Τελευταία Νέα

Η «τράπεζα χρηματοδότησης υδρογόνου» και άλλες βιώσιμες αλλαγές της ΕΕ, για να ανταγωνιστεί ΗΠΑ, Κίνα

tags :
Η «τράπεζα χρηματοδότησης υδρογόνου» και άλλες βιώσιμες αλλαγές της ΕΕ, για να ανταγωνιστεί ΗΠΑ, Κίνα
Ο νόμος Net-Zero Industry Act και ο νόμος περί κρίσιμων πρώτων υλών του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ, ως τμήμα του βιομηχανικού σχεδίου Green Deal, έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι η Ένωση δεν θα είναι απλώς πρωτοπόρος στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, αλλά και στην απαιτούμενη τεχνολογία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις επιδοτήσεις πράσινης τεχνολογίας καθώς στοχεύει να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τα κεντρικά στοιχεία της στρατηγικής της για να διασφαλίσει ότι η βιομηχανία της μπορεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα στην παραγωγή προϊόντων καθαρής τεχνολογίας και στην πρόσβαση στις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση.

Ο νόμος Net-Zero Industry Act και ο νόμος περί καίριων πρώτων υλών της επιτροπής της ΕΕ, ως τμήμα του βιομηχανικού σχεδίου Green Deal, έχουν σχεδιαστεί για να διασφαλίσουν ότι η Ένωση δεν θα είναι απλώς πρωτοπόρος στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, αλλά και στην απαιτούμενη τεχνολογία.
Μια πολιτική που αυτή τη στιγμή καθυστερεί.

Ο αγώνας συνεχίζεται...: παραγωγή 40% των προϊόντων καθαρής τεχνολογίας

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση πρόκειται να τριπλασιαστούν έως το 2030 από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια πέρυσι, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula Von der Leyen.
«Ο αγώνας συνεχίζεται», όπως τόνισε είπε.

- Η ΕΕ θα θέσει στόχο να παράγει τουλάχιστον το 40% των προϊόντων καθαρής τεχνολογίας που χρειάζεται έως το 2030, εν μέρει με τον εξορθολογισμό της χορήγησης αδειών για πράσινα έργα και την προώθηση των επενδύσεων.

- Η Επιτροπή θα προτείνει απλούστερες διαδικασίες κρατικών ενισχύσεων, επιτρέποντας επιδοτήσεις για την προώθηση της πράσινης τεχνολογίας, με δυνατότητα προσφοράς φορολογικών ελαφρύνσεων και χρήσης κονδυλίων της ΕΕ.

- Η Επιτροπή θα περιγράψει επίσης σχέδια για ένα πρόγραμμα επιδότησης υδρογόνου που θα καταστήσει τις καθαρές εκδόσεις του καυσίμου πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με το υδρογόνο που παράγεται με χρήση ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου.

Αλλαγή στην βιομηχανική παραγωγή

Οι βιομηχανίες της ΕΕ χρησιμοποιούν περίπου 8 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου, αλλά η συντριπτική πλειονότητά τους παράγεται με αέριο σε μια διαδικασία που εκπέμπει CO2 που θερμαίνει τον πλανήτη.
Η ΕΕ θέλει να στραφεί σε υδρογόνο που παράγεται από ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για να μειώσει τις εκπομπές CO2 της βιομηχανίας.

Η ΕΕ θα ξεκινήσει μια «τράπεζα» χρηματοδότησης υδρογόνου, που θα αποτελείται από δημοπρασίες για την απονομή σταθερής πριμοδότησης σε παραγωγούς υδρογόνου ανά κιλό υδρογόνου για έως και 10 χρόνια, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που έχει στη διάθεσή του το Reuters.

Η πρώτη δημοπρασία φέτος θα μπορούσε να προσφέρει περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ.

Οι πληρωμές θα γίνονται μόλις παραχθεί το υδρογόνο.
Για να υποβάλουν αίτηση, τα έργα θα χρειάζονταν αποδείξεις ότι έχουν έναν ενδιαφερόμενο αγοραστή και παροχή ανανεώσιμης ενέργειας για την τροφοδοσία της περιοχής παραγωγής.

Και τέλος, σε μια άλλη κίνηση εξάλειψης των εκπομπών για την ΕΕ αυτή την εβδομάδα, η Αυστρία υποστηρίζει έναν νόμο για τη σταδιακή κατάργηση των νέων πωλήσεων αυτοκινήτων που εκπέμπουν CO2 από το 2035 και δεν βλέπει κανένα λόγο να αποσύρει την υποστήριξή της για τη συμφωνία, σύμφωνα με την υπουργό για το Κλίμα Leonore Gewessler.

Ο νόμος ορόσημο της ΕΕ για την επιτάχυνση της στροφής της Ευρώπης προς τα καθαρά οχήματα βρίσκεται επί του παρόντος σε αναμονή, αφού η Γερμανία δήλωσε αντίθετη την τελευταία στιγμή, παρά το γεγονός ότι οι χώρες της ΕΕ και οι νομοθέτες ενέκριναν μια συμφωνία για αυτό πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης