Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Nα εξαιρεθούν και τα χρηματοοικονομικά PPAs από το πλαφόν ζητούν ENEL και EBIKEN

Nα εξαιρεθούν και τα χρηματοοικονομικά PPAs από το πλαφόν ζητούν ENEL και EBIKEN

Οι προτάσεις που συζητήθηκαν στη διαβούλευση

 

Θετική αλλά όχι επαρκής κρίνεται από την αγορά η νομοθετική ρύθμιση που προωθείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εξαίρεση των PPAs με φυσική παράδοση, από το πλαφόν που επιβλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.


Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι τόσο οι μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας όσο και εταιρίες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ συμφωνούν πως η εξαίρεση θα έπρεπε να αφορά το σύνολο των μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) είτε αυτά είναι με φυσική παράδοση είτε χρηματοοικονομικά – εικονικά (virtual).
Μάλιστα οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος μέσω της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) κάνουν ένα βήμα πιο πέρα και ζητούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να δρομολογήσει τις αναγκαίες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να πάψει να υφίσταται η στρέβλωση της ελληνικής αγοράς που επιβάλει το σύνολο της ενέργειας να περνάει υποχρεωτικά μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και να εκκαθαρίζεται σε τιμές αγοράς.

Οι θέσεις της Enel Green Power

Σε ότι αφορά τώρα την υπό εξέταση ρύθμιση του ΥΠΕΝ για την εξαίρεση μόνο των PPAs με φυσική παράδοση από το πλαφόν ενδεικτική είναι η θέση που διατύπωσε η Enel Green Power στη διαβούλευση της ΡΑΕ επί της εισήγησης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την τροποποίηση των σχετικών Κανονισμών:

«…Θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο μέτρο εξαίρεσης από το πλαφόν τα έργα ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που πρόκειται να συνάψουν εικονικά PPAs (virtual PPAs)» αναφέρει η εταιρία, υπογραμμίζοντας ότι ο αποκλεισμός των εικονικών PPas από την εξαίρεση για τις συμβάσεις ΑΠΕ με φυσική παράδοση δεν έχει οικονομική ή άλλη βάση.

«Καλούμε την πολιτεία να μεριμνήσει ώστε αυτό το σημαντικό εργαλείο της αγοράς να μην μείνει ανεκμετάλλευτο. Μέσω ενός virtual PPA ο τελικός καταναλωτής απολαμβάνει ακριβώς το ίδιο οικονομικό πλεονέκτημα με το physical PPA. Η μόνη διαφορά έγκειται στη μορφή της σύμβασης και τον τρόπο εκκαθάρισης, χωρίς να γίνεται πιο περίπλοκος» υποστηρίζει η εταιρία.

Σύμφωνα με την Enel Green Power η διαφορά μεταξύ των φυσικών και των εικονικών PPA δεν αποτελεί ικανό λόγο για να μην συμπεριληφθούν και τα virtual συμβόλαια στην εξαίρεση από το πλαφόν. Αντίθετα η ύπαρξή τους θα επιφέρει αύξηση της ρευστότητας στη νέα αυτή αγορά που διαμορφώνεται και θα δώσει στους τελικούς καταναλωτές μεγαλύτερη ποικιλία έργων, τεχνολογιών, τιμών, καθώς και πρόσβαση σε μεγαλύτερους όγκους πράσινης ενέργειας, καταλήγει η Enel και καλεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης όλους τους φορείς να εξετάσουν και να ενεργήσουν ώστε να μην υπάρξει στην πράξη διαχωρισμός των τύπων των PPAs, πράγμα που θα μειώσει τις εναλλακτικές λύσεις για τους ενεργοβόρους και μη καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Τι λέει η ΕΒΙΚΕΝ

Από την πλευρά της η ΕΒΙΚΕΝ, στο κείμενο που κατέθεσε στη διαβούλευση υποστηρίζει ότι το πλαφόν εσόδων παραγωγού που έχει επιβληθεί από τον Ιούλιο 2022 στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού καθιστά αδύνατη τη σύναψη νέων PPAs, γεγονός που θέτει θέμα ακόμα και παραβίασης του πρόσφατου Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 2022/1854.

«Επιτέλους σήμερα προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την υπό προϋποθέσεις εξαίρεση των συμβάσεων με φυσική παράδοση από την επιβολή του cap» αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων και επισημαίνει ότι η εν λόγω ρύθμιση αντιμετωπίζει μερικώς το πρόβλημα, καθώς η εξαίρεση αφορά μόνο τις συμβάσεις με φυσική παράδοση, χωρίς να είναι προφανής ο λόγος της μη εξαίρεσης των χρηματοοικονομικών συμβάσεων όταν είναι σαφώς προσδιορισμένος ο παραγωγός και ο αγοραστής.
«Αδυνατούμε να αντιληφθούμε γιατί ακόμη και σήμερα εμποδίζονται οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας στο να συνάπτουν ΡΡΑς με παραγωγούς ΑΠΕ αντί να ενθαρρύνονται με τη θέσπιση κινήτρων» καταλήγει η επιστολή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης