Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Η ΕΕ παροτρύνει τις εταιρείες να αγοράσουν από κοινού φυσικό αέριο

Reuters: Η ΕΕ παροτρύνει τις εταιρείες να αγοράσουν από κοινού φυσικό αέριο

 Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο κορυφής

 

Οι ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να παροτρύνουν τις εταιρείες να συμμετάσχουν την επόμενη εβδομάδα σε ένα πρόγραμμα για τις χώρες να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο, σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το προσχέδιο, το οποίο είδε το Reuters, απέφυγε πιο επίμαχα ζητήματα σχετικά με τις πολιτικές για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή - συμπεριλαμβανομένων των διαφορών για τα πυρηνικά και τη σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Ανέφερε ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η οποία επηρεάστηκε από τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία πέρυσι, έχει βελτιωθεί, αλλά επεσήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για τον επόμενο χειμώνα. Οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν να αγοράσουν από κοινού φυσικό αέριο τους επόμενους μήνες, για να βοηθήσουν στην πλήρωση των σπηλαίων αποθήκευσης ενόψει της αιχμής της χειμερινής ζήτησης.
"Το συμβούλιο των ηγετών της ΕΕ) καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να κάνουν πλήρη χρήση του μηχανισμού κοινής αγοράς", ανέφερε το προσχέδιο.

Η Ευρώπη πλησιάζει στο τέλος του χειμώνα με μια καλύτερη κατάσταση ενεργειακής ασφάλειας από ό,τι φοβόταν, αφού οι χώρες μείωσαν τη χρήση ενέργειας, γέμισαν την αποθήκευση φυσικού αερίου και ο ήπιος χειμωνιάτικος καιρός βοήθησε στην αποφυγή ελλείψεων.

Προτάσεις

Το σχέδιο συμπερασμάτων θα ζητούσε επίσης από την Επιτροπή να υποβάλει «όπου χρειάζεται» προτάσεις για την επέκταση των πολιτικών έκτακτης ανάγκης που συμφωνήθηκαν στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης του περασμένου έτους. Η Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει την επέκταση ενός εθελοντικού στόχου για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά το χειμώνα κατά 15%.

Το προσχέδιο δεν έκανε ρητή αναφορά σε διαφωνίες σχετικά με δύο εμβληματικές πολιτικές της ΕΕ για το κλίμα.

Η αντίθεση της τελευταίας στιγμής από τη Γερμανία καθυστερεί τον εμβληματικό νόμο της ΕΕ για τον τερματισμό των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων που εκπέμπουν CO2 το 2035. Οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ για τους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εμποδίζονται επίσης, λόγω της αντιπαράθεσης μεταξύ των χωρών για το εάν πρέπει να συμπεριλάβουν καύσιμα με βάση την πυρηνική ενέργεια.

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ θα πρέπει "να καταλήξουν σε άμεση συμφωνία για όλες τις σχετικές προτάσεις για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης", ανέφερε το προσχέδιο.

Ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ είπαν ότι οι χώρες ελπίζουν να αποφύγουν την κλιμάκωση των νόμων στους ηγέτες και να διακινδυνεύσουν έναν ακατάστατο πολιτικό αγώνα - προτιμώντας να αφήσουν τις διαπραγματεύσεις σε διπλωμάτες ή υπουργούς που είναι υπεύθυνοι για τους φακέλους.

«Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον να γίνει μια συζήτηση για αυτό», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, σχετικά με τη διαρροή CO2 του αυτοκινήτου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης