Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Έκθεση για Ιαπωνία: Εφικτή έως το 2035 η προμήθεια 90% καθαρής ενέργειας

Έκθεση για Ιαπωνία: Εφικτή έως το 2035 η προμήθεια 90% καθαρής ενέργειας
Η φτωχή σε πόρους Ιαπωνία αντιμετωπίζει σημαντικό κίνδυνο ενεργειακής ασφάλειας καθώς εισάγει σχεδόν όλο το καύσιμο που χρησιμοποιείται στον τομέα της ενέργειας της

Η μείωση του κόστους αποθήκευσης ηλιακών, αιολικών και μπαταριών σημαίνει ότι η Ιαπωνία μπορεί να λαμβάνει το 90% της ενέργειας της από καθαρό ηλεκτρισμό έως το 2035, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley των ΗΠΑ.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, η μελέτη διαπιστώνει ότι το ηλεκτρικό δίκτυο της Ιαπωνίας, με επιπλέον αποθήκευση μπαταριών και διαπεριφερειακές γραμμές μεταφοράς, μπορεί να παραμείνει αξιόπιστο χωρίς την παραγωγή άνθρακα ή νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση αερίου.

Το πρόβλημα και οι στόχοι της Ιαπωνίας

Η φτωχή σε πόρους Ιαπωνία αντιμετωπίζει σημαντικό κίνδυνο ενεργειακής ασφάλειας καθώς εισάγει σχεδόν όλο το καύσιμο που χρησιμοποιείται στον τομέα της ενέργειας της. Η καθαρή ηλεκτρική ενέργεια - η οποία περιλαμβάνει την παραγωγή από ηλιακή, αιολική, υδροηλεκτρική ενέργεια, βιομάζα, υδρογόνο και πυρηνικές πηγές - αντιπροσωπεύει το 24% του συνόλου.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι η αύξηση του μεριδίου στο 90% θα μειώσει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κατά 6% και τις εκπομπές του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας κατά 92% από τα επίπεδα του 2020. Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι απαιτούνται σαφείς πολιτικές, όπως ο καθορισμός μεσοπρόθεσμων στόχων πέραν του 2030 και οι αντίστοιχοι στόχοι ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να αξιοποιηθούν τα οφέλη της οικονομικής, περιβαλλοντικής και ενεργειακής ασφάλειας.

Η Ιαπωνία σκοπεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 46% έως το 2030 έναντι των επιπέδων του 2013, ενισχύοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της σε 36%-38%, διπλασιάζοντας τα επίπεδα του 2019 και την πυρηνική ενέργεια στο 20%-22% από το 6% του 2019. Ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός ρύπων στον κόσμο στοχεύει επίσης να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης