Ενέργεια

Venier: Ελλάδα και Ιταλία πύλες εισόδου LNG της Ευρώπης - Τι ειπώθηκε με Μητσοτάκη, Σκρέκα

Venier: Ελλάδα και Ιταλία πύλες εισόδου LNG της Ευρώπης - Τι ειπώθηκε με Μητσοτάκη, Σκρέκα
Tο επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ ανέρχεται σε 1 δις. ευρώ και το μεγαλύτερο των επενδύσεων αυτών θα πραγματοποιηθούν την επόμενη τριετία

Την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του ως διευθύνων σύμβουλος της Snam ολοκλήρωσε Stefano Venier, o οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα.

Ο κ. Venier που συνοδευόταν από τον Διευθυντή Διεθνών Επενδύσεων της Snam, Sergio Molisani και την CEO του ΔΕΔΦΑ, Maria Rita Galli συζήτησε με τον πρωθυπουργό την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, τις προοπτικές σε ότι αφορά την συμπεριφορά των αγορών το ερχόμενο διάστημα αλλά και τον κοινό ρόλο της Ελλάδας και της Ιταλίας για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης, ως πύλες εισόδου LNG για τις γειτονικές χώρες.

«Ισχυρή προτεραιότητα η ενεργειακή μετάβαση»

Υπογράμμισε ότι η ενεργειακή μετάβαση κα η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας του φυσικού αερίου αποτελούν ισχυρή προτεραιότητα για τη Snam, η οποία έχει έντονο ενδιαφέρον για τον ΔΕΣΦΑ και την αγορά της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι το επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ ανέρχεται σε 1 δις. ευρώ και το μεγαλύτερο των επενδύσεων αυτών θα πραγματοποιηθούν την επόμενη τριετία, καθιστώντας την Ελλάδα ηγέτη στις ενεργειακές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής.

Ο κ. Venier επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και είχε επαφές με στελέχη και εργαζόμενους του ΔΕΣΦΑ, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι η μητρική εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στον Έλληνα Διαχειριστή.Υπενθυμίζεται ότι η Snam είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας Senfluga που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών και του management του ΔΕΣΦΑ

Νωρίτερα, το WEN ανέφερε τα εξής:

Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα θα έχει στις 12:30 το μεσημέρι σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρίας SNAM Stefano Venier. Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι ο επικεφαλής της SNAM θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αν και έως αργά χθες το βράδυ δεν έχει συμπεριληφθεί τέτοιου είδους συνάντηση στο επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως είναι γνωστό η SNAM είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας SENFLUGA που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών και το management του ΔΕΣΦΑ ο οποίος σχεδιάζει επέκταση δραστηριοτήτων ενίσχυση του δικτύου και συμμετοχή τόσο σε νέα έργα όσο και στην νέα αγορά του υδρογόνου. Έτσι μεταξύ των θεμάτων που πρόκειται να συζητήσει ο διευθύνων σύμβουλος της SNAM στην Αθήνα είναι η πορεία του project της Υπόγειας Αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα το οποίο παραμένει εδώ και μήνες παγωμένο, αλλά και ο TAP στον οποίο η SNAM με τους εταίρους της κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών. Όπως είναι γνωστό ο TAP σχεδιάζει την επαύξηση της δυναμικότητας του προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς στο πλαίσιο της απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Επίσης ο ΔΕΣΦΑ που συμμετέχει με σημαντικό ποσοστό στο FSRU της Αλεξανδρούπολης και ενδιαφέρεται να έχει ουσιαστική παρουσία στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.


Η συνέχεια των ευρωπαϊκών πολιτικών

Κατά την αυριανές συναντήσεις εξάλλου αναμένεται να συζητηθούν τόσο η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο όσο και τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης όπως η αποθήκευση αερίου στην Ιταλία από ελληνικές εταιρίες.

Άλλωστε τα έκτακτα μέτρα της ΕΕ φαίνεται ότι θα συνεχιστούν για ένα χρόνο ακόμη καθώς χθες η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ανακοίνωσε ότι η ΕΕ εξετάζει τη διατήρηση της υποχρέωσης μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% για ένα χρόνο ακόμη.
Όπως τόνισε, κατά το τελευταίο έτος υπήρξε μια τεράστια στροφή στο ενεργειακό σύστημα. Η Ευρώπη μείωσε στα 20 δισ. κ.μ. φέτος τις εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγών.

Στον τομέα του LNG ο στόλος των τερματικών επεκτείνεται με την κατασκευή οκτώ νέων τερματικών που βρίσκονται υπό ανάπτυξη και θα αυξήσουν τη συνολική εισαγωγική δυναμικότητα στα 227 δισ. κ.μ. το έτος 2024. Όλα αυτά τη στιγμή που πέρυσι οι εισαγωγές LNG αυξήθηκαν από τα 80 σε 135 δισ. κ.μ. στην Ευρώπη. Σε ότι έχει να κάνει με τη ζήτηση αερίου, από τον Αύγουστο ως τα τέλη του 2022 μειώθηκε κατά 42 δισ. κ.μ..

Πέρα από τα παραπάνω, η Σίμσον είχε δύο μηνύματα: Πρώτον, η Ευρώπη να μην επαναπαυτεί όσον αφορά την επάρκεια εφοδιασμού, καθώς θα χρειαστεί συντονισμός και μείωση της ζήτησης και φέτος. Μάλιστα, η Κομισιόν θα προτείνει στα κράτη-μέλη να επεκταθεί ο στόχος μείωσης κατά 15% και για τον επόμενο χειμώνα. Το δεύτερο μήνυμα ήταν ότι στις ΑΠΕ θα χρειαστεί ακόμη ένα ρεκόρ για το 2023.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η Σίμσον τάχθηκε υπέρ του περιορισμού των εισαγωγών ρωσικού LNG που έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα κατά το τελευταίο έτος, καθώς δεν εντάσσονται στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης