Τελευταία Νέα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Προτεραιότητες & Προκλήσεις για την Αγορά Ενέργειας

Αδ. Γεωργιάδης

Υπουργός Ανάπτυξης

Kερδίζουμε τον χρόνο για την ανάπτυξη εναλλακτικών αγορών ενέργειας.

Kερδίζουμε τον χρόνο για την ανάπτυξη εναλλακτικών αγορών ενέργειας.
Όσο διαρκεί η ακρίβεια θα έχουμε συνεχώς και νέες παρεμβάσεις, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός

Τη διαβεβαίωση ότι όσο διαρκεί η ακρίβεια θα υπάρχουν παρεμβάσεις για την ανακούφιση των πολιτών δίνει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με συνέντευξη του στο World Energy News υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το τέλος της ενεργειακής κρίσης που τροφοδοτεί την ακρίβεια.

Πάντως σημειώνει ότι το χειμώνα που τελειώνει η κατάσταση ήταν καλύτερη απ΄ότι αναμενόταν και αυτό είναι αισιόδοξο μήνυμα, διότι όπως τονίζει  κερδίζουμε χρόνο για την ανάπτυξη εναλλακτικών αγορών ενέργειας μειώνοντας τη δύναμη της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης των πολιτών όπως η επιδότηση στο ρεύμα, το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το Market Pass και τα διάφορα Fuel pass, τονίζει ότι έχουν και έχουν μειώσει τον πληθωρισμό από το 12% του Σεπτεμβρίου, στο 7% του Ιανουαρίου, αλλά παράλληλα θεωρεί ότι οι πολίτες έχουν δίκιο που ζητούν μεγαλύτερη προσπάθεια αφού η ακρίβεια είναι ακόμη ορατή.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη στο World Energy News.

Ερώτηση: Θεωρείτε ότι η ενεργειακή κρίση βρίσκεται στο τέλος της; Ανησυχείτε για νέα αναζωπύρωση τους επόμενους μήνες;  

Απάντηση: Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι είμαστε στο τέλος της ενεργειακής κρίσης. Εγώ εύχομαι να είμαστε στο τέλος, αλλά δυστυχώς αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν μπορώ να στηριχτώ, γιατί ο πόλεμος απ’ ότι φαίνεται συνεχίζεται και άρα, οι επιπτώσεις του στην ενέργεια αυτή τη στιγμή είναι άγνωστες.Πήγαμε φέτος καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα, γιατί όσο κερδίζουμε χρόνο, αναπτύσσονται εναλλακτικές αγορές ενέργειας πέραν της Ρωσίας και άρα, η δύναμη του Πούτιν πάνω στην Ευρώπη μειούται.

Ερώτηση: Το κόστος ενέργειας πέραν της πίεσης που ασκεί στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις επηρεάζει το σύνολο της οικονομίας. Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης;

Απάντηση: Θα έχουμε επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης και αυτό προβλέπει ο προϋπολογισμός και όλες οι μελέτες. Από το σχεδόν 6% του ’22, προβλέπουμε 1,8% για το 2023. Άρα, επιβράδυνση θα έχουμε.

Πρέπει να σας πω ότι οι πρώτοι δύο μήνες του ’23 έχουν πάει πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο και να θυμίσω ότι τόσο το ‘21 όσο και το ‘22 η επίδοση της ελληνικής οικονομίας ήταν καλύτερη όλων των αρχικών εκτιμήσεων.

87_14.JPG


Ερώτηση: Ποια μέτρα λαμβάνονται για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων;

Απάντηση: Έχουμε πάρει μέτρα επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχουμε παρέμβει σε έναν κάποιο βαθμό στα συμβόλαια υψηλής τάσης, αλλά δεν υπάρχουν και άπειρα χρήματα.

Ερώτηση: Έχουν αποδώσει τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά;

Απάντηση: Τα μέτρα που έχουμε λάβει για την ακρίβεια στα νοικοκυριά όπως η επιδότηση στο ρεύμα, το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το Market Pass και τα διάφορα Fuel pass, έχουν όλα αποδώσει. Όλα μαζί συμποσούμενα έχουν συμβάλει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα να πέσει από το 12% του Σεπτεμβρίου, στο 7% του Ιανουαρίου. Άρα, τα μέτρα έχουν αποδώσει.

Τώρα το αν είναι αρκετά, είναι μια άλλη συζήτηση. Προφανώς ο κόσμος θέλει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια και έχει δίκιο, γιατί ακόμα βλέπει την ακρίβεια.

Ερώτηση: Σχεδιάζετε νέες παρεμβάσεις και προς ποια κατεύθυνση;

Απάντηση: Όσο διαρκεί η ακρίβεια θα έχουμε συνεχώς και νέες παρεμβάσεις. Εμείς θέλουμε να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του πίσω. Άρα, δουλεύουμε ασταμάτητα. Πως όμως; Αναπτύσσεται η οικονομία, δημιουργούμε δικό μας δημοσιονομικό χώρο, δηλαδή δικά μας λεφτά όχι δανεικά, και αυτά τα δικά μας λεφτά τα χρησιμοποιούμε για να ανακουφίσουμε τον κόσμο.

Επιμέλεια: Πηνελόπη Μητρούλια

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης