Ενέργεια

ΕΙΑ: Έτος ρεκόρ για τις αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου το 2022 - Τι προβλέπεται φέτος

ΕΙΑ: Έτος ρεκόρ για τις αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου το 2022 - Τι προβλέπεται φέτος
Oι Ευρωπαίοι αγοραστές αύξησαν τις αγορές τους κατά 41% από το 2021 για να αντικαταστήσουν την ρωσική προσφορά

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ σημείωσαν υψηλό ρεκόρ το 2022 σε χώρες που θέλουν να αντικαταστήσουν το ρωσικό αργό, σύμφωνα με ανακοινώσεις της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).

Ειδικότερα, αυξήθηκαν κατά 22% από το 2021 φτάνοντας στο ανώτατο όριο των 3,6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) πέρυσι, καθώς η μεγαλύτερη ζήτηση από την Ευρώπη αντιστάθμισε τις χαμηλότερες εξαγωγές προς την Ινδία και την Κίνα.

Η παραγωγή των ΗΠΑ το 2022 αυξήθηκε κατά 629.000 bpd, ή 5,6%, στα 11,9 εκατομμύρια bpd, παραμένοντας εκτός του υψηλού ρεκόρ των 12,3 εκατομμυρίων bpd που έφτασε το 2019. «Τα τελευταία χρόνια, η νέα παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ ήταν ως επί το πλείστον ελαφρύ αργό πετρέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο που τα διυλιστήρια του Κόλπου των ΗΠΑ δεν είναι βελτιστοποιημένα να επεξεργάζονται», με αυτά τα νέα βαρέλια να κατευθύνονται προς την Ασία και την Ευρώπη, ανέφερε η EIA.

Ο παράγοντας «Ευρώπη»

Η Νότια Κορέα, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς ήταν οι κορυφαίοι προορισμοί για το αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ, ενώ οι Ευρωπαίοι αγοραστές αύξησαν τις αγορές τους κατά 41% από το 2021 για να αντικαταστήσουν την ρωσική προσφορά.

«Οι κυρώσεις της ΕΕ που εφαρμόστηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 και οι οποίες απαγορεύουν όλες τις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη καθιστούν πιθανό ότι η ζήτηση αργού πετρελαίου των ΗΠΑ θα συνεχιστεί το 2023», ανέφερε η ΕΙΑ.

Παράλληλα, οι εξαγωγές προς την Ινδία και την Κίνα, οι οποίες άντλησαν το φθηνό ρωσικό πετρέλαιο με έκπτωση, μειώθηκαν συνολικά κατά 19% ετησίως, με την Κίνα να βλέπει επίσης μειωμένη εγχώρια ζήτηση.Tέλος, οι αμερικανικές εξαγωγές αργού θα παραμείνουν αυξημένες φέτος καθώς η Ευρώπη και η Ασία αναζητούν προμήθειες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης