Ενέργεια

Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνουν οι τιμές LNG έως το 2027 - Τι λένε οι αναλυτές

Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνουν οι τιμές LNG έως το 2027 - Τι λένε οι αναλυτές
Το κύμα νέων μονάδων εξαγωγής LNG στις ΗΠΑ απειλεί με αστάθεια τις τιμές του φυσικού αερίου
Μια πλημμύρα έργων εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε όλο τον κόσμο στα μέσα της δεκαετίας, θα έρθουν αντιμέτωπα με τις χαμηλού κόστους ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τον αναζωογονημένο τομέα πυρηνικής ενέργειας, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές του φυσικού αερίου και ορισμένα προτεινόμενα έργα, εκτιμούν οι αναλυτές σύμφωνα με το Reuters.

Οι προτεινόμενες και εγκεκριμένες νέες μονάδες LNG θα ενισχύσουν τον εφοδιασμό LNG κατά 67% σε 636 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa) έως το 2030 από τα επίπεδα του 2021.
"Υπάρχουν πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε υποδομές φυσικού αερίου που κατασκευάζονται στον κόσμο σήμερα. Υπάρχει μια καθορισμένη κοσμική αλλαγή και το φυσικό αέριο είναι εδώ για να μείνει", δήλωσε ο Jack Fusco, Διευθύνων Σύμβουλος της LNG Cheniere Energy σε συνέδριο στο Χιούστον την περασμένη εβδομάδα.

Στο Κατάρ, ένα τεράστιο έργο LNG θα προσθέσει 49 mtpa έως το 2027. Τα έργα των ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσθέσουν δυναμικότητα 125 mtpa (16,4 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα) μέχρι τα τέλη του 2027, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την BTU Analytics, εταιρεία της FactSet.
Σε μια γεύση της αστάθειας που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυτά τα έργα είναι ότι οι τιμές του LNG εκτινάχθηκαν πέρυσι λόγω της ευρωπαϊκής ζήτησης, στη συνέχεια μειώθηκαν καθώς γέμισε η αποθήκευση και οι επενδυτές στράφηκαν σε άλλες πηγές ενέργειας.

Αυτή η αλλαγή εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί. Μόνο το 2021, το μερίδιο της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκε σε περισσότερο από 10% από μόλις 1% ένα χρόνο νωρίτερα, εκτιμά η ομάδα Ember για το κλίμα.

Πυρηνική ενέργεια

Ταυτόχρονα, η πυρηνική ενέργεια ανακάμπτει, η Ιαπωνία στοχεύει να αυξήσει το μερίδιο της πυρηνικής ισχύος της σε τουλάχιστον 20% έως το 2030 από λιγότερο από 7% πέρυσι. Η Γαλλία προτείνει την κατασκευή έξι πυρηνικών αντιδραστήρων έως το 2035.

Οι αναλυτές βλέπουν ότι οι τιμές του LNG παραμένουν υψηλές μέχρι περίπου το 2027, αλλά μετά από αυτό μπορεί να υποχωρήσουν καθώς οι προοπτικές ζήτησης είναι θολές.
«Μια μεγάλη αβεβαιότητα στην οποία επικεντρώνεται η βιομηχανία είναι το πόση ζημιά έχουν προκαλέσει οι υψηλές τιμές στη μεσοπρόθεσμη ζήτηση φυσικού αερίου», δήλωσε ο Michael Stoppard, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής για το φυσικό αέριο στην S&P Global.
Η S&P Global μετατόπισε τις προοπτικές ανάπτυξης της ζήτησης για LNG από τις αναδυόμενες αγορές κατά δύο χρόνια λόγω της εκτίναξης των τιμών.

Το LNG έχει «αποκτήσει τη φήμη ως δαπανηρού και αναξιόπιστου καυσίμου» που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα σχέδια κατασκευής νέων τερματικών εισαγωγών στην Ασία, την περιοχή με τις υψηλότερες προοπτικές ζήτησης, ανέφερε σε έκθεσή του το Institute for Energy Economics and Financial Analysis τον περασμένο μήνα.
Η Κίνα μείωσε τις αγορές LNG κατά 20% πέρυσι λόγω του περιορισμού του COVID-19 και της αστάθειας των τιμών. Η Ινδία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές μείωσαν επίσης τις συνδυασμένες αγορές LNG κατά 16% πέρυσι, ανέφερε η IEEFA.

Έργα σε κίνδυνο

Στις ΗΠΑ, οι αγορές φυσικού αερίου είδαν ένα ασταθές ξεκίνημα έτους μετά από έναν σχετικά ήπιο χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και την αύξηση των γεωτρήσεων.
Ο Muqsit Ashraf, ο οποίος ηγείται της Accenture Strategy, αναμένει ότι η σταθερή ζήτηση θα στηρίξει τις τιμές LNG έως το 2027 περίπου.

"Τι θα συμβεί μετά από αυτό είναι περισσότερο μια συζήτηση και εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθούν οι επενδυτικές αποφάσεις φέτος", δήλωσε ο Ashraf, ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής της παγκόσμιας ενεργειακής πρακτικής της Accenture.

Η Baker Hughes ένας σημαντικός προμηθευτής εξοπλισμού LNG, προειδοποίησε τον Ιανουάριο ότι ο πληθωρισμός του κόστους και τα υψηλότερα επιτόκια είχαν επιβραδύνει τον ρυθμό των τελικών επενδυτικών αποφάσεων LNG.
Ωστόσο, αναμένει «σημαντική ανάπτυξη» στις εγκρίσεις έργων φέτος. Η πρώτη του έτους ήρθε τη Δευτέρα, με την Venture Global LNG να εγκρίνει τη δεύτερη φάση του έργου Plaquemines LNG των 20 mtpa.
Ο κίνδυνος είναι ότι τα έργα θα τεθούν σε λειτουργία ακριβώς καθώς η αύξηση της ζήτησης επιβραδύνεται και πλήττει τις παγκόσμιες τιμές LNG.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης