Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επενδύσεις 51 δισ. δολ. της Σαουδικής Αραβίας για διαφοροποίηση από το πετρέλαιο

Επενδύσεις 51 δισ. δολ. της Σαουδικής Αραβίας για διαφοροποίηση από το πετρέλαιο
Το βασίλειο δυσκολεύεται να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις

Η Σαουδική Αραβία παρουσίασε σχέδια για επενδύσεις ύψους 51 δισ. δολαρίων από εταιρείες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων της Saudi Aramco και τον γίγαντα των εξορύξεων Maaden, στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμματος κινήτρων, καθώς επιδιώκει να επιταχύνει το σχέδιο διαφοροποίησης της οικονομίας της από το πετρέλαιο.

Το πρόγραμμα, που ονομάζεται Shareek, ξεκίνησε το 2021 από τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και αποτελεί μέρος του σχεδίου του "Όραμα 2030" για τον μετασχηματισμό του εξαρτώμενου από το πετρέλαιο βασιλείου του Κόλπου και την ανάδειξή του στις τάξεις των 15 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έως το 2030. Η Σαουδική Αραβία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο μεταξύ των οικονομιών της G20 το 2022.

Το πρόγραμμα ενέκρινε την πρώτη παρτίδα έργων, συμπεριλαμβανομένων πέντε επενδύσεων από την Aramco σε πετροχημικά, cloud computing και κινητήρες πλοίων, ανέφερε η SPA, επικαλούμενη δήλωση του Abdulaziz Al-Arifi, του διευθύνοντος συμβούλου της Shareek. Σύμφωνα με το Reuters, οι αξιωματούχοι πίεσαν επίσης διεθνείς εταιρείες να επενδύσουν στη Σαουδική Αραβία και να μεταφέρουν την περιφερειακή τους έδρα στο Ριάντ προκειμένου να επωφεληθούν από κρατικές συμβάσεις.

Ωστόσο, το βασίλειο δυσκολεύεται να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI), έναν από τους πυλώνες του Vision 2030, το οποίο έφτασε λίγο κάτω από τα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2022. Πρόκειται πραγματικά για ένα κλάσμα σε σύγκριση με τον στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τέλος της δεκαετίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης