Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Πρόταση για παράταση ενός έτους του μέτρου για περιορισμό της ζήτησης φυσικού αερίου

ΕΕ: Πρόταση για παράταση ενός έτους του μέτρου για περιορισμό της ζήτησης φυσικού αερίου
Οι υπουργοί Ενέργειας θα συναντηθούν για το θέμα στις 28 Μαρτίου

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη Δευτέρα την παράταση για ένα χρόνο του έκτακτου μέτρου για τον περιορισμό της ζήτησης φυσικού αερίου που πρόκειται να λήξει στο τέλος Μαρτίου, προκειμένου να βοηθήσει την ήπειρο να ξεπεράσει τον επόμενο χειμώνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη Δευτέρα στις χώρες της ΕΕ να παρατείνουν για ένα χρόνο το έκτακτο μέτρο για τον περιορισμό της ζήτησης φυσικού αερίου για τους επόμενους 12 μήνες, ώστε να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τον επόμενο χειμώνα με το σπάνιο ρωσικό αέριο.

Η Ευρώπη βγαίνει από τον χειμώνα με πιο σταθερό ενεργειακό εφοδιασμό από ό,τι φοβόταν πέρυσι, αφού η Ρωσία διέκοψε τις περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου τους μήνες που ακολούθησαν την εισβολή της στην Ουκρανία - συμπιέζοντας την προσφορά και πυροδοτώντας τιμές ρεκόρ.

Η Επιτροπή είπε ότι οι χώρες θα πρέπει να επεκτείνουν, από τον Απρίλιο έως τον Μάρτιο του 2024, τον εθελοντικό στόχο να περιορίσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15% έναντι της μέσης κατανάλωσης 2017-2022. Ο στόχος επρόκειτο να λήξει στα τέλη Μαρτίου.
Οι χώρες της ΕΕ μείωσαν τη συνδυασμένη χρήση φυσικού αερίου κατά 19% από τον Αύγουστο έως τον Ιανουάριο του 2023, χάρη στον ασυνήθιστα ζεστό χειμώνα.
Η άνοδος των τιμών συνέβαλε στον περιορισμό της βιομηχανικής παραγωγής και η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις ενθάρρυναν τους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.
Ως αποτέλεσμα, η Ευρώπη πλησιάζει στο τέλος του χειμώνα με ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα φυσικού αερίου σε αποθήκευση.

Προοπτικές εφοδιασμού

Έχουν επίσης μια πιο σταθερή προοπτική εφοδιασμού μετά την ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να βοηθήσουν στην εκτόπιση του ρωσικού φυσικού αερίου και υποδομές ώστε να μπορούν να λάβουν εισαγωγές καυσίμων από εναλλακτικούς προμηθευτές.
Εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένου του κρύου καιρού ή της αυξημένης κινεζικής ζήτησης φυσικού αερίου που θα μπορούσε να μειώσει την προσφορά που είναι διαθέσιμη για τους ευρωπαίους αγοραστές.
Η Επιτροπή είπε ότι απαιτούνται συνεχείς περιορισμοί της ζήτησης φυσικού αερίου, εάν οι χώρες θέλουν να γεμίσουν την αποθήκευση φυσικού αερίου στο 90% της χωρητικότητάς τους έως τον Νοέμβριο - ένας δεσμευτικός στόχος που συμφώνησαν οι χώρες της ΕΕ πέρυσι για να αποτρέψουν τις χειμερινές ελλείψεις.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν τον στόχο σε συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 28 Μαρτίου.

Αξιωματούχοι είπαν ότι δεν συμφωνούν όλες οι χώρες με την επέκταση του μέτρου - αν και απαιτείται υποστήριξη από τα κράτη μέλη της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού του μπλοκ, ορισμένοι είπαν ότι φαίνεται πιθανό να κερδίσει την έγκριση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης