Τελευταία Νέα
Ενέργεια

NDRC: Η εξήγηση για την μονιμότητα του άνθρακα στην Κίνα - Πότε θα ξεπηδήσουν οι ΑΠΕ

NDRC: Η εξήγηση για την μονιμότητα του άνθρακα στην Κίνα - Πότε θα ξεπηδήσουν οι ΑΠΕ
Σχετικά Άρθρα
Καίριος και σημαντικός για την ενεργειακή ασφάλεια της Κίνας είναι ο άνθρακας, σύμφωνα με τον κρατικό Διαχειριστή, μεταδίδει το Reuters.Σε έκθεσή της, η NDRC εξηγεί αυτή την τάση, ενώ δίνει και ένα χρονοδιάγραμμα για την παρουσία των ΑΠΕ στο μείγμα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής της χώρας, τα ορυκτά καύσιμα θα χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας του ενεργειακού της συστήματος. Η άνοδος των παγκόσμιων τιμών ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η διακοπή του εγχώριου εφοδιασμού ώθησαν το Πεκίνο να επικεντρωθεί στην ενεργειακή ασφάλεια τα τελευταία χρόνια.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βασιζόταν στον άνθρακα για να παράγει το 56,2% της ηλεκτρικής της ενέργειας πέρυσι, αλλά συνάμα έχει ενισχύσει σημαντικά τη χρήση φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια για να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα.

Η στροφή στα σίγουρα

Ωστόσο, η διακύμανση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οδήγησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να στηριχθούν σε αξιόπιστη και εύκολα αποσπώμενη ενέργεια από άνθρακα για να ενισχύσουν τον εφοδιασμό βασικού φορτίου της χώρας. «Θα ενισχύσουμε τον βασικό υποστηρικτικό ρόλο του άνθρακα (και) θα λάβουμε τακτικά βήματα για την αύξηση της προηγμένης παραγωγής άνθρακα διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια», δήλωσε η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC).

Παράλληλα, η Κίνα ενέκρινε την κατασκευή άλλων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα 106 GW που είναι τέσσερις φορές υψηλότερη από πέρυσι και την υψηλότερη από το 2015, με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια. Περίπου 50 GW από αυτά πήγαν στην κατασκευή. Η NDRC τόνισε επίσης τη σημασία της ενίσχυσης του εγχώριου εφοδιασμού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι ΑΠΕ

Η Κίνα θα προωθήσει επίσης την κατασκευή μιας δεύτερης παρτίδας μεγάλων αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων. Η εξάρτηση από τον άνθρακα περιγράφηκε ως προσωρινή από ορισμένους για την κάλυψη των ελλείψεων εφοδιασμού καθώς η χώρα αναπτύσσει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η νέα παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν μπόρεσε να καλύψει όλη την αύξηση της ζήτησης σε κάποιο συγκεκριμένο έτος, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται ακόμα κάποια επιπλέον παραγωγή άνθρακα κάθε χρόνο», δήλωσε ο David Fishman, ανώτερος διευθυντής της εταιρείας συμβούλων ενέργειας Lantau Group με έδρα την Κίνα. «Το 2023 ή το 2024 μπορεί να δούμε το πρώτο έτος όπου η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καλύπτει πλήρως την αύξηση της νέας ζήτησης, αφού αυτή η κατανάλωση άνθρακα θα αρχίσει να μειώνεται από έτος σε έτος», είπε. Η Κίνα έχει δεσμευτεί να φτάσει τις κορυφαίες εκπομπές άνθρακα έως το 2030 και την ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060. Το Πεκίνο στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ανά μονάδα ΑΕΠ κατά περίπου 2% το 2023, ανέφερε η έκθεση της NDRC.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης