Ενέργεια

Trafigura και Vitol σχεδιάζουν να ενισχύσουν το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου

Trafigura και Vitol σχεδιάζουν να ενισχύσουν το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου

Τι λένε οι CEO των δύο traders ενέργειας

 

Οι παγκόσμιοι traders ενέργειας Trafigura και Vitol εξακολουθούν να βοηθούν στην εξαγωγή περιορισμένων προμηθειών ρωσικών διυλισμένων προϊόντων σύμφωνα με τους κανόνες των διεθνών κυρώσεων, αλλά εξετάζουν το ενδεχόμενο να επαναλάβουν το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου, δήλωσαν οι διευθύνοντες σύμβουλοί τους την Τρίτη σύμφωνα με το Reuters.

Οι δύο ελβετικές εταιρείες ήταν από τους μεγαλύτερους υποστηρικές ρωσικού αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων πριν από την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, και οι δύο εταιρείες είχαν ήδη μειώσει απότομα την παρουσία τους στο ρωσικό πετρέλαιο και αργότερα πούλησαν τα συμφέροντά τους στο Vostok, μια σημαντική ανάντη ανάπτυξη στη Σιβηρία.

"Κινούμε περιορισμένα προϊόντα εξευγενισμού εντός των κυρώσεων... η θέση μας είναι υπό εξέταση", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Trafigura, Jeremy Weir, στο FT Global Commodities Summit στη Λωζάνη της Ελβετίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι ρωσικές ροές πετρελαίου θα συνεχιστούν μετά την έναρξη ισχύος του εμπάργκο της ΕΕ στις 5 Δεκεμβρίου για να αποφευχθούν οι αυξήσεις των τιμών και έχουν δηλώσει ότι θεωρούν το εμπόριο στο πλαίσιο του μηχανισμού ανώτατου ορίου τιμών της G7 ως νόμιμο.

Πληθωριστικοί κίνδυνοι

Η τρέχουσα πτώση της τιμής του πετρελαίου μετά την κατάρρευση τριών τραπεζών έχει συνδυαστεί με κινδύνους πληθωρισμού για περαιτέρω μείωση των νέων επενδύσεων στην παραγωγή πετρελαίου, με μια περιορισμένη αγορά να διαφαίνεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους καθώς η Κίνα ανακάμπτει από τους περιορισμούς του COVID-19.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε πρόσφατα κάποιες συνομιλίες με την Trafigura για να τονίσει τη στάση τους, ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

"Λιγότερα από 100.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) του όγκου συναλλαγών μας τώρα είναι ρωσική δραστηριότητα. Θα ενισχυθεί κάτι τέτοιο με κάποια ελαφρώς ισχυρότερη πρόβλεψη; Ναι, ίσως", δήλωσε στη σύνοδο ο CEO της Vitol, Ράσελ Χάρντι.

Η Vitol διαπραγματεύτηκε 7,4 εκατομμύρια bpd πέρυσι, χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος, λόγω της αποχώρησης της εταιρείας από πάνω από το 90% της ρωσικής δραστηριότητας πετρελαίου που έκανε στο παρελθόν.
Ο συνεπικεφαλής της Gunvor, Stephane Degenne, ήταν πιο προσεκτικός. "Είναι ένας κινούμενος στόχος αυτή τη στιγμή. Οι κυρώσεις μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα. Παραμένουμε συνετοί", δήλωσε ο Degenne.

Με την αποχώρηση των μεγάλων traders πετρελαίου, το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου έχει γίνει αδιαφανές και μετατοπίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε νεοφυείς επιχειρήσεις, που συχνά είναι εγγεγραμμένες στο Ντουμπάι, με άγνωστους ιδιοκτήτες, δήλωσε ο Ben Luckock, συνεπικεφαλής της Trafigura.

Οι μεταφορές έχουν επίσης μετακινηθεί σε γερασμένα δεξαμενόπλοια που διαχειρίζονται νέοι, λιγότερο έμπειροι ιδιοκτήτες, επεσήμανε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης