Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Πτώση 2% για τον Nasdaq, 1,8% για τον S&P και 1,3% για τον energy sector

Wall Street: Πτώση 2% για τον Nasdaq, 1,8% για τον S&P και 1,3% για τον energy sector
542 μονάδες έχασε ο Dow
Απώλειες στην Wall Street την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν τα στοιχεία για τις μισθοδοσίες που θα μπορούσαν να καθορίσουν την κατεύθυνση των επιτοκίων.


Ο Dow Jones έχασε 542 μονάδων, ή 1,65% στις 32,256 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε 1,84% στις 3.918 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector υποχώρησε 1,36% στις 637,81 μονάδες.
Ο Nasdaq σημείωσε πτώση 2,05% στις 11,338 μονάδες.

Η SVB Financial υποχώρησε κατακόρυφα 61% μετά την ανακοίνωση πώλησης μετοχών 1,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ωθώντας την κεφαλαιοποίησή της σε λίγο πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια και παρασύροντας άλλα ονόματα περιφερειακών τραπεζών. Οι μετοχές της Silvergate υποχώρησαν κατά 30% λόγω της είδησης ότι κλείνει τις δραστηριότητές της.

«Η Fed άλλαξε την αφήγηση που οδήγησε τις μετοχές υψηλότερα για το μεγαλύτερο μέρος του Ιανουαρίου και τα τέλη Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Adam Sarhan, Διευθύνων Σύμβουλος της 50 Park Investments. «Η αγορά έκανε ράλι με την υπόθεση ότι η Fed θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, θα σταματούσε το καλοκαίρι — ή κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον. Ο Powell κατέστησε πολύ σαφές ότι αυτό δεν συμβαίνει».
«Η αγορά αναζητά έναν ανοδικό καταλύτη και δεν μπορεί να βρει έναν», επεσήμανε.

Οι αιτήσεις ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 4 Μαρτίου αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, σηματοδοτώντας ότι η αγορά εργασίας μπορεί να αρχίσει να επιβραδύνεται. Η έκθεση για τις μισθοδοσίες της ADP και τα στοιχεία JOLTs την Τετάρτη υποδηλώνουν μια ανθεκτική οικονομία.

Οι κινήσεις της Πέμπτης έρχονται μια ημέρα αφότου ο Powell επανέλαβε την προειδοποίηση ότι η κεντρική τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Ενώ ο πρόεδρος της Fed τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με τη συνεδρίαση του Μαρτίου, οι traders προετοιμάζονται για μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο μετά από μια παρτίδα ισχυρών οικονομικών δεδομένων τις τελευταίες εβδομάδες.

Από το πρωί της Πέμπτης, οι traders τιμολογούσαν με πιθανότητα 75% περίπου για αύξηση 50 μονάδων βάσης, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

Το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη, καθώς ενισχύθηκαν οι ανησυχίες για την ύφεση ενώ το δολάριο υποχώρησε πτ σε μια αυξανόμενη πιθανότητα η Federal Reserve να μην επιταχύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ χρησιμοποιεί υψηλότερα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό. Αλλά αυτά τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν το κόστος δανεισμού των καταναλωτών, το οποίο μπορεί να επιβραδύνει την οικονομία, να προκαλέσει ύφεση και να μειώσει τη ζήτηση για πετρέλαιο στο μέλλον.

Το Brent περί τις 22:30 ώρα Ελλάδας υποχωρούσε 1,35% στα 81,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωνε απώλειες 1,4% στα 75,59 δολάρια.
Και οι δύο δείκτες υποχώρησαν μεταξύ 4% και 5% τις προηγούμενες δύο ημέρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης