Ενέργεια

Στα 55 εκατ. ευρώ η κρατική επιβάρυνση για την απαλλαγή επιχειρήσεων και αγροτών από τις δαπάνες ΥΚΩ

Στα 55 εκατ. ευρώ η κρατική επιβάρυνση για την απαλλαγή επιχειρήσεων και αγροτών από τις δαπάνες ΥΚΩ
Ποιούς καταναλωτές αφορά - Τι θα υπολογίζει ο ΔΕΔΔΗΕ

Δαπάνη περίπου 55 εκατ. ευρώ επί του κρατικού προϋπολογισμού υπολογίζεται, βάσει της ειδικής έκθεσης του ΥΠΕΝ, ότι θα επιφέρει η προωθούμενη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις στη μέση και χαμηλή τάση, καθώς και για τους αγρότες. Το Υπουργείο προτείνει την απαλλαγή από τις χρεώσεις ΥΚΩ των συγκεκριμένων καταναλωτών κατά την χρονική περίοδο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από 1ης Νοεμβρίου 2021 έως και 31ης Μαρτίου 2022. Δηλαδή για το συγκεκριμένο διάστημα κατά το οποίο είχε ανασταλεί η εν λόγω υποχρέωση.

Το ΥΠΕΝ κρίνει ότι για την κάλυψη του κόστους παροχής ΥΚΩ (άρθρο 36 του ν.4067/2012), απαιτείται δαπάνη των 55 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που ο ειδικός διαχειριστικός λογαριασμός για τις υπηρεσίες αυτές (ΕΛΥΚΩ) παρουσιάσει σχετικό έλλειμμα.

Η νέα πρωτοβουλία του ενεργειακού επιτελείου της κυβέρνηση απαλλάσσει επιχειρήσεις και αγρότες από την καταβολή των συγκεκριμένων κονδυλίων, τα οποία σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο θα έπρεπε να τα καταβάλλουν σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν η κρίση θα είχε αποκλιμακωθεί και οι τιμές ενέργειας θα είχαν ξεφουσκώσει. Ωστόσο, το ΥΠΕΝ, συνυπολογίζοντας και τις εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ ότι ο ΕΛΥΚΩ έχει πλεόνασμα προωθεί την οριστική απαλλαγή επιχειρήσεων και αγροτών από τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.


Ποιούς καταναλωτές αφορά

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ το ποσό, το οποίο σύμφωνα με τα όσα όριζε το άρθρο 32 του νόμου 4872/2021 δεν χρεώνονταν στους καταναλωτές και καταχωρίζονταν σε ειδικό σημείο του ΕΛΥΚΩ με ειδική σημείωση περί της αναστολής καταβολής χρεώσεων για την παροχή υπηρεσιών ΥΚΩ, πλέον θα καταχωρίζεται σε ειδικό πεδίο του λογαριασμού με σημείωση περί της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής χρεώσεων για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας. Ουσιαστικά αφορά τους καταναλωτές:

α) Βιομηχανικής χρήσης μέσης τάσης με κατανάλωση άνω των 13GWh,
β) Βιομηχανικής χρήσης μέσης τάσης,
γ) Γενικής χρήσης μέσης τάσης,
δ) Αγροτικής χρήσης μέσης τάσης,
ε) Βιομηχανικής χρήσης χαμηλής τάσης για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85 kVA (τύπου υπ' αρ. 5, 6 και 7), και
στ) αγροτικής χρήσης χαμηλής τάσης, για τις τριφασικές παροχές ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 85kVA (τύπου υπ' αρ. 5, 6 και 7).


Τι θα υπολογίζει ο ΔΕΔΔΗΕ

Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα περιλαμβάνουν τη σχετική χρέωση ΥΚΩ στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των αντίστοιχων πελατών. Για την περίοδο κατανάλωσης και τις συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ):

α) θα υπολογίζει, αλλά δεν τιμολογεί τους Εκπροσώπους Φορτίου, αναφορικά με τα χρηματικά ποσά των χρεώσεων ΥΚΩ που αντιστοιχούν στους πελάτες τους και στις ιδιοκαταναλώσεις των Αυτοπρομηθευόμενων Πελατών, κατά την υλοποίηση των αντίστοιχων μηνιαίων εκκαθαρίσεων του διασυνδεδεμένου συστήματος και των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (Μ.Δ.Ν.),

β) κατά τον υπολογισμό των εγγυήσεων των Εκπροσώπων Φορτίου για τις χρεώσεις ΥΚΩ του διασυνδεδεμένου συστήματος και των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών δεν θα λαμβάνει υπόψη τα χρηματικά ποσά των χρεώσεων ΥΚΩ που αντιστοιχούν στους πελάτες τους και στις ιδιοκαταναλώσεις των αυτοπρομηθευόμενων πελατών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης