Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δύο στρατόπεδα στην ΕΕ για το σχέδιο μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Δύο στρατόπεδα στην ΕΕ για το σχέδιο μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Τι συζητήθηκε στην πρώτη συνάντηση των διπλωματών - Ποιές χώρες θέλουν βαθύτερες αλλαγές

 

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έφερε ανακούφιση σε κάποιους, ενώ απογοήτευσε τις χώρες που έκαναν εκστρατεία για πιο σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, που όπως υποστηρίζουν χρειάζονται για την προστασία από τις ασταθείς τιμές των ορυκτών καυσίμων.

Η μικτή ανταπόκριση από τις χώρες θέτει το έδαφος για δύσκολες συζητήσεις μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ που πρέπει να διαπραγματευτούν και να εγκρίνουν τις τελικές μεταρρυθμίσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το Reuters διπλωμάτες από χώρες της ΕΕ πραγματοποίησαν μια πρώτη συζήτηση την Τετάρτη σχετικά με τις προτάσεις που περιέγραψε την Τρίτη η εκτελεστική Επιτροπή.

Στόχος είναι να αυξηθεί η χρήση μακροπρόθεσμων συμβάσεων ηλεκτρικής ενέργειας που εγγυώνται σταθερές τιμές και αποδυναμώνουν τη σχέση μεταξύ των λογαριασμών των καταναλωτών και των διακυμάνσεων των τιμών στις βραχυπρόθεσμες αγορές ενέργειας.

Για μια ομάδα χωρών, όπως η Δανία, η Γερμανία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, που είχαν προειδοποιήσει ότι θα αντιδράσουν σε σημαντικές αλλαγές, η ανακοίνωση της Τρίτης έφερε κάποια ανακούφιση.

«Η πρόταση θέτει το έδαφος για μια στοχευμένη μεταρρύθμιση με πιο περιορισμένες προσαρμογές από ό,τι είχε συζητηθεί προηγουμένως», δήλωσε ο Δανός υπουργός Ενέργειας Lars Aagaard.

Κρίσιμης σημασίας για τη Δανία, και άλλες χώρες επιφυλακτικές για τη μεταρρύθμιση, είναι το ότι οι προτάσεις αφήνουν ανέπαφο το τρέχον σύστημα της ΕΕ για τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο η αγορά αντανακλά το κόστος λειτουργίας του τελευταίου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης.

Αυτό είναι συχνά ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου, επομένως οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου μπορούν να εκτοξεύσουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη, ακόμη και όταν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας παράγεται από φθηνότερες ανανεώσιμες πηγές.

Οι περικοπές στις προμήθειες ρωσικού αερίου πέρυσι οδήγησαν τις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη - ωθώντας χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και της Ελλάδας, να παροτρύνουν τις Βρυξέλλες να αποσυνδέσουν τις τιμές του φυσικού αερίου από την ενέργεια.

Σήματα τιμών

Οι υποστηρικτές του υφιστάμενου συστήματος λένε ότι τα σήματα τιμών της αγοράς βοηθούν στην αποφυγή διακοπής ρεύματος, καθώς επιτρέπουν αυξήσεις τιμών όταν η προσφορά είναι σπάνια, κάνοντας τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια.

«Μια καλή αγορά στέλνει σήματα τιμών», είπε αξιωματούχος και επεσήμανε ότι είναι απίθανο να γίνει αποδεκτή η πρόταση της ΕΕ ότι όλη η μελλοντική κρατική στήριξη για νέες επενδύσεις στην πυρηνική και ανανεώσιμη ενέργεια πρέπει να λάβει τη μορφή "συμβολαίου για διαφορά" - ένα είδος σύμβασης σταθερής τιμής μεταξύ ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής και του κράτους.

Η Γαλλία, η οποία σχεδιάζει να κατασκευάσει νέους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και να αναβαθμίσει τον υπάρχοντα στόλο της, χαιρέτισε τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όπως είπε η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Agnes Pannier-Runacher θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια.

Η Ισπανία επίσης υποστήριξε τις μεταρρυθμίσεις.

«Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι η Επιτροπή υιοθέτησε την πρόταση της Ισπανίας για ενίσχυση του ρόλου των μακροπρόθεσμων συμβάσεων και των συμβάσεων δυναμικότητας ως δική της», δήλωσε ισπανός κυβερνητικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στις προτάσεις που έκανε η χώρα του τον Ιανουάριο για επέκταση της χρήσης των συμβάσεων για διαφορά.

"Πέρυσι, καλέσαμε επανειλημμένα την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν αυξάνουν αυτόματα τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Μέχρι στιγμής, δεν έχει δώσει λύση σε αυτό", δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Κλίματος Leonore Gewessler.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης