Αδιανόητη δήλωση από τον CEO της NextEra: «Τα offshore αιολικά είναι ένα κακό στοίχημα»

Αδιανόητη δήλωση από τον CEO της NextEra: «Τα offshore αιολικά είναι ένα κακό στοίχημα»
Η NextEra με έδρα τις ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο

«Τα offshore αιολικά είναι ένα κακό στοίχημα, λόγω της συντήρησης των υποδομών στην θάλασσα, των επιπλοκών εγκατάστασης και του υψηλού κόστους της ηλεκτρικής διασύνδεσης». Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν από τον CEO της NextEra, John Ketchum, στο ενεργειακό συνέδριο CERAWeek στο Χιούστον.

Σημειώνεται ότι η NextEra με έδρα τις ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο, με έμφαση στον ηλιακό και χερσαίο άνεμο.

Ο στόχος των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του Joe Biden ελπίζει να αναπτύξει την υπεράκτια αιολική ενέργεια των ΗΠΑ ως μέρος της πολύπλευρης προσπάθειάς της να απελευθερώσει την οικονομία από άνθρακα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Μάλιστα, έχει δημοπρατήσει μισθώσεις σε ομοσπονδιακά ύδατα, με το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος για αυτές τις μισθώσεις να προέρχεται μέχρι στιγμής από ευρωπαϊκές εταιρείες με πολυετή εμπειρία στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ο οποίος απογειώθηκε στην Ευρώπη πριν από δεκαετίες.

Ο Ketchum είπε ότι ορισμένες από τις επιπλοκές του κλάδου περιλαμβάνουν τη διάβρωση του αλμυρού νερού, την απειλή των τυφώνων, τη διαθεσιμότητα πλοίων και την εγκατάσταση υποθαλάσσιων καλωδίων, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν αυξήσει το κόστος.

Τα σχέδια της NextEra

Την ίδια ώρα, NextEra αναμένει ότι η χωρητικότητά της στην παραγωγή ενέργειας

θα αυξηθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια, από περίπου 25 GW ώρα σε περίπου 70 GW το 2026. «Και αυτή η εγκατεστημένη ισχύς θα προέρχεται μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε.

Είπε ότι τα σχέδια της εταιρείας προϋποθέτουν τεράστιες εξελίξεις στην τεχνολογία αποθήκευσης μπαταριών που απαιτούνται για την παροχή ενέργειας στο δίκτυο όταν ο ήλιος δεν λάμπει και ο άνεμος δεν φυσάει. Οι μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας διαρκούν επί του παρόντος μόνο περίπου τέσσερις ώρες.

«Θα δείτε σημαντικές καινοτομίες που έρχονται στην αγορά για τα επόμενα, θα έλεγα, πέντε έως επτά χρόνια που θα αλλάξουν δραματικά τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τις μπαταρίες» τόνισε.

Τέλος, ο Ketchum εξήρε τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού ο οποίος παρέχει περίπου 370 δισεκατομμύρια δολάρια σε κίνητρα για καθαρή ενέργεια, με την εταιρεία να είναι σε θέση να το αξιοποιήσει κατάλληλα, λόγω κλίμακας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης