Τελευταία Νέα
Ενέργεια

BETA: Τα πλεονεκτήματα εξαγοράς της Enel Romania από τη ΔΕΗ

BETA: Τα πλεονεκτήματα εξαγοράς της Enel Romania από τη ΔΕΗ
Αυξάνεται η συμμετοχή του πράσινου EBITDA, βελτιώνοντας το ESG προφίλ της νέας ΔΕΗ

Θετικά αξιολογείται η κίνηση της ΔΕΗ στην Enel Ρουμανίας από την BETA ΑΧΕΠΕΥ, η οποία εκτιμά ως ελκυστικές τις τιμές των assets της Enel Romania.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι στις τρέχουσες αξίες  που γίνεται η συμφωνία, αντιστοιχεί 6Χ το EBITDA της  Enel Romania, που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ και αφορά ρυθμιζόμενο EBITDA από διανομή και ΑΠΕ.

Ο προ φόρμα δείκτης δανεισμού παραμένει στο 2,4 μετά την εξαγορά και για τα επόμενα χρόνια που είναι χαμηλότερος του 3,5.

Η ΔΕΗ με την εξαγορά αυτά αυξάνει το regulatory asset base (RAB) από 3 δις. σε 4,15 δις, δηλαδή 40%. Αυξάνει τον αριθμό των πελάτων κατά 56%, από 5,7 εκατ. σε 8,9 εκατ. αυξάνει την εγκατεστημένη ισχύ  από 3,5 GW κατά 14% σε 4 GW και το pipeline κατά 50% από 10 GW σε 15 GW.

Παράλληλα, αυξάνεται η συμμετοχή του πράσινου EBITDA, βελτιώνοντας το ESG προφίλ της νέας ΔΕΗ. Το νέο μοντέλο δημιουργεί μια φυσική αντιστάθμιση για τη ΔΕΗ, που είναι προς όφελός της για να διαχειριστεί την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση.

Διασφαλίζει υψηλές συνέργειες για την στρατηγική αξία της ΔΕΗ. Ενισχύει τις διασυνδέσεις με μια αναπτυσσόμενη αγορά.

Σε επίπεδο καθαρού χρέους, με βάση τα στοιχεία του 2022 η ΔΕΗ με την Enel Romania θα έχει συνολικό καθαρό χρέος 3 δις. και σχέση net debt/EBITDA 2,4.

Το EBITDA ανεβαίνει στο 1,2 δις., δηλαδή κατά 30%.

Η καθαρή επιβάρυνση χρέους από το deal είναι 1,66 δις. και η χρηματοδότηση είναι κατά 500 εκατ. από 5ετές δάνειο των ελληνικών τραπεζών και 300 εκατ. από bridge finance των διεθνών τραπεζών.

Η αξιολόγηση της Fitch είναι ΒΒ-/stable.

Τα βασικά συμπεράσματα, σύμφωνα με την ανάλυση της ΒΕΤΑ είναι τα εξής:

Η Enel Romania ταιριάζει απόλυτα στη ΔΕΗ σε επιχειρηματικό και γεωγραφικό επίπεδο

Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την ΔΕΗ να απορροφήσει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα κοινής ωφέλειας σε ελκυστική αποτίμηση

Η ΔΕΗ μπαίνει στον δρόμο για να γίνει μια ηγετική εταιρεία κοινής ωφέλειας, καθαρής ενέργειας στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης (SEE Region)

Βελτιώνεται το επιχειρηματικό μείγμα με ορατότητα ταμειακών ροών και δημιουργία αξίας

Περαιτέρω ανοδικές δυνατότητες από τις σημαντικές συνέργειες με την τρέχουσα δομή της ΔΕΗ.

Οι στόχοι των χρηματοοικονομικών παραμένουν σε ισχύ χωρίς πρόβλημα

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την ανάλυση

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης