Ενέργεια

Bloomberg Green : Mόνον 2 στις 10 μεγάλες διεθνείς τράπεζες έδωσαν περισσότερες πράσινες χρηματοδοτήσεις από ορυκτά καύσιμα

Bloomberg Green : Mόνον 2 στις 10 μεγάλες διεθνείς τράπεζες έδωσαν περισσότερες πράσινες χρηματοδοτήσεις από ορυκτά καύσιμα

 Στον ενεργειακό εφοδιασμό κατευθύνθηκαν 1,2 τρισ. δολ. το 2021, με 585 δισ. δολ. να προορίζονται για ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και 636 δισ. δολάρια για ορυκτά καύσιμα

 

Οι τράπεζες που συμμετέχουν στο Net-Zero Banking Alliance δεσμεύονται να ευθυγραμμίσουν τα δανειακά και επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια με τον στόχο για τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Είναι μια επείγουσα ανάγκη, καθώς η Γη γίνεται όλο και πιο ζεστή και ο στόχος περιορισμού των παγκόσμιων θερμοκρασιών στους 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα φαίνεται όλο και πιο απρόσιτος σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες του ενεργειακού εφοδιασμού στον κόσμο - πολλοί από τους οποίους τυχαίνει να είναι μέλη του NZBA - απέχουν πολύ από την εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους. Αναλυτές στο BloombergNEF ανέφεραν  ότι οι περισσότερες τράπεζες που συμμετέχουν στο NZBA έχουν παράσχει λιγότερη χρηματοδότηση για ενεργειακές εταιρείες και έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα από ό,τι για τα ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν τον πλανήτη.
Ο στόχος είναι η αναλογία 4 προς 1 — με το 4 να είναι το τμήμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα — να επιτευχθεί έως το 2030. Στο τέλος του 2021, η μέση αναλογία τους ήταν 0,92 προς 1. Από τις 126 τράπεζες NZBA που εξετάστηκαν από την BNEF , η NatWest ξεχώρισε στο 5,5.

Το να πείσουμε τις τράπεζες της NZBA να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους είναι απλώς η « Νο1 πρόκληση», δήλωσε ο Adair Turner, πρώην χρηματοοικονομικό στέλεχος στο City στο Λονδίνο, ο οποίος τώρα προεδρεύει της Επιτροπής Μεταβάσεων Ενέργειας. Το δεύτερο καθήκον είναι να απαιτήσουν από τους δανειστές εκτός της συμμαχίας, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, να λάβουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών, συμπλήρωσε.

Το 2021, η JPMorgan , η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, είχε τραπεζικό δείκτη ενεργειακής προσφοράς 0,7 προς 1. Αυτός ήταν ελαφρώς χειρότερος από τη Citigroup και την Bank of America , αλλά καλύτερο από την Wells Fargo με αναλογία 0,4 προς 1, σύμφωνα με την BNEF. Η BNP Paribas έκανε ό,τι καλύτερο από τις 10 μεγαλύτερες τράπεζες, σημειώνοντας 1,7 προς 1. Κανένας από τους 10 μεγαλύτερους χρηματοδότες δεν ήταν κοντά στο στόχο 4-προς-1.


τραπεζες.JPG

Οι τράπεζες της NZBA παρείχαν χρηματοδότηση σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό συνολικού ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, με 585 δισεκατομμύρια δολάρια να προορίζονται για ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και 636 δισεκατομμύρια δολάρια να προορίζονται για ορυκτά καύσιμα. Από αυτά τα στοιχεία, το BNEF κατέληξε στον μέσο όρο του τραπεζικού δείκτη ενεργειακού εφοδιασμού (ESBR) 0,92 προς 1. Αυτό είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο 0,81 προς 1 για όλες τις τράπεζες που περιλαμβάνονται στην έκθεση. Και ο μέσος όρος ESBR για τις τράπεζες που δεν ανήκουν στη συμμαχία ήταν σημαντικά χαμηλότερος: 0,64 προς 1.

Για τη μελέτη της, η BNEF εξέτασε τα δάνεια, τα ομόλογα, τα ίδια κεφάλαια και τη χρηματοδότηση έργων που είχαν αναληφθεί για τον ενεργειακό τομέα και άλλους σχετικούς εκδότες. Στη συνέχεια, η BNEF εφάρμοσε αυτό που αποκαλεί παράγοντα προσαρμογής σε καθεμία από τις περισσότερες από 2.895 εκδότριες εταιρείες για να μετρήσει το ποσό της χρηματοδότησης που συγκεντρώθηκε για ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα από 1.142 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι ακτιβιστές για το κλίμα γίνονται όλο και πιο επικριτικοί με τις τράπεζες κάθε χρόνο, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί όλεθρο σε όλο τον κόσμο με θανατηφόρες πλημμύρες στην Ινδία και σε άλλες χώρες και με μακροχρόνιες ξηρασίες στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές.

Απογοητευτικά τα στοιχεία

Καθώς οι CEOs του χρηματοπιστωτικού κλάδου δεσμεύονται επανειλημμένα να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να επιδιώξουν καθαρούς μηδενικούς στόχους, κάθε εβδομάδα τα νέα στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

«Μπορούμε ακόμα να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, αλλά οι τράπεζες θα μας απογοητεύσουν εάν δεν αναθεωρήσουν σε βάθος τις πρακτικές δανεισμού και αναδοχής τους», δήλωσε η Lucie Pinson, ιδρύτρια και διευθύντρια της περιβαλλοντικής μη κερδοσκοπικής Reclaim Finance.

Οι τράπεζες μπορούν να υιοθετήσουν «όσους στόχους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές θέλουν, αλλά θα συνεχίσουν να επιδεινώνουν την κλιματική κατάσταση όσο η υποστήριξή τους στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων δεν εξαρτάται από τον τερματισμό της ανάπτυξης νέων έργων άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου και μείωση των επιπέδων παραγωγής έως το 2030», συμπλήρωσε.

Η JPMorgan, ο μεγαλύτερος ανάδοχος ενεργειακών συμφωνιών στον κόσμο, επισημαίνει ότι η ανάλυση της BNEF αποκλείει τη φορολογική δικαιοσύνη, η οποία αντιπροσωπεύει ένα αυξανόμενο μερίδιο της χρηματοδότησης έργων στις ΗΠΑ. Η τράπεζα με έδρα τη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι δεσμεύτηκε για περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης φορολογικού κεφαλαίου το 2021. Αυτό θα είχε ανεβάσει το ESBR στο 0,8 προς 1.

Η τράπεζα υποστηρίζει ότι, στο μέλλον, η χρήση φορολογικών ιδίων κεφαλαίων θα αυξηθεί σχεδόν σίγουρα, δεδομένης της περσινής ψήφισης του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Οι τεράστιες διατάξεις για το κλίμα στο πλαίσιο του νόμου ορόσημο, ανέφερε η JPMorgan, ανοίγουν νέους δρόμους στην πολιτική φορολογικών πιστώσεων και θα οδηγήσουν σε περισσότερα έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης