Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πτώση 4% για το πετρέλαιο – Στα 74 δολ. κινείται το Brent, στα 68 δολ. το αργό

Πτώση 4% για το πετρέλαιο – Στα 74 δολ. κινείται το Brent, στα 68 δολ. το αργό

Αυξήθηκαν κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την εβδομάδα έως τις 10 Μαρτίου στα 480,1 εκατομμύρια βαρέλια

 

Upd 22:25 Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν  αρχικά πάνω από 5% στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο αλλά στην συνέχεια ανέκτησαν  μέρος των απωλειών  καθώς η ανησυχία για την Credit Suisse τρόμαξε τις παγκόσμιες αγορές και αντιστάθμισε τις ελπίδες για ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης πετρελαίου.

Τα πρώτα σημάδια επιστροφής στην ηρεμία και τη σταθερότητα έσβησαν αφού ο μεγαλύτερος επενδυτής της Credit Suisse είπε ότι δεν μπορούσε να παράσχει στην ελβετική τράπεζα περισσότερη οικονομική βοήθεια, με αποτέλεσμα οι μετοχές της και άλλες ευρωπαϊκές μετοχές να υποχωρούν.

«Σίγουρα έχουμε δει την αγορά πετρελαίου να διαχωρίζεται από τα αποθέματα πετρελαίου και εστιάζουμε περισσότερο σε μια μεγαλύτερη κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group.

Περί τις 22:25 ώρα Ελλάδας το Brent υποχωρούσε  3,74% ( από 5,6% νωρίτερα) , στα 74,54 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχωρούσε  4,25% ( από 5,8% νωρίτερα) στα 68,30 δολάρια.

Και οι δύο δείκτες έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021 και καταγράφουν απώλειες για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Τα hedge funds ρευστοποιούνταν λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων και της οικονομικής αβεβαιότητας, δήλωσε ο Dennis Kissler, ανώτερος αντιπρόεδρος στη BOK Financial, προσθέτοντας ότι η μεγάλη πίεση στις αμερικανικές μετοχές σήμερα το πρωί προσθέτει στη ρευστοποίηση των αμοιβαίων κεφαλαίων σε αργό.

Το δολάριο ΗΠΑ ενισχύθηκε επίσης έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, καθιστώντας το ακριβότερο για τους κατόχους αυτών των νομισμάτων να αγοράζουν αργό.

Το πετρέλαιο είχε αυξηθεί νωρίτερα μετά τα στοιχεία που έδειχναν ότι η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας επιταχύνθηκε τους δύο πρώτους μήνες του 2023 μετά το τέλος των αυστηρών μέτρων περιορισμού του COVID-19.

Αποθέματα

Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 10 Μαρτίου στα 480,1 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters για άνοδο κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια.

Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου την Τρίτη.

Την Τρίτη και οι δύο δείκτες είχαν υποχωρήσει περισσότερο από 4% σε χαμηλά τριών μηνών, πιεσμένοι από τους φόβους ότι η κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) την περασμένη εβδομάδα και άλλες χρεοκοπίες τραπεζών των ΗΠΑ θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια οικονομική κρίση που θα επιβάρυνε τη ζήτηση καυσίμων.

Η μηνιαία έκθεση της Τετάρτης από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας παρείχε υποστήριξη επισημαίνοντας μια αναμενόμενη ώθηση στη ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα, μια ημέρα αφότου ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις του για την κινεζική ζήτηση για το 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης