Τελευταία Νέα
Παρενέργειες

ELVALHALCOR: Το guidance για το 2023 - Στο 3,5 έπεσε η σχέση Καθαρού Χρέους/EBITDA

ELVALHALCOR: Το guidance για το 2023 - Στο 3,5 έπεσε η σχέση Καθαρού Χρέους/EBITDA
Φρενάρισμα του ρυθμού ανόδου της ζήτησης για το 2023 εκτίμησε ο επικεφαλής της ELVALHALCOR Σπύρος Κοκκόλης στο teleconference με τους αναλυτές που έλαβε χώρα χθες 8/3.
Από την άλλη πλευρά αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζει η μεσοπρόθεσμη τάση για τα προϊόντα του ομίλου που εντάσσονται στα mega  trends και έχουν να κάνουν με την πράσινη μετάβαση της βιομηχανίας.
Η νέα στρατηγική επιλέγει προϊόντα υψηλότερων περιθωρίων κέρδους και διαφοροποιείται όσον αφορά την κατ ανάγκη αύξηση του όγκου.

Η εταιρία έχει ολκληρώσει τον κύκλο των επενδύσεων της και το CAPEX της θα πέσει κάτω από τα 100 εκατ το 2023 έναντι 172 εκατ το 2022, που περιελάμβαναν 160 εκατ στο αλουμίνιο και 12 εκατ στον χαλκό. Παράλληλα η άνοδος των επιτοκίων, που δημιουργεί στην ζήτηση μια αναστολή δεν αναμένετα να επηρεάσει ουσιαστικά την δομή της χρηματοοικονομικής της διάρθρωσης. Αυτή αποτελείται κατά 31% +18% από δανειακά προϊόντα σταθερού κόστους. Το μέσο κόστος δανεισμού είναι 3,6% σε μεσορπόθεσμη βάση και 4,2% σε βραχυπρόθεσμη, ενώ δανειακές υποχρεώσεις ύψους 371 εκατ λήγουν σε χρονικό ορίζοντα που ξεπερνά τα 5 χρόνια και 274 εκατ σε διάστημα 2-5 χρόνων.

Η σχέση καθαρού χρέους προς EBITDA μειώθηκε στο 3,5 το 2022 από 4,7, δείχνοντας την βελτίωση της χρηματοοικονομικής δομής, παρά την άνοδο των αναγκών για κεφάλαιο κίνησης, που αυξήθηκε 43% το 2022 και επενδυτικές χρηματοδοτήσεις. Αναμένεται πτώση αυτών λόγω της μείωσης των τιμών των μετάλων και των επενδυτικών δαπανών για το 2023.

Η προστιθέμενη αξία ανά τόνο υπολογίζεται στο 30% για τον κλάδο του αλουμινίου και 29% για τον χαλκό.

Το conference παρακολούθησαν και υπέβαλαν ερωτήσεις από όλες τις μεγάλες χρηματσιτηριακές (NBG, Eurobank, BETA κ.α.)

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης