Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το μεγάλο δίλημμα των Big Oil: Πετρέλαιο ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με χαμηλές αποδόσεις

Το μεγάλο δίλημμα των Big Oil: Πετρέλαιο ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με χαμηλές αποδόσεις
Οι παραγωγοί πετρελαίου μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσουν τη διττή τους προσέγγιση για την ενεργειακή μετάβαση, ειδικά όταν η τιμή του πετρελαίου πέφτει

 

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου με προθέσεις ενεργειακής μετάβασης πρέπει να βρουν αξιόπιστους τρόπους για να προσελκύσουν την υποστήριξη επενδυτών για επιχειρηματικές μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προσφέρουν μέτριες αποδόσεις σε μια εποχή υψηλών κερδών από ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με συμμετέχοντες στη Διεθνή Εβδομάδα Ενέργειας του Λονδίνου και δημοσιεύει το Upstream.

Ο τελευταίος γύρος αποτελεσμάτων από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες τόνισε το χάσμα μεταξύ των περιθωρίων από επενδύσεις ανάντη και των νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μονάδες που σχετίζονται με τη μετάβαση σε εταιρείες όπως η BP, η Equinor και η Shell .

Το μεγάλο ράλι στις τιμές των μετοχών της BP όταν η βρετανική εταιρεία απέσυρε ορισμένα από τα επιθετικά της σχέδια για την ενεργειακή μετάβαση υποδηλώνει ότι έχει γίνει πιο δύσκολο να πουλήσει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές σε επενδυτές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Είναι ένα δίλημμα που απέχει πολύ από το να λυθεί», είπε στο Upstream πηγή από ένα μεγάλο ιδιωτικό ταμείο.

Επίσημα τουλάχιστον, δεν υπάρχει δίλημμα. Απευθυνόμενος στο κοινό του IE Week την ίδια ημέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της BP Bernard Looney είπε ότι υπάρχει ανάγκη «να επενδύσουμε στη μετάβαση και στο σημερινό ενεργειακό σύστημα, το οποίο είναι κατά κύριο λόγο σύστημα πετρελαίου και φυσικού αερίου» και μίλησε για το φυσικό αέριο ως δομικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής.
"Είναι "και, όχι ή" - πρέπει να επενδύσουμε και στα δύο", είπε ο Looney.

Χαρτοφυλάκιο

Η Grete Tveit, ανώτερη αντιπρόεδρος για λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα στην Equinor, είπε ότι η νορβηγική εταιρεία προσφέρει ένα «βελτιστοποιημένο χαρτοφυλάκιο πετρελαίου και φυσικού αερίου».
«Τα ορυκτά καύσιμα θα χρειαστούν το 2050, αλλά θα πρέπει να παράγονται με τις χαμηλότερες δυνατές εκπομπές», σημείωσε.

Η Equinor κατέγραψε μια βαθύτερη απώλεια στο τμήμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το 2022, αλλά ο οικονομικός διευθυντής Torgrim Reitan δήλωσε πρόσφατα ότι η υγιής παραγωγή ρευστότητας της εταιρείας σε ορυκτά καύσιμα επιτρέπει στην επένδυση να επεκτείνει τη μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είπε ότι είναι βέβαιος ότι η κερδοφορία θα βελτιωθεί.

Σε ένα ξεχωριστό πάνελ για τη χρηματοδότηση της ενέργειας, ο Marc de Saint Gerand, εκτελεστικός διευθυντής για τις νέες ενέργειες EMEA στη Sumitomo Mitsui Banking, μίλησε για μια «σχιζοφρενική κατάσταση» μεταξύ των επενδύσεων στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ταυτόχρονα.
«Από κεφαλαιοκρατική άποψη, αυτό δεν είναι ξεκάθαρο», είπε στο κοινό.

Στρατηγική

Οι ομιλητές πρόσθεσαν ότι η τρέχουσα στρατηγική προσανατολισμού των κεφαλαιουχικών δαπανών προς τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα και την καθαρή ενέργεια μπορεί να διαρκέσει μόνο όσο οι αποδόσεις από τις πωλήσεις ορυκτών καυσίμων είναι υψηλές, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιλογές θα μπορούσαν να γίνουν πιο έντονες εάν οι αποδόσεις πετρελαίου είναι χαμηλότερες.

«Στα 80 δολάρια το βαρέλι [αργό πετρέλαιο], αυτό δεν πρόκειται να διαταράξει τα σχέδια μετάβασης οποιασδήποτε εταιρείας», δήλωσε ο Christian Synetos, διευθυντής της BlackRock, προσθέτοντας ότι μια απότομη πτώση των τιμών, που επηρεάζει άμεσα τα έσοδα, μπορεί επίσης να διαταράξει τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών στο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου, αξιωματούχος από τράπεζα είπε ότι: «Στον κόσμο της ποσοτικής χαλάρωσης, οι τράπεζες έπαιρναν το ρίσκο. Με τιμή αργού 80 $, είναι ο παραγωγός που αναλαμβάνει το ρίσκο [επενδύοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χαμηλής κερδοφορίας]. Εάν το αργό πέσει στα 20 δολάρια, η όρεξή τους για ρίσκο θα σταματήσει».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης