Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τι αλλαγές θα φέρει η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ

Τι αλλαγές θα φέρει η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ

Στις μακροπρόθεσμες συμβάσεις επικεντρώνονται οι συνομιλίες

 

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ενδείξεις  τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από τις πρωτεύουσες της ΕΕ δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση: η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ θα επικεντρωθεί σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις για καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – ανανεώσιμης ή πυρηνικής ενέργειας σύμφωνα με το Green Brief του EURACTIV.

«Έγινε σαφές ότι πρέπει να συμπληρώσουμε τις βραχυπρόθεσμες αγορές με έναν πιο σημαντικό ρόλο μακροπρόθεσμα για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές από την αστάθεια των τιμών και να δώσουμε αξιόπιστα μηνύματα τιμών στους επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», δήλωσε η Kadri Simson, Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ.

«Πώς θα το κάνουμε αυτό; Θα επιτρέψουμε στη βιομηχανία να επωφεληθεί από τις συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) που της επιτρέπουν να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια σε προβλέψιμες τιμές», είπε μετά από υπουργική συνάντηση την περασμένη εβδομάδα.

«Και όπου είναι απαραίτητη η κρατική ενίσχυση, θα προωθήσουμε επίσης συμβάσεις για διαφορά (CfDs)», πρόσθεσε αναφερόμενη σε περιπτώσεις όπου οι κυβερνήσεις παρεμβαίνουν στη βραχυπρόθεσμη αγορά για να καλύψουν το πιθανό χάσμα μεταξύ μιας προσυμφωνημένης συμβατικής τιμής για την παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας και την πραγματική τιμή αγοράς.

Η Simson μίλησε στις 27 Φεβρουαρίου μετά από μια άτυπη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ, η οποία συζητούσε την επερχόμενη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ, και θα παρουσιαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 16 Μαρτίου.

Προσχέδιο μεταρρύθμισης

Η εστίαση στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια επιβεβαιώνεται από ένα προσχέδιο της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ που διέρρευσε και δημοσιεύθηκε στο EURACTIV, το οποίο πρότεινε «να δοθούν κίνητρα για τη χρήση μακροπρόθεσμων συμβάσεων, όπως οι συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και οι αμφίδρομες συμβάσεις για διαφορές», ένας τρόπος μείωσης του κόστους της ανανεώσιμης ενέργειας.

«Παρέχουν μακροπρόθεσμη σταθερότητα τιμών στον καταναλωτή και την απαραίτητη βεβαιότητα στον παραγωγό για να λάβει την επενδυτική απόφαση», αναφέρει το προσχέδιο.

Ενώ οι συμβάσεις συνάπτονται μεταξύ δύο ιδιωτικών φορέων εκμετάλλευσης –συνήθως ενός παραγωγού ανανεώσιμης ενέργειας και ενός βιομηχανικού καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας– ένα συμβόλαιο διαφοράς (CfD) είναι εγγυημένο από το κράτος, το οποίο προσφέρει μια προσυμφωνημένη τιμή στους παραγωγούς ενέργειας που επενδύουν σε νέα παραγωγική ικανότητα.

Ως εκ τούτου, συνήθως συνδέονται με μια τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, εξηγούν αξιωματούχοι της ΕΕ.

PPA και CfD

Τα PPA είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες έχουν ήδη υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας τους. Σε αυτές τις χώρες, περισσότερο από το 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές καλύπτεται ήδη από μακροπρόθεσμα συμβόλαια, λένε αξιωματούχοι της ΕΕ.

Τα CfD, από την άλλη πλευρά, δεν χρησιμοποιούνται συχνά για παραγωγή ενέργειας. Αλλά αυτά που υπάρχουν συνήθως συνάπτονται για προγράμματα στήριξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με μια τιμή συχνά εγγυημένη για είκοσι χρόνια, λένε αξιωματούχοι. Τα CfDs είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τη Γαλλία, η οποία αναζητά τρόπους να στηρίξει τόσο τον υπάρχοντα στόλο πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής όσο και τους επερχόμενους νέους αντιδραστήρες της.

Σύμφωνα με το Παρίσι, στόχος της μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ θα πρέπει να είναι η «χρηματοδότηση ολόκληρης της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη» και η παροχή σημάτων τιμών για «διασφάλιση μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε οποιαδήποτε εγκατάσταση χαμηλών εκπομπών άνθρακα που συμβάλλει στη μετάβαση».

«Πιστεύουμε ότι η δυνατότητα υπαγωγής των υφιστάμενων εγκαταστάσεων σε συμβάσεις για διαφορά είναι μια δυνατότητα που θα πρέπει να είναι ανοιχτή στα κράτη μέλη», δήλωσε μια πηγή στο υπουργικό συμβούλιο η Agnès Pannier-Runacher, υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας.«Είχαμε πολλές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με την Επιτροπή για αυτό το θέμα», πρόσθεσε η πηγή, λέγοντας ότι εγείρονται «εύλογα ερωτήματα» σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των CfDs για επενδύσεις «κληρονομιάς» – δηλαδή υπάρχοντες πυρηνικούς σταθμούς. «Το εξετάζουμε, πιστεύουμε ότι υπάρχουν εποικοδομητικές απαντήσεις για να δείξουμε πώς μπορούν να συμπεριληφθούν στην αγορά χωρίς να αποθαρρύνουν τις επενδύσεις στη μετάβαση», είπε η γαλλική πηγή.

Επειδή περιλαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις, τα CfD πρέπει να εκκαθαρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιβάλλει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις εντός του μπλοκ των 27 χωρών.

Και είναι αξιοσημείωτο ότι οι Βρυξέλλες έδειξαν ανοιχτό πνεύμα σε αυτό.

«Τα συμβόλαια για διαφορά θα καλύπτουν εγκαταστάσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα ή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα τους επιτρέψουν επίσης να προωθήσουν μελλοντικές επενδύσεις σε αυτές τις μονάδες παραγωγής», είπε η Simson την περασμένη εβδομάδα όταν ρωτήθηκε για επιλογές χρηματοδότησης μελλοντικών επενδύσεων στην ατομική ενέργεια.

Η αναφορά της Simson στις εγκαταστάσεις «χαμηλών εκπομπών άνθρακα» είναι ένα νεύμα στην πυρηνική ενέργεια, η οποία δεν είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, αλλά έχει αποτύπωμα άνθρακα που είναι συγκρίσιμο με την αιολική ενέργεια και χαμηλότερο από την ηλιακή.

Γαλλία και Γερμανία

Οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις δεν υποστηρίζονται μόνο από τη Γαλλία και τις σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες ήδη βασίζονται σε αυτές. Υποστηρίζονται επίσης από τη Γερμανία, η οποία βρίσκεται στη μέση μιας σθεναρής ώθησης για να επιταχύνει την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο.

«Η υπεράκτια αιολική ενέργεια, ειδικότερα, θα παρέχει μεγάλες ποσότητες ενέργειας που μπορούν στη συνέχεια να ωφελήσουν τις εταιρείες μέσω των λεγόμενων συμφωνιών άμεσης αγοράς ενέργειας», δήλωσε ο Robert Habeck, υπουργός Οικονομίας και Κλίματος της χώρας.

Όπως η Γαλλία, έτσι και η Γερμανία εξετάζει επίσης κρατικές ενισχύσεις για να εγγυηθεί σταθερές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία της. Μετά από μια διήμερη κυβερνητική υποχώρηση το Σαββατοκύριακο, το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι εργάζεται για την εισαγωγή ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία, που κυμαίνεται μεταξύ 0,05 και 0,09 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης