Ενέργεια

Κλείνει η συμφωνία Γαλλίας-Ισπανίας για την υποθαλάσσια ηλεκτρική σύνδεση

Κλείνει η συμφωνία Γαλλίας-Ισπανίας για την υποθαλάσσια ηλεκτρική σύνδεση

Άρση στο αδιεξόδο για το κόστος κατασκευής

 

Η Γαλλία και η Ισπανία είναι έτοιμες να ανακοινώσουν μια σημαντική συμφωνία αυτή την εβδομάδα σε ένα μακροχρόνιο αδιέξοδο σχετικά με το κόστος της πρώτης υποθαλάσσιας σύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε υπουργός και πηγές από τις δύο χώρες στο Reuters.

Η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Teresa Ribera δήλωσε στο Reuters νωρίτερα ότι αναμένει μια τελική συμφωνία αυτή την εβδομάδα, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το έργο διπλασιασμού της ικανότητας διασύνδεσης, την οποία και οι δύο χώρες συμφώνησαν πέρυσι να επιταχύνουν εν μέσω της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.

Ωστόσο, από την αρχική ανακοίνωση του έργου το 2017, το εκτιμώμενο κόστος της καλωδιακής σύνδεσης μήκους 400 km (250 μίλια) από τη βόρεια ακτή της Ισπανίας στη δυτική ακτή της Γαλλίας μέσω του Βισκαϊκού Κόλπου έχει σχεδόν διπλασιαστεί περίπου στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με ισπανική πηγή.

Αυτό οφείλεται στην απρόβλεπτη αστάθεια του βυθού στη γαλλική πλευρά που απαιτούσε δαπανηρή αλλαγή δρομολόγησης και αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών.
Το έργο σχεδιάστηκε για να διπλασιάσει την υπάρχουσα ικανότητα μεταφοράς ενέργειας μεταξύ των χωρών και θα επιτρέψει στην Ισπανία να τροφοδοτήσει την άφθονη ανανεώσιμη ενέργεια της σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο, γεγονός που το καθιστά όλο και πιο σημαντικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που προκάλρεσε την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη πέρυσι.

Πράσινο φως από τις Ρυθμιστικές αρχές

Σύμφωνα με το Reuters η Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας της Γαλλίας και η ισπανική εποπτική αρχή ανταγωνισμού CNMC θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως την Πέμπτη ή την Παρασκευή στο έργο, του οποίου ο προϋπολογισμός έχει αυξηθεί. Όμως δεν διευκρίνισαν τους όρους της συμφωνίας.

Η Ισπανία είναι ένας αναπτυσσόμενος παραγωγός ανανεώσιμης ενέργειας που εξάγει στη Γαλλία και θέλει ο γείτονάς της να πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του επιπλέον κόστους. Αυτό είχε οδηγήσει σε διαφωνίες εν μέσω ευρύτερων εντάσεων μεταξύ τους σχετικά με τις συνδέσεις αγωγών και τον προστατευτισμό.

Δύο πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις είπαν ότι η πιθανή συμφωνία επιμερισμού του κόστους ήταν μέρος μιας πολιτικής συζήτησης επίμαχων θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εκστρατείας της Γαλλίας για το πυρηνικό υδρογόνο να θεωρηθεί ως ανανεώσιμη πηγή, κάτι για το οποίο η Ισπανία αντιτίθεται.

Ένας από αυτούς είπε ότι όταν σχεδιάστηκε για πρώτη φορά το έργο, η Γαλλία είχε πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας και εξήγαγε στην Ισπανία, επομένως η Ισπανία είχε συμφωνήσει να πληρώσει μέρος του κόστους από τη γαλλική πλευρά, αλλά τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Ισπανικές πηγές ανέφεραν ότι το πράσινο φως πιθανότατα θα σήμαινε ότι η Γαλλία, της οποίας η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας αντιμετωπίζει από προβλήματα, συμφώνησε τελικά να πληρώσει περισσότερα.

Η διασύνδεση, η οποία είχε προγραμματιστεί να κατασκευαστεί από τους φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας RTE της Γαλλίας και της Ισπανίας REE έως το 2025 και είναι πλέον πιθανό να υποστεί καθυστερήσεις, θα επιτρέψει στις δύο χώρες να διπλασιάσουν την ικανότητα ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας στα 5.000 μεγαβάτ, αρκετή για την παροχή ενέργειας για 5 εκατομμύρια σπίτια.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης