Ενέργεια

Το «όχι» της Κομισιόν στην πορτογαλική πρόταση για το πλαφόν στην αγορά ενέργειας

Το «όχι» της Κομισιόν στην πορτογαλική πρόταση για το πλαφόν στην αγορά ενέργειας
H Λισαβόνα ζήτησε μέτρα «ώστε να πλαισιωθεί η ακραία αστάθεια της αγοράς.

Η εισαγωγή ενός ανώτατου ορίου τιμών έκτακτης ανάγκης για την ηλεκτρική ενέργεια, παρόμοιο με τον Ιβηρικό Μηχανισμό, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ θα ήταν επικίνδυνη, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας στο αίτημα της πορτογαλικής κυβέρνησης.

Καθώς η Επιτροπή ολοκληρώνει την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, η Λισαβόνα ζήτησε μέτρα «ώστε να πλαισιωθεί η ακραία αστάθεια της αγοράς.

«Μια λύση θα ήταν να προβλεφθεί ρήτρα έκτακτης ανάγκης», αναφέρει η Πορτογαλία σε έγγραφο εργασίας, τονίζοντας ότι «η πρακτική έχει αποδείξει ότι ο ορισμός πλαφόν στις τιμές της αγοράς είναι αποτελεσματικός».

Κατά την άποψη της κυβέρνησης, το ανώτατο όριο τιμών της Πορτογαλίας στην ηλεκτρική ενέργεια είχε «πολύ θετικά αποτελέσματα» από την εισαγωγή του τον περασμένο Μάιο.

«Η ανάπτυξη μιας ρήτρας έκτακτης ανάγκης συμβατής με την αγορά της ΕΕ, η οποία ενεργοποιείται σε εξαιρετικές περιστάσεις και στο πλαίσιο μιας διαφανούς διαδικασίας λήψης αποφάσεων, διασφαλίζει την προστασία από την ακραία αστάθεια της αγοράς, χωρίς να διακυβεύεται η ορθή -και πολύ αναγκαία- λειτουργία της σε κανονικές περιόδους», αναφέρει η Λισαβόνα στις γραπτές θέσεις της που εστάλησαν στις Βρυξέλλες στα μέσα Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης