Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΠΑ: Προχωρά σε ακύρωση του συνόλου των φορτίων που προέβλεψε η συμφωνία με την TOTAL - Λήγει τον Μάρτιο η σύμβαση

ΔΕΠΑ: Προχωρά σε ακύρωση του συνόλου των φορτίων που προέβλεψε η συμφωνία με την TOTAL -  Λήγει τον Μάρτιο η σύμβαση
Δεν ανέκυψαν ανάγκες γαι την κάλυψη της ενεργειακής επάρεκειας - Αποζημίωση από το ΤΕΜ

Στην ακύρωση του συνόλου των φορτίων LNG που προβλέπει η συμφωνία με την γαλλική Total Energies προχωράει η ΔΕΠΑ Εμπορίας αφού δεν προέκυψαν οι έκτακτες ανάγκες, που καλούνταν να καλύψουν για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας. Ούτε προέκυψε κίνδυνος διακοπής του ρωσικού αερίου αλλά και η υπεροπροσφορά LNG κάλυψε την μειούμενη ζήτηση.
Πέραν των δύο πρώτων φορτίων με προγραμματισμένη παράδοση το δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου 2022, η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας σύμφωνα με πληροφορίες του “W” έχει ήδη προχωρήσει στην ακύρωση έξι ακόμη φορτίων και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ακυρώσει και τα εναπομείναντα 2 από τα συνολικά 10 φορτία LNG που προβλέπει η σύμβαση με την Total Energies.

Η δίοικηση της ΔΕΠΑ, όπως η συμφωνία καθόρισε, ενημέρωσε ανά μήνα την TOTAL από το Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο για την ακύρωση των φορτίων.

Άσκηση του cancellation fee

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας είχε υπογράψει τον περασμένο Σεπτέμβριο συμφωνία με τη γαλλική εταιρία για την προμήθεια LNG συνολικής ποσότητας 10 TWh με παραδόσεις ανά μήνα για το διάστημα Νοεμβρίου 2022- Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της χώρας για την ασφάλεια εφοδιασμού σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας του ρωσικού αερίου.
Το σενάριο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε και η ΔΕΠΑ Εμπορίας προχώρησε στην ακύρωσή τους αξιοποιώντας σχετική option της σύμβασης, την cancellation fee, όπως ονομάζεται, που της δίνει αυτή τη δυνατότητα μετά από έγκαιρη ειδοποίηση και έναντι αποζημίωσης που έχει καθοριστεί στα 5 εκατ. ευρώ ανά φορτίο.

Για τα φορτία Μαρτίου οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η δίοκηση της ΔΕΠΑ προτίθεται να προχωρήσει επίσης στην ακύρωση των φορτίων αυτών. Αυτά αποτελούν και τα τελευταία φορτία της συμφωνίας, που πλησιάζει στην λήξη της.


Αποζημίωση από το ΤΕΜ

Για το σύνολο των φορτίων δηλαδή η ελληνική εταιρία θα πληρώσει στη γαλλική περί τα 50 εκατ. ευρώ. Για το ποσό αυτό η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα αποζημιωθεί πλήρως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή περιλαμβάνει ειδική ρύθμιση για την αποζημίωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία προβλέπει ότι θα γίνει από τον Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης , ΔΑΠΕΕΠ μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης». Τα ποσά που θα καταβληθούν εγκρίνονται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατόπιν επιβεβαίωσης του Προμηθευτή, περί μη αναγκαίας παράδοσης , σύμφωνα με τη ρύθμιση, βάσει των σχετικών παραστατικών που θα υποβάλλει στον ΔΑΠΕΕΠ. Η αποζημίωση καταβάλλεται εντός δύο μηνών από την στιγμή που θα αποσταλούν τα σχετικά παραστατικά στον Διαχειριστή.

Η αποζημίωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ένα μόνο μέρος του κόστους των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν το 2022 για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε φυσικό αέριο. Η ΡΑΕ έχει εγκρίνει με απόφασή της ένα συνολικό κόστος της τάξης των 130 εκατ. ευρώ για τα έκτακτα αυτά μέτρα (πρόσθετη αποθήκη LNG, FSU στη Ρεβυθούσα, κόστος εγκατάστασης αποθεμάτων ασφαλείας από τους ηλεκτροπαραγωγούς στην Ιταλία κλπ). Με απόφασή της η ΡΑΕ θα ορίσει και το μοναδιαίο κόστος ασφάλειας εφοδιασμού ανά κατηγορία καταναλωτών (νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κλπ) το οποίο θα μεταφερθεί στα τιμολόγια φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης