Ενέργεια

Τιμολόγια ρεύματος: Ελαφρά πτωτικά αναμένονται για τον Απρίλιο - Σε διαρκή πτώση η χονδρική

Τιμολόγια ρεύματος: Ελαφρά πτωτικά αναμένονται για τον Απρίλιο - Σε διαρκή πτώση η χονδρική
Μειώνονται σταθερά τα έσοδα του Μηχανισμού Ανάκτησης

Στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με τον Μάρτιο αναμένεται να είναι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Απρίλιο που θα ανακοινώσουν σήμερα οι προμηθευτές.
Οι τελικές τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές θα εξαρτηθούν για μια ακόμη φορά από το ύψος της επιδότησης που θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και οι επιδοτήσεις αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάρτιο που ήταν 4 λεπτά/KWh, ή ελαφρώς μειωμένη.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκράτηση των τιμολογίων για την πρώτη κλίμακα κατανάλωσης, δηλαδή έως 500 KWh/μήνα μεταξύ 15-17 λεπτών/KWh κάτι το οποίο αναμένεται να επιτευχθεί με χαμηλότερες επιδοτήσεις και χωρίς να αντληθούν κονδύλια από τον προϋπολογισμό, αλλά μόνο από τον μηχανισμό του πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών.

Υπενθυμίζεται ότι η αξία της επιδότησης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Μάρτιο ανήλθε σε 58,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι επιχειρήσεις δεν επιδοτήθηκαν καθώς το ΥΠΕΝ έχει προαναγγείλει την υιοθέτηση ειδικού μηχανισμού στήριξης για όλο το 2023 ο οποίος πάντως θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για τον Απρίλιο το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων αναμένεται να είναι χαμηλότερο από αυτό του Μαρτίου. Στο γεγονός αυτό άλλωστε συνηγορούν και τα μειωμένα έσοδα από το πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της ΡΑΕ, από 1-16 Μαρτίου ο μηχανισμός είχε συγκεντρώσει 31.703.652 ενώ το αντίστοιχο διάστημα του Φεβρουαρίου είχε συγκεντρώσει 76.300.014.

Πτωτικά από τον Ιανουάριο η χονδρική

Πάντως τους πρώτους μήνες του έτους η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας όπως διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας σημειώνει συνεχή πτωτική πορεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή του Ιανουαρίου στην Αγορά Επόμενης Ημέρας ήταν στα 191,79 ευρώ/MWh, ενώ τον Φεβρουάριο μειώθηκε κατά 18,5% στα 156,24 ευρώ/MWh, και το πρώτο εικοσαήμερο του Μαρτίου μειώθηκε κατά 19,3% στα 126,05 ευρώ/MWh.

Η πτωτική αυτή πορεία της τιμής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας είναι αποτέλεσμα της σοβαρής αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου στο hub TTF της Ολλανδίας που την Παρασκευή έκλεισε στα 43,1 ευρώ/MWh για τα συμβόλαια Απριλίου.  Πάντως στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας καταγράφεται μεγάλη μεταβλητότητα στις τιμές γεγονός που καθιστά συγκρατημένες τις εταιρίες προμήθειας ως προς τα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν για τον επόμενο μήνα.

Παραμένουν οι επιβαρύνσεις

Εξάλλου όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς παραμένει η επιβάρυνση του τέλους 5% επί της τιμής του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή που έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι μειώθηκε από 10 ευρώ/MWh που ίσχυε.  Επίσης παραμένει η επιβάρυνση του τέλους ασφάλειας εφοδιασμού που ανέρχεται σε 2,5 ευρώ/MWh.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα η ελληνική αγορά καταγράφει άνοδο κατά 18,68% και διαμορφώνεται στα 146,16 ευρώ/MWh με πολύ μεγάλη συμμετοχή των εισαγωγών στο μείγμα στο 31,35%. Αυξημένη είναι και η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο 28,98%, ενώ οι ΑΠΕ καλύπτουν το 24,22% ο λιγνίτης μόλις το 8,17% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ το 2,72%.
Μάλιστα η ελληνική αγορά είναι για μια ακόμη φορά η ακριβότερη της Ευρώπης αφού στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία η τιμή διαμορφώθηκε στα 126,14 ευρώ/MWh, στην Ιταλία στα 137,41 ευρώ/MWh, στη Γαλλία στα 125,23 ευρώ/MWh και στη Γερμανία στα 125,17 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης