Ενέργεια

Αποστάσεις κρατά η Γκάλι από το ΕΣΕΚ για την ταχύτητα υποβάθμισης του φυσικού αερίου στο μείγμα

Αποστάσεις κρατά η Γκάλι από το ΕΣΕΚ για την ταχύτητα υποβάθμισης του φυσικού αερίου στο μείγμα

Γκάλι: Το ΕΣΕΚ είναι προσχέδιο

 

Τη διαφοροποίηση της ΔΕΣΦΑ από το ΕΣΕΚ σε ότι αφορά στις προβλέψεις για μείωση του φυσικού αερίου κατά 50% το 2030 εξέφρασε η διευθύνουσα σύμβουλος του Διαχειριστή κ. Μαρία Ρίτα Γκάλι.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κοζάνη στο πλαίσιο της έναρξης κατασκευής του αγωγού Δυτικής Μακεδονίας και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα η κ. Γκάλι αμφισβήτησε τις προβλέψεις του ΕΣΕΚ, το οποίο χαρακτήρισε ως μη ολοκληρωθέν, παρά την παρουσίαση που έκανε προ ημερών η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

«Το ΕΣΕΚ είναι ακόμη ένα προσχέδιο, πολύπλοκο και βρίσκεται υπό συζήτηση στην οποία συμμετέχουμε και εμείς", τόνισε και σε ότι αφορά την συμμετοχή του φυσικού αερίου σημείωσε: «Μας ενδιαφέρει το περιβάλλον και το κλίμα. Εμείς πιστεύουμε αυτό που λέει η ΕΕ. Ότι το φυσικό αέριο θα καλύπτει ένα σημαντικό μέρος του μίγματος ενέργειας τις επόμενες δύο δεκαετίες. Όχι ότι δεν πιστεύουμε στις ΑΠΕ. Ίσα -ίσα θα αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες αλλά χρειάζονται έναν ισχυρό εταίρο, το φυσικό αέριο και κάτι από αποθήκευση γιατί όπως ξέρετε η αιολική και η ηλιακή ενέργεια έχουν αστάθεια».

Αναγκαίο το φυσικό αέριο

Δεν εθελοτυφλούμε σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, αλλά χρειάζεται και το φυσικό αέριο για την ενεργειακή μετάβαση, σημείωσε και αναφέρθηκε και στα σχέδια του ΔΕΣΦΑ για το υδρογόνο. Εχουμε ένα μεγάλο σχέδιο ανάπτυξης υδρογόνου στην Ελλάδα καις συζητάμε με πιθανούς επενδυτές και εταίρους, είπε, φωτογραφίζοντας το σχέδιο για την κατασκευή ενός νέου αγωγού υδρογόνου που θα συνδέεται με ένα αντίστοιχο δίκτυο της Βουλγαρίας και θα αποτελεί μέρος του μεγάλου δικτύου υδρογόνου που θα καλύπτει όλη την Ευρώπη μήκους 40.000 χλμ.

Ο αγωγός της Δυτικής Μακεδονίας που εγκαινιάστηκε χθες η έναρξη της κατασκευής του είναι ο πρώτος στην Ελλάδα και ένας από τους πρώτους στην Ευρώπη με προδιαγραφές για την μεταφορά 100% υδρογόνου, ενώ όλες οι νέες υποδομές του ΔΕΣΦΑ θα κατασκευάζονται στο εξής με αυτές τις προδιαγραφές. Παράλληλα ο ΔΕΣΦΑ προσαρμόζει το υφιστάμενο δίκτυό του για την μεταφορά και υδρογόνου σε ποσοστό 10%.

Ο αγωγός της Δυτικής Μακεδονίας και οι κλάδοι του θα διασχίζουν τις Περιφέρειες Κεντρικής (Π.Ε. Ηµαθίας, Πέλλας) και ∆υτικής Μακεδονίας (Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας), ξεκινώντας από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγοντας στην Καρδιά Κοζάνης, καθιστώντας εφικτή την προμήθεια φυσικού αερίου σε νέες περιοχές και διασφαλίζοντας την πιθανή πρόσβαση νέων Χρηστών (βιοµηχανικών, βιοτεχνικών, αγροτικών & οικιακών καταναλώσεων) στην ευρύτερη περιοχή.

Ταυτόχρονα, με την κατασκευή του Σταθμού Μέτρησης στην περιοχή της Καρδιάς, ο αγωγός θα τροφοδοτεί το ενοποιημένο σύστημα τηλεθέρμανσης σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, με σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη και βελτίωση του ανθρακικού αποτυπώματος των ανωτέρω περιοχών. Ο αγωγός που θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2024 ανοίγει το δρόμο και για την κατασκευή από τη ΔΕΗ της μονάδας ΣΥΘΗΑ που με την λειτουργία της από το 2025 θα εγγυηθεί την παροχή τηλεθέρμανσης σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης