Ενέργεια

Αναταράξεις για το πετρέλαιο μετά από δημοσίευμα ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συζητούν έξοδο από τον ΟΠΕΚ

Αναταράξεις για το πετρέλαιο μετά από δημοσίευμα ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συζητούν έξοδο από τον ΟΠΕΚ

 Δεν αληθεύει λένε πηγές του Reuters

 

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν μετά τις μεγάλες απώλειες που κατέγραψαν αρχικά την Παρασκευή μετά τη δημοσίευση της Wall Street Journal ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν μια εσωτερική συζήτηση για την αποχώρηση από τον ΟΠΕΚ και την άντληση περισσότερου πετρελαίου, αλλά πηγή είπε στο Reuters ότι αυτό δεν αληθεύει.

Περί τις 22:25 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν 1,39%, στα 85,93 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) κέρδιζε 2,1%, στα 79,80 δολάρια. Και τα δύο είχαν υποχωρήσειπάνω από 2 δολ. νωρίτερα.

Σύμφωνα με το Reuters η αναφορά ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών είναι «μακριά από την αλήθεια».

Οι τιμές του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα είχαν ενισχυθεί από τα ισχυρά κινεζικά οικονομικά στοιχεία, στηρίζοντας τις ελπίδες για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, αλλά αυτά τα κέρδη διαγράφηκαν την Παρασκευή.

"Ο οδηγός ήταν το δημοσίευμα α της WSJ, με ανησυχίες ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμφωνία παραγωγής (περικοπής) της ΟΠΕΚ+. Τα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία είναι οι δύο χώρες με σημαντική πλεονάζουσα χωρητικότητα", δήλωσε ο αναλυτής της UBS Τζιοβάνι Σταούνοβο.

Η ανάπτυξη στην Κίνα

Στην Κίνα, η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών τον Φεβρουάριο και η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα επίσης αυξήθηκε. Οι θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου της Κίνας πρόκειται να φτάσουν σε υψηλότερο ρεκόρ αυτόν τον μήνα.

Ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο γίνεται ολοένα και πιο φιλόδοξος με τον στόχο ανάπτυξης του 2023 να φθάνει έως και 6%, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Η αγορά σε γενικές γραμμές υποχώρησε για 10η διαδοχική εβδομάδα δημιουργίας αποθεμάτων αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι εξαγωγές ρεκόρ αμερικανικού αργού σημείωσαν μικρότερη αύξηση από ό,τι τις τελευταίες εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, αναλυτές ότι το δολάριο θα αποδυναμωθεί τους επόμενους 12 μήνες, γεγονός που καθιστά το πετρέλαιο σε δολάρια φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Στο μέτωπο της κεντρικής τράπεζας, εξακολουθούν να εκπέμπονται επιθετικά μηνύματα από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Pierre Wunsch, να λέει ότι το βασικό της επιτόκιο θα μπορούσε να ανέλθει έως και 4% εάν ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμείνει υψηλός.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης