Ενέργεια

Wood Mackenzie για ΗΠΑ: Στα 100 δισ. το κόστος των εξαγωγικών εγκαταστάσεων LNG την επόμενη 5ετία

Wood Mackenzie για ΗΠΑ: Στα 100 δισ. το κόστος των εξαγωγικών εγκαταστάσεων LNG την επόμενη 5ετία
Οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ θα μπορούσαν να φτάσουν τους 89 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως (mmtpa) το 2023

Tην εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν Κατάρ και Αυστραλία στις εξαγωγές LNG φέτος, δεδομένου ότι η Freeport έχει θέσει εκ νέου την λειτουργία του τερματικού της σταθμού, έκανε η Wood Mackenzie. Μάλιστα, οι εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG για τις ΗΠΑ θα φτάσουν στο ύψος των 100 δις. δολ. την επόμενη πενταετία, ενώ την ίδια ώρα οι εξαγωγές θα μπορούσαν να φτάσουν τους 89 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως (mmtpa) το 2023.Η χωρητικότητα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξηθεί μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, διπλασιάζοντας ενδεχομένως τις εξαγωγές LNG.

Η ενεργειακή κρίση και η ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια δίνει στους Αμερικανούς developers την τέλεια ευκαιρία να υπογράψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια για προγραμματισμένες εγκαταστάσεις που θα στηρίξουν τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις (FID) των έργων.

Η ζήτηση LNG στην Ευρώπη εκτοξεύεται

Η Ευρώπη εγκαθιστά στην παρούσα φάση πλωτές μονάδες επαναεριοποίησης αποθήκευσης (FSRUs) για να υποδεχθεί φορτία LNG που αντικαθιστούν την παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου. Οι γερμανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας υπογράφουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες με εξαγωγείς LNG.

Παράλληλα, έως ότου η ηλιακή και η αιολική ενέργεια αντικαταστήσουν μεγάλο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο, το φυσικό αέριο θα χρειαστεί στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους για να διατηρηθούν τα φώτα και η θέρμανση αναμμένα. Οι διαφοροποιημένες προμήθειες φυσικού αερίου θα είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες που θέλουν να αποβάλουν την εξάρτησή τους από έναν μεγάλο προμηθευτή.

«Η παροχή ενέργειας δεν θα θεωρείται πλέον δεδομένη», έγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Simon Flowers, πρόεδρος και επικεφαλής αναλυτής της WoodMac. «Καμία χώρα δεν μπορεί ποτέ να επιτρέψει στον εαυτό της να εξαρτάται από την εισαγόμενη ενέργεια από έναν μόνο προμηθευτή. Στο μέλλον, η ενεργειακή ασφάλεια θα αφορά την ποικιλομορφία των καυσίμων και των πηγών και την υπεροχή των εγχώριων πόρων», πρόσθεσε ο Flowers.

Η αύξηση της ζήτησης LNG στην Ευρώπη πρόκειται να εντείνει τον ανταγωνισμό με την Ασία βραχυπρόθεσμα και να κυριαρχήσει στο εμπόριο LNG μακροπρόθεσμα, δήλωσε η Shell νωρίτερα αυτό το μήνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης