Ενέργεια

E.ON: Aυξάνει σε 33 δισ. ευρώ τις δαπάνες για επενδύσεις

E.ON: Aυξάνει σε 33 δισ. ευρώ  τις δαπάνες για επενδύσεις

 Στα 9 δισ. ευρώ προβλέπει να αυξηθούν τα adj EBITDA το 2027 - Μείωσε στο μηδέν την αξία του μεριδίου 15,5% του Nord Stream

Η E.ON, ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης ενεργειακών δικτύων της Ευρώπης, σχεδιάζει να αυξήσει τα βασικά κέρδη κατά 12% και να ενισχύσει τις επενδύσεις στα δίκτυα και τις επιχειρήσεις λιανικής κατά ένα πέμπτο σε 33 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027, ανακοίνωσε την Τετάρτη, οδηγώντας τις μετοχές της σε υψηλό ενός έτους.

Η επένδυση, η οποία κατευθύνεται κυρίως στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της εταιρείας, προβλέπει ότι τα προσαρμοσμένα βασικά κέρδη του ομίλου θα αυξηθούν σε περίπου 9 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τότε, σύμφωνα με την εταιρεία, αύξηση περίπου 12% σε σύγκριση με το 2023.

Η εταιρεία είπε ότι οι επενδύσεις, οι οποίες θα καταστήσουν τα δίκτυα πιο αποτελεσματικά, επιτρέποντάς τους να ενσωματώσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα απαιτήσουν ευνοϊκότερη ρύθμιση από τους νομοθέτες, οι οποίοι καθορίζουν τις αποδόσεις για τα δίκτυα.

«Πρέπει να βοηθήσουμε την Ευρώπη να επενδύσει στην έξοδο της από την κρίση», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της E.ON, Leonhard Birnbaum. «Ωστόσο, θα το πετύχουμε μόνο εάν οι συνθήκες-πλαίσιο βελτιωθούν συστηματικά και υιοθετηθούν στις φιλοδοξίες πολιτικής».

Ενώ η εταιρεία ανέφερε ότι η ενεργειακή κρίση της ηπείρου δεν έχει ακόμη τελειώσει, η αισιόδοξη προοπτική της οδήγησε τις μετοχές της σε άνοδο 1%, ο μόνος κερδισμένος μεταξύ των γερμανικών blue-chips.

Πρόβλεψη

Για το 2023, η E.ON αναμένει προσαρμοσμένα βασικά κέρδη του ομίλου (EBITDA) από 7,8 δισεκατομμύρια έως 8,0 δισεκατομμύρια ευρώ και προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα 2,3 δισεκατομμυρίων έως 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η E.ON πρότεινε μέρισμα 51 λεπτών του ευρώ για το 2022, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Refinitiv.

Επιβεβαίωσε ότι το προσαρμοσμένο EBITDA το 2022 έφτασε τα 8,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ήταν 2,7 δισεκατομμύρια.

Ο Birnbaum επανέλαβε, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

"Μερικοί μπορεί να πουν τώρα ότι οι τιμές έχουν επιστρέψει σε χαμηλό επίπεδο. Θα τους υπενθυμίσω ότι πριν από δύο χρόνια θα θεωρούσαμε ότι το τρέχον επίπεδο τιμών ήταν απίστευτα υψηλό", δήλωσε ο Birnbaum.

Η E.ON μείωσε επίσης στο μηδέν την αξία του μεριδίου της 15,5% στον αγωγό Nord Stream, ο οποίος υπέστη ζημιά τον Σεπτέμβριο. Αυτό μειώθηκε από περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου και 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ αρχικά.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης