Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΟΠΕΚ: Αυξήθηκε η παραγωγή πετρελαίου τον Φεβρουάριο λόγω ανάκαμψης στη Νιγηρία - Στα 83 δολ. κινείται το Brent

ΟΠΕΚ: Αυξήθηκε η παραγωγή πετρελαίου τον Φεβρουάριο λόγω ανάκαμψης στη Νιγηρία - Στα 83 δολ. κινείται το Brent

Oι χώρες του ΟΠΕΚ έχουν αντλήσει 28,97 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) αυτόν τον μήνα, σημείωνοντας αύξηση κατά 150.000 bpd από τον Ιανουάριο

 

Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Φεβρουάριο λόγω της περαιτέρω ανάκαμψης της προσφοράς στη Νιγηρία, σύμφωνα με   το Reuters, παρά την σθεναρή προσήλωση των κορυφαίων παραγωγών στη συμφωνία της ευρύτερης συμμαχίας ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής για τη στήριξη της αγοράς.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) έχει αντλήσει 28,97 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την έρευνα, αύξηση κατά 150.000 bpd από τον Ιανουάριο. Η παραγωγή εξακολουθεί να είναι μειωμένη κατά περισσότερο από 700.000 bpd από τον Σεπτέμβριο.

Η Νιγηρία αντιμετωπίζει κλοπές αργού και ασφάλεια στην πετρελαιοπαραγωγική περιοχή της, πλήττοντας την παραγωγή. Πολλά ρεύματα αργού εξήγαγαν περισσότερο τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την έρευνα, αν και ο κορυφαίος παραγωγός της Αφρικής εξακολουθεί να αντλεί πολύ λιγότερο από τον στόχο του ΟΠΕΚ.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως OPEC+, ενίσχυαν την παραγωγή για το μεγαλύτερο μέρος του 2022 καθώς η ζήτηση ανέκαμψε από την πανδημία. Αλλά για τον Νοέμβριο, με την αποδυνάμωση των τιμών του πετρελαίου, ο όμιλος έκανε τη μεγαλύτερη περικοπή από τις πρώτες ημέρες του COVID-19 το 2020.

Αποφάσισαν να μειώσουν τον στόχο παραγωγής του ΟΠΕΚ+ κατά 2 εκατομμύρια bpd, εκ των οποίων περίπου 1,27 εκατομμύρια bpd θα προέρχονταν από τις 10 συμμετέχουσες χώρες του OPEC. Ο στόχος παρέμεινε στη θέση του για τον Φεβρουάριο.

Με την ανάκαμψη της νιγηριανής παραγωγής τον Φεβρουάριο, η συμμόρφωση με τη συμφωνία αυξήθηκε στο 169% των δεσμευμένων περικοπών, σύμφωνα με την έρευνα, έναντι 172% τον Ιανουάριο.

Η παραγωγή υπερβαίνει σημαντικά τα στοχευμένα ποσά, επειδή πολλοί παραγωγοί - ιδίως η Νιγηρία και η Αγκόλα - δεν έχουν την ικανότητα να αντλήσουν στα συμφωνηθέντα επίπεδα.

Τα 10 μέλη του ΟΠΕΚ που έπρεπε να μειώσουν την παραγωγή άντλησαν περίπου 880.000 bpd κάτω από τον στόχο του ομίλου, σύμφωνα με την έρευνα. Το έλλειμμα τον Ιανουάριο ήταν περίπου 920.000 bpd.

Παραγωγή

Η παραγωγή της Νιγηρίας σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΟΠΕΚ κατά 100.000 bpd τον Φεβρουάριο φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στον στόχο να αυξήσει την παραγωγή στα 1,6 εκατομμύρια bpd αυτό το τρίμηνο.

Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση προήλθε από τον Νο. 2 παραγωγό του ΟΠΕΚ το Ιράκ, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon και άλλες εταιρείες που παρακολουθούν τις ροές ενίσχυσε τις εξαγωγές του Νότου αυτόν τον μήνα.
Η αύξηση από το νότο αντιστάθμισε τη μείωση των εξαγωγών του βορρά μέσω του τουρκικού λιμανιού Τζεϊχάν, οι οποίες διακόπηκαν για λίγο από τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία.
Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ στον Κόλπο, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διατήρησαν υψηλή συμμόρφωση με τους στόχους τους βάσει της συμφωνίας OPEC+, σύμφωνα με την έρευνα.

Μεταξύ των χωρών με χαμηλότερη παραγωγή, η μεγαλύτερη πτώση 80.000 bpd σημειώθηκε στην Αγκόλα λόγω ενός σχετικά μικρού προγράμματος εξαγωγών τον Φεβρουάριο και της συντήρησης πεδίου στο ρέμα Dalia.

Η Λιβύη, το Ιράν και η Βενεζουέλα είναι οι τρεις παραγωγοί που εξαιρούνται από τις περικοπές του ΟΠΕΚ. Το Ιράν σημείωσε υψηλότερες εξαγωγές τον Φεβρουάριο και η παραγωγή της Βενεζουέλας αυξήθηκε ελαφρά, σύμφωνα με την έρευνα. Η παραγωγή της Λιβύης ήταν σταθερή.

Η έρευνα του Reuters βασίζεται σε στοιχεία ναυτιλίας που παρέχονται από εξωτερικές πηγές, δεδομένα ροών της Refinitiv Eikon, πληροφορίες από εταιρείες που παρακολουθούν ροές, όπως η Petro-Logistics και η Kpler, και πληροφορίες που παρέχονται από πηγές πετρελαϊκών εταιρειών, ΟΠΕΚ και συμβούλων.

Το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περίπου 2% την Τρίτη, διαγράφοντας τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι ελπίδες για ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για τις αυξήσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ που συμπαρασύρουν την κατανάλωση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Περί τις 22:10 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν κατά 1,7%, στα 83,87 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωνε άνοδο 1,8%, στα 77,04 δολ. το βαρέλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης