δεν αναμένουμε ότι η πλήρωση της αποθήκευσης θα είναι τόσο δαπανηρή το επόμενο καλοκαίρι όσο ήταν το περασμένο έτος», δήλωσε ο Jacob Mandel, ανώτερος αναλυτής της Aurora Energy Research.

«Τούτου λεχθέντος, οι εταιρείες που βασίζονται στην άμεση προμήθεια για να γεμίσουν την αποθήκευση, αντί να αντισταθμίσουν τα μελλοντικά άλματα τιμών, θα διακινδυνεύσουν να πληρώσουν παρόμοιο κόστος με το περασμένο καλοκαίρι».
Εκτίμησε ότι η αγορά φυσικού αερίου τους καλοκαιρινούς μήνες θα κοστίσει «2-2,5 φορές περισσότερο ανά μονάδα από ό,τι πριν από την κρίση» και ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πέρυσι ξόδεψαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για προμήθειες.

Αυτό γινόταν ακόμη και όταν είχαν λάβει σημαντικά επίπεδα ρωσικού φυσικού αερίου με μακροπρόθεσμα συμβόλαια πριν από το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία τον Αύγουστο.
Το κλείσιμο του Nord Stream οδήγησε σε άνοδο τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς και τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), οι οποίες έφθασαν επίσης σε επίπεδα ρεκόρ περίπου 70 εκατομμυρίων βρετανικών θερμικών μονάδων (mmBtu), σε σύγκριση με περίπου $16 τώρα.

gas_1.JPG

Εισαγωγές και ζήτηση

Οι τιμές μακροπρόθεσμων συμβολαίων της Ρωσίας, με βάση πολύπλοκους υπολογισμούς, δεν είναι δημόσιες, αλλά είναι πολύ φθηνότερες από την τιμή της αγοράς spot, λένε πηγές του κλάδου σύμφωνα με το Reuters.
Συνολικά, οι περσινές ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου ήταν 62 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), 60% χαμηλότερες από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Φέτος, οι ρωσικές παραδόσεις στην ΕΕ αναμένεται να μειωθούν στα 25 bcm, με την προϋπόθεση ότι οι ροές μέσω του αγωγού TurkStream και μέσω της Ουκρανίας είναι σύμφωνες με τους όγκους του Δεκεμβρίου 2022, προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Ακόμη και όταν είναι γεμάτα μέχρι το χείλος, τα σπήλαια αποθήκευσης της Ευρώπης, ικανά να χωρέσουν περίπου 100 bcm, μπορούν να καλύψουν μόνο περίπου το ένα τέταρτο της ευρωπαϊκής ζήτησης.

Το Think-tank Bruegel, το οποίο παρέχει αναλύσεις στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ, ζήτησε περιορισμό της ζήτησης κατά 13% αυτό το καλοκαίρι, σε σύγκριση με τη συμφωνία της ΕΕ πέρυσι για εθελοντική μείωση κατά 15%. Αυτό θα μπορούσε να είναι δύσκολο καθώς η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου φέτος μείωσε το κίνητρο για αποφυγή του καυσίμου. Ένας από τους λόγους για τη χαμηλότερη χρήση φυσικού αερίου πέρυσι ήταν η αυξημένη χρήση άνθρακα, ο οποίος ήταν φθηνότερος, αν και κακός για τις εκπομπές άνθρακα.

Ο James Waddell, της Energy Aspects, δήλωσε ότι το φυσικό αέριο γίνεται ανταγωνιστικό έναντι του άνθρακα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και η βιομηχανία, η οποία στράφηκε σε εναλλακτικά καύσιμα αντί του φυσικού αερίου, μπορεί επίσης να επιστρέψει.
«Εάν τιμολογηθεί κάπου κάτω από 60 ευρώ/MWh και υποχωρήσει στα 40 ευρώ/MWh, πολύ μεγάλο μέρος αυτού του φυσικού αερίου θα επιστρέψει στον βιομηχανικό τομέα», είπε.

Περισσότερη γαλλική πυρηνική παραγωγή θα βοηθήσει τη συνολική κατάσταση της Ευρώπης καθώς η παραγωγή αυξάνεται σε περίπου 310 τερβατώρες (TWh) από 280 TWh πέρυσι, είπε ο Waddell.
Ωστόσο, επεσήμανε ότι εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της πενταετίας και το κέρδος θα διαβρωθεί από τις απώλειες αλλού, ιδίως στη Γερμανία.

Αναλυτές του κλάδου λένε ότι τελικά η λύση στο έλλειμμα φυσικού αερίου πρέπει να είναι περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς η ΕΕ επιδιώκει να επιτύχει τον στόχο της για μηδενικές καθαρές εκπομπές θερμοκηπίου έως το 2050 και ότι η ενεργειακή κρίση θα επιταχύνει την πρόοδο.

Μέχρι τότε, ακόμη και οι πλήρεις αποθήκες δεν αποτελούν εγγύηση, δήλωσε ο Helge Haugane, επικεφαλής εμπορίας φυσικού αερίου και ενέργειας στην Equinor, τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης.
Όσο οι παγκόσμιες προμήθειες παραμένουν περιορισμένες, η αγορά θα είναι πολύ ευάλωτη σε τυχόν διαταραχές ή «καιρικά φαινόμενα».

Παραμένει η αβεβαιότητα

Οι αποθήκες φυσικού αερίου ήταν κατά 96% γεμάτες στην κορύφωση του περασμένου Νοεμβρίου. Έχουν υποχωρήσει στο 64%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe (GIE) ενώ οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω πτώση σε περίπου 55% μέχρι το τέλος της επίσημης περιόδου θέρμανσης, στις 31 Μαρτίου.

Τα επίπεδα παρέμειναν ικανοποιητικά μετά από έναν ήπιο χειμώνα που, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση, οδήγησε τον ΙΕΑ να μειώσει τις προβλέψεις του για το έλλειμμα φυσικού αερίου της ΕΕ.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, έθεσε το χάσμα προσφοράς-ζήτησης στα 40 bcm φέτος, από την προηγούμενη εκτίμηση των 57 bcm.
Ανέφερε ότι η ενεργειακή απόδοση και η ταχεία ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αντλιών θερμότητας θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη 37 bcm αυτού του κενού το 2023, ενώ προειδοποίησε για ένα «ασυνήθιστα ευρύ φάσμα αβεβαιοτήτων και εξωγενών παραγόντων κινδύνου».
Αυτά περιλαμβάνουν την πιθανή πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών που εξακολουθούν να τροφοδοτούν την Ευρώπη και μια ανάκαμψη της ζήτησης μετά το lockdown στην Κίνα που θα μπορούσε να αυξήσει τον ανταγωνισμό στη διεθνή αγορά LNG, δυσκολεύοντας την Ευρώπη να αγοράσει εκεί.

gas2_1.JPG

Ο ΙΕΑ είπε ότι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG θα μπορούσαν να παράσχουν 11 bcm έως 140 bcm φέτος, επιπλέον των 55 bcm το 2022.

Ως ένας από τους πιο πιστούς πελάτες φυσικού αερίου της Ρωσίας μέχρι την περσινή εισβολή στην Ουκρανία, η Γερμανία δεν είχε προηγουμένως καμία ικανότητα εισαγωγής LNG. Τώρα με ρυθμό ρεκόρ, φέρνει στο δίκτυο έξι πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με περισσότερα τερματικά για υγροποίηση και αποστολή LNG, αλλά η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί τους επόμενους 24 μήνες, δήλωσε ο Luke Cottell, ανώτερος αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Timera Energy.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυξάνουν επίσης τη χωρητικότητά τους LNG, ενώ οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές και οι οικολογικοί πολιτικοί αμφισβητούν τα ποσά που επενδύονται στην υποδομή που θα πρέπει να γίνουν άσχετα σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η Γερμανία ήταν επίσης στην πρώτη γραμμή της ζήτησης για αντλίες θερμότητας, οι οποίες δεν βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα για τη θέρμανση των κτιρίων, αν και η εγκατάστασή τους πέρυσι ήταν ακόμα μεγαλύτερη από τα συστήματα που βασίζονται στο φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης