ΡΑΕ: Στον πάγο... μέχρι νεωτέρας, ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τα μικρά φωτοβολταϊκά στην Κρήτη

ΡΑΕ: Στον πάγο... μέχρι νεωτέρας, ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τα μικρά φωτοβολταϊκά στην Κρήτη

Πληθώρα καταγγελιών για προβλήματα στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΔΕΔΔΗΕ

 

Παγώνει… για μια ακόμη φορά μέχρι την οριστική έκδοση απόφασης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταικών στο κορεσμένο δίκτυο της Κρήτης.

Αυτό προβλέπει απόφαση της ΡΑΕ σύμφωνα με την οποία γίνονται μερικώς δεκτά τα αιτήματα χορήγησης προσωρινών μέτρων που υπέβαλαν επενδυτές για το σύνολο της διαδικασίας και έως την έκδοση οριστικής απόφασης της Αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι και οι δυο διαγωνισμοί του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταικών στα κορεσμένα δίκτυα τόσο της Κρήτης όσο και της Πελοποννήσου συνοδεύτηκαν από πλήθος καταγγελιών που έφθασαν έως τη ΡΑΕ. Οι επενδυτές έχουν ζητήσει ακύρωση και επανάληψη των διαγωνισμών καθώς υπήρξαν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της πλατφόρμας που χρησιμοποίησε ο ΔΕΔΔΗΕ για την υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων.
Μάλιστα πρόκειται για δυσλειτουργίες και προβλήματα που αποδέχεται ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ όπως προκύπτει από το υπόμνημα που υπέβαλε στη ΡΑΕ στο πλαίσιο της διερεύνησης από την Αρχή των καταγγελιών.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες η ηλεκτρονική εφαρμογή του ΔΕΔΔΗΕ παρουσίαζε προβλήματα, όπως το να μην ανοίγουν επιμέρους παράθυρα ώστε να υποβληθούν τα απαιτούμενα στοιχεία και να προχωρήσουν οι επενδυτές, ή ακόμη και να μην υπάρχει καμία ανταπόκριση. Ειδικά στην περίπτωση της Κρήτης ενδιαφερόμενοι κατήγγειλαν τη χρήση «ρομπότ» ώστε να επιτευχθούν οι εξαιρετικά χαμηλοί χρόνοι υποβολής αιτήσεων.
Οι καταγγελίες αυτές που είναι πλήθος και για τους δυο διαγωνισμούς γίνονται δεκτές η μια μετά την άλλη με αποτέλεσμα οι δυο διαγωνισμοί να έχουν επί της ουσίας οδηγηθεί στις καλένδες και πλέον να αναμένεται μια απόφαση από τη ΡΑΕ για την οριστική ακύρωση και επανάληψη τους.

Διαγωνισμός Κρήτης

Πάντως όπως αναφέρει η ΡΑΕ σε απόφαση της για τον διαγωνισμό της Κρήτης «αποφασίζεται η μερική αποδοχή του αιτήματος χορήγησης προσωρινών μέτρων της υπ’ αριθμ. πρωτ ΡΑΕ Ι-341164/01.12.2022 καταγγελίας τόσο για όσους από τους αιτούντες/καταγγέλλοντες ολοκλήρωσαν επιτυχώς την υποβολή αίτησης όρων σύνδεσης σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. 5 έως 7 της σχετικής Υ.Α. και έλαβαν αριθμό αίτησης όσο και για τους υπολοίπους καταγγέλλοντες που δεν έλαβαν αριθμό αίτησης, αναστέλλοντας την διαδικασία ελέγχου πληρότητας.

Η ΡΑΕ αναφέρει ακόμη ότι «η άνευ εξετάσεως των καταγγελλομένων από την ΡΑΕ, πρόοδος και εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι σε θέση να δημιουργήσουν αναστρέψιμα, άλλως τετελεσμένα γεγονότα, καθώς η ενδεχόμενη οριστική Απόφαση του Διαχειριστή -κατόπιν του σχετικού ελέγχου πληρότητας των αιτήσεων-, με την οποία θα ορίζονται οι τελικώς επιλέξιμοι σταθμοί δεν θα ήταν δυνατόν τοις πράγμασι να ανατραπεί».

Τέλος η Αρχή αποδέχεται πως «τεκμαίρεται ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι έλαβε χώρα χρήση αυτοματοποιημένων συστημάτων υποβολής πολλαπλών αιτήσεων, στο πλαίσιο της ως άνω διαγωνιστικής διαδικασίας, όπως ισχυρίζονται οι καταγγέλλοντες» και καταλήγει σημειώνοντας ότι αναστέλλεται η διαδικασία ελέγχου πληρότητας μέχρι την οριστική έκδοση Απόφασης από την Αρχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης