Ενέργεια

Ην. Βασίλειο: Ξεκινά διαγωνισμό για την υποστήριξη μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων

Ην. Βασίλειο: Ξεκινά διαγωνισμό για την υποστήριξη μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων

Σχεδιάζει να αντικαταστήσει τους γηρασμένους πυρηνικούς σταθμούς της

 

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Jeremy Hunt δήλωσε ότι θα ενισχύσει τις επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια με την έναρξη διαγωνισμού για μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMRs), όπως αυτοί που αναπτύσσει η Rolls-Royce, και θα προχωρήσει στην χρηματοδότηση εάν η τεχνολογία αποδειχτεί να είναι βιώσιμη.

Η Βρετανία σκοπεύει να αντικαταστήσει τους γηρασμένους πυρηνικούς σταθμούς της καθώς όλοι οι σταθμοί εκτός από έναν, που παράγουν περίπου το 13% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, πρόκειται να κλείσουν έως το 2030.

Πυρηνικά έργα μεγάλης κλίμακας με τεράστιο αρχικό κόστος δυσκολεύτηκαν να προσελκύσουν επενδύσεις, εστιάζοντας σε μικρότερους, φθηνότερους αντιδραστήρες.

«Προαναγγέλλω τον πρώτο διαγωνισμό για Μικρούς Αρθρωτούς Αντιδραστήρες», είπε ο Hunt στην ανακοίνωση προϋπολογισμού του την Τετάρτη.

«Θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και εάν αποδειχθεί ότι είναι βιώσιμο, θα συγχρηματοδοτήσουμε αυτή τη συναρπαστική νέα τεχνολογία».


Ενδιαφέρον επενδυτών

Η Βρετανία είχε προκηρύξει προηγουμένως διαγωνισμό για SMR το φθινόπωρο του 2015, με την πρώτη φάση να ανοίγει το 2016 και να προσελκύει ενδιαφέρον από 33 υποψηφίους.

Έκλεισε το 2017 χωρίς να προχωρήσει πέρα από το αρχικό, πρώτο στάδιο συλλογής πληροφοριών.

Πέρυσι η κυβέρνηση δέσμευσε 210 εκατομμύρια λίρες στη Rolls-Royce για το πρόγραμμα SMR των 500 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο θα μπορούσε να στηρίξει την εταιρεία να ανοίξει εργοστάσια για την κατασκευή των αντιδραστήρων στη Βρετανία.

«Η Rolls-Royce SMR ζήτησε ταχεία πρόοδο από την κυβέρνηση και χαιρετίζουμε την υιοθέτηση αυτής της αρχής σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Tom Samson CEO της Rolls-Royce SMR.

Στον προϋπολογισμό, ο Hunt είπε επίσης ότι θα προβεί σε διαβουλεύσεις σχετικά με την ταξινόμηση της πυρηνικής ενέργειας ως «περιβαλλοντικά βιώσιμης» για να ενθαρρύνει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης