Ενέργεια

Στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα ΑΙΒ τα Πράσινα Πιστοποιητικά του ΔΑΠΕΕΠ

Στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα ΑΙΒ τα Πράσινα Πιστοποιητικά του ΔΑΠΕΕΠ

Πως θα γίνεται ο υπολογισμός του ενεργειακού μείγματος για τα πράσινα πιστοποιητικά

 

Στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα AIB που διαχειρίζεται τις εγγυήσεις προέλευσης ηλεκτρισμού των περισσότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναθέσει ο ΔΑΠΕΕΠ τη δημιουργία και της δικής του πλατφόρμας για τη διαχείριση των πράσινων πιστοποιητικών η οποία θα διασυνδεθεί με το ευρωπαϊκό σύστημα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΔΑΠΕΕΠ βρίσκεται στο τελικό στάδιο των σχετικών συνεννοήσεων, ενώ παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση του νέου εργαλείου που εκτιμάται ότι α συμβάλει στην προώθηση των ΑΠΕ αλλά και στη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, που λήγει στις 31 Μαρτίου, την εισήγηση του ΔΑΠΕΕΠ για τον υπολογισμό του ενεργειακού μείγματος για τα πράσινα πιστοποιητικά. Σύμφωνα με την εισήγηση του ΔΑΠΕΕΠ, για τον προσδιορισμό του Ενεργειακού Μείγματος κάθε Προμηθευτή:
Ο ΔΑΠΕΕΠ θα υπολογίζει κάθε χρόνο το ενεργειακό μείγμα κάθε προμηθευτή και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που αντιστοιχούν σε αυτό. Τα σχετικά στοιχεία θα κοινοποιούνται στον προμηθευτή ως τις 30 Ιουνίου κάθε έτους

Για τον υπολογισμό, ο Διαχειριστής λαμβάνει υπόψη:

Α) Τις Εγγυήσεις Προέλευσης ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ, οι οποίες ανακλήθηκαν από τον Προμηθευτή κατά την περίοδο από την 1η Απριλίου του προηγούμενου έτους έως και την 31η Μαρτίου του τρέχοντος έτους για την εκπλήρωση του σκοπού τους.

Β) Τις Εγγυήσεις Προέλευσης ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ της παραγράφου 1 του άρθρου 18Α του νόμου 3468/2006.

Γ) Για το τμήμα της ενέργειας που προμήθευσε, το οποίο δεν καλύπτεται με τις ανωτέρω Εγγυήσεις Προέλευσης, ο Διαχειριστής εφαρμόζει την αναλογία ενεργειακών πηγών που προκύπτει από το Υπολειπόμενο Ενεργειακό Μείγμα της χώρας, το οποίο επίσης υπολογίζεται ετησίως.

Το Ενεργειακό Μείγμα κάθε Προμηθευτή γνωστοποιείται και αναρτάται από τον ΔΑΠΕΕΠ μέχρι τις 15 Ιουλίου κάθε έτους. Ας σημειωθεί ότι ο Διαχειριστής είναι αρμόδιος για τον έλεγχο της χρήσης των Εγγυήσεων Προέλευσης όσον αφορά στον προσδιορισμό της προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας που πρέπει να γνωστοποιούν οι προμηθευτές στους καταναλωτές.
Εξάλλου, οι αρμόδιοι Διαχειριστές, του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΕΔΔΗΕ), του Δικτύου Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών οφείλουν να αποστέλλουν ετησίως και έως την 31η Μαρτίου στον ΔΑΠΕΕΠ τα στοιχεία που αφορούν στην κατανάλωση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του προηγούμενου έτους.

Εκπομπές CO2

Επίσης για τους υπολογισμούς, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία για τις εκπομπές CO2 από την εγχώρια παραγωγής ηλεκτρικής, τα οποία δημοσιεύονται με μέριμνα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έως την 30η Απριλίου κάθε έτους.
Όσον αφορά το λεγόμενο “Υπολειπόμενο Ενεργειακό Μείγμα” το οποίο αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για τον προσδιορισμό του ενεργειακού μείγματος κάθε προμηθευτή, ο ΔΑΠΕΕΠ αναφέρει ότι αφορά στην κατανομή σε πρωτογενείς πηγές της προέλευσης της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στη χώρα για το μέρος εκείνο της κατανάλωσης του οποίου η προέλευση δεν αποδεικνύεται με την ανάκληση των εγγυήσεων προέλευσης.

Ο Διαχειριστής θα πρέπει να υπολογίζει κάθε έτος ως τις 30 Απριλίου το εγχώριο υπολειπόμενο ενεργειακό μείγμα και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που του αντιστοιχούν. Για τον σκοπό αυτό θα υπολογίζει την καθαρή παραγωγή ηλεκτρισμού κατά το προηγούμενο έτος ανά πηγή, προσθέτοντας τις καθαρές εισαγωγές από τρίτες χώρες που δεν συμμετέχουν στο μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Μείγματος. Κατόπιν αφαιρεί τις εγγυήσεις προέλευσης που εκδόθηκαν από την 1η Απριλίου του προηγούμενου έτους και ως τις 31 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, εξαιρουμένων των εγγυήσεων για αυτοπαραγωγή και αυτόνομους παραγωγούς. Επίσης αφαιρούνται οι καθαρές εξαγωγές ενέργειας προς τρίτες χώρες εκτός του ευρωπαϊκού μηχανισμού, καθώς και η ενέργεια που αντιστοιχεί σε εγγυήσεις προέλευσης που ανακλήθηκαν αζημίως λόγω της λήξης του χρόνου ζωής τους κατά το δωδεκάμηνο υπολογισμού (1/4/ προηγούμενου έτους-31/3/ τρέχοντος έτους).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης